Місцеве самоврядування потребує, але чомусь майже не вимагає закріпити досягнення децентралізації в Конституції, - В’ячеслав Негода

 

Досягнення децентралізації очевидні, але дуже хиткі і потребують закріплення в Конституції України. Це органи місцевого самоврядування розуміють, але майже не вимагають конституційних змін, в тому числі, через свої асоціації.

Про це сказав В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України, під час Форум партнерів проекту DESPRO «DESPRO DAY».

«Комунікація необхідності змін до Конституції в частині децентралізації з боку місцевого самоврядування поки що дуже млява. Ми не бачимо чіткої і послідовної позиції, не чуємо єдиних вимог органів місцевого самоврядування у питанні змін до Основного закону. Інколи навіть можна почути думки, що ці зміни не так вже й потрібні, бо мовляв, ми і так нормально працюємо. Тому вкотре нагадую - усе, що так важко ми спільно робили усі ці роки, зараз ще дуже хитке. Якщо не закріпити здобутки реформи в Конституції, щороку органи місцевого самоврядування змушені будуть боротися за свої повноваження, за джерела наповнення бюджетів, а система влади на рівні районів і областей залишиться недосконалою, що точно не сприятиме розвитку громад. Очікуємо, що днями буде оприлюднений проект змін. Його напрацьовували і публічно обговорювали дуже довго з залученням і Уряду, і Парламенту, і міжнародних партнерів, і експертів, і, звісно, представників органів місцевого самоврядування. Ми досягли порозуміння майже з усіх питань. Тому спільно маємо підтримати ці зміни і одностайно вимагати їх прийняття в Парламенті у найближчий рік разом з Муніципальним кодексом», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Другим важливим завданням на цей рік, за його словами, є підтримка територіальних громад, особливо тих, які цього року почали працювати з нуля.

«Ці громади практично не мають досвіду і зовсім не мають інституційної пам’яті. Вони не знають, як працювати без «опіки» і «любові» з боку районних органів влади. При цьому, дехто з районного керівництва по інерції намагається керувати громадами. Щоб громадам стати самостійними, їм зараз дуже потрібна і експертна, і бюджетна допомога. Також їм необхідні чіткість у питаннях розподілу повноважень, джерел наповнення місцевих бюджетів. Щоб вирішити ці питання ми найближчим часом подамо до Уряду законопроект про внесення змін до закону про місцеве самоврядування, зміни до Податкового та Бюджетного кодексів і розраховуватимемо на їх швидке прийняття у Парламенті. Також чекаємо, що Верховна Рада прийме законопроект про розвиток інституту старост та законопроект про місцеві державні адміністрації», - зазначив В’ячеслав Негода.

Нагадуємо, сьогодні у Києві проходить Форум партнерів проекту DESPRO «DESPRO DAY» (фейсбук-трансляція), учасники якого обговорюють подальші кроки впровадження реформи місцевого самоврядування в Україні, а також підводять підсумки діяльності проекту з підтримки реформи.

Теги:

Конституція В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...