Не лише захист прав, а й якісна комунікація та пошук спільних рішень, - В’ячеслав Негода про майбутнє асоціацій органів місцевого самоврядування

Асоціації органів місцевого самоврядування завжди захищали й надалі захищатимуть інтереси і права своїх членів. Але зміни, що відбулися в країні завдяки децентралізації, вимагають від асоціацій нових підходів, нової якості комунікації на усіх рівнях, а також пошуку спільних рішень, найбільш ефективних для розвитку територій.


Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час круглого столу "Правовий статус асоціацій органів місцевого самоврядування: проблеми та перспективи", організованого Парламентським комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За його словами, з самого початку свого існування асоціації органів місцевого самоврядування (ОМС) стояли на двох основних позиціях: захист інтересів своїх членів, а також обмін досвідом між органами місцевого самоврядування.

«Чинний закон про Асоціації ОМС, прийнятий 12 років тому, відповідав реаліям, далеким від сучасної ситуації. В нього закладена ідея про те, що місцеве самоврядування повинно постійно захищати свої інтереси. Тоді, в недецентралізованій країні, це дійсно було першочерговим завданням. За цим принципом асоціації ОМС працюють і по цей день, майже не використовуючи якихось нових ідей і підходів у своїй діяльності. Сьогодення ж вимагає від асоціацій нових поглядів, нової якості комунікації з владою на усіх рівнях, пошуку спільних рішень», - вважає В’ячеслав Негода.

Він зазначив, що Уряд зацікавлений в тому, щоб представники органів місцевого самоврядування мали єдиний спільний голос, шукали між собою порозуміння, компроміси і формували єдину позицію.

«Зараз нам інколи дуже непросто враховувати позиції асоціацій, особливо коли в усіх чотирьох вони різні, а іноді протилежні», - сказав заступник Міністра.

За його словами, консолідація зусиль асоціацій важлива ще й тому, що, маючи єдиний сильний голос – конгрес, асамблею чи ще щось інше, - асоціації могли би мати право законодавчої ініціативи. А це вже зовсім інший рівень комунікації, можливість максимально ефективно використовувати зусилля органів місцевого самоврядування.

Думку про єдиний голос місцевого самоврядування підтримали також народні депутати – члени профільного комітету.

«Головне, щоб цей єдиний голос не став монопольним. Ми маємо чути голос представників місцевого самоврядування усіх рівнів, і не лише голів, а й депутатів місцевих рад», - сказала народна депутатка Лариса Білозір.

«Так, ми маємо чути кожного, але ці голоси повинні зливатися в єдиний, об’єднавчий голос. Сьогодні ж асоціації не завжди знаходять між собою порозуміння. Це видно, наприклад, у питанні ПДФО. Крім того, у цьому спільному голосі за інтересами міст-мільйонників не мають губитися інтереси малих громад. В особі асоціацій органи місцево самоврядування повинні мати якісного лобіста своїх інтересів, який може на рівних розмовляти з Урядом і Парламентом, - вважає народний депутат Олександр Аліксійчук.

«На мою думку, кожна громада має перебувати в якійсь одній асоціації. Тоді поступово природнім шляхом ми дійдемо до практики, коли одна потужна асоціація формуватиме єдиний голос громад, матиме право законодавчої ініціативи, матиме представників в Уряді і Парламенті, отже буде серйозною інституцією, яка може відстоювати і лобіювати інтереси громад», - сказав народний депутат Вячеслав Рубльов.

Думки інших учасників круглого столу є у відеозаписі:

 

 

Захід проводився спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, асоціаціями органів місцевого самоврядування за сприяння та за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

14.06.2021 - 17:02 | Переглядів: 3692
Не лише захист прав, а й якісна комунікація та пошук спільних рішень, - В’ячеслав Негода про майбутнє асоціацій органів місцевого самоврядування

Теги:

асоціації ОМС В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...