Забезпечення протипожежної безпеки у закладах освіти:  проблема окремої громади чи національного масштабу?

Сьогодні, 4 грудня, виповнився рівно рік з того дня, як у одеському Коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу сталася страшна пожежа.

За цей рік, за даними Державної служби надзвичайних ситуацій України, на виконання відповідних доручень Прем’єр-міністра України та Міністерства внутрішніх справ України, було проведено позапланові перевірки стану техногенної та пожежної безпеки у 29 тис. 175 закладів освіти (садочків, шкіл, закладів професійно-технічної та вищої освіти тощо), серед яких виявлено ряд порушень, зокрема:

відсутність або несправність автоматичних систем протипожежного захисту;

потреба в заміні або ремонті системи електропостачання та дообладнанні первинними засобами пожежогасіння тощо.

За результатами зазначених перевірок до адміністративного суду вже подано 2 тис. 449 позовних заяв на призупинення експлуатації об’єктів, діяльність яких створює загрозу життю та здоров’ю людей (серед яких садочки, школи, заклади професійно-технічної та вищої освіти).

Відповідно до частини третьої статті 55 Кодексу цивільного захисту України, забезпечення пожежної безпеки суб’єкта господарювання покладається на керівників таких суб’єктів господарювання.

Однак, чи в змозі засновники цих закладів забезпечити протипожежну безпеку в закладах освіти відповідно до встановлених вимог?

В жовтні цього року Асоціація ОТГ провела власне дослідження щодо забезпечення протипожежної безпеки у закладах освіти України, участь в якому взяли 239 громад. Результати аналізу даних показали, що понад 71% закладів освіти не відповідають вимогам протипожежної безпеки та знаходяться під загрозою закриття або призупинення діяльності.

Орієнтовна сума, яка необхідна громадам для забезпечення закладів освіти відповідно до протипожежних вимог - 5,64 млрд (загальна розрахункова сума, надана 239 ОТГ, які взяли участь в опитуванні).

У переважній більшості громад власні надходження не дозволяють покрити такі значні видатки. Ситуація ускладнюється зниженням надходжень до місцевих бюджетів через економічний стан, спричинений пандемією.

Попри всі прагнення керівників органів місцевого самоврядування вирішити проблеми з протипожежної та техногенної безпеки в закладах освіти, у переважній більшості випадків зробити це виключно силами засновників цих закладів просто неможливо.

Розрахунки є орієнтовними, однак чітко показують тенденцію та масштаб проблеми, яка не є проблемою окремої громади, а має національний масштаб та потребує вирішення на державному рівні!

Відсутність підтримки територіальних громад з боку держави у вирішенні порушеного питання може призвести до критичної ситуації  в освіті через масове призупинення діяльності закладів освіти по всій країні вже у поточному навчальному році.

Асоціація ОТГ, у свою чергу, неодноразово звертала увагу на цю проблему! Зокрема, було скеровано відповідні звернення до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, Міністерства освіти і науки України, Державної служби надзвичайних ситуацій, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням вирішення порушеного питання на державному рівні та передбачення окремої субвенції (або державної програми) на забезпечення протипожежної безпеки в закладах освіти у Державному бюджеті на 2021 рік.

Без цієї субвенції 2 тис. 449 закладів освіти можуть призупинити свою діяльність вже у поточному навчальному році.

Питання протипожежної безпеки у закладах освіти має національний масштаб, тому потребує вирішення саме на державному рівні.

Матеріал підготувала Анна Грищенко, експертка Проєкту DECIDE, модераторка платформи «Якісна освіта» Асоціації ОТГ.

04.12.2020 - 14:08 | Переглядів: 5413
Забезпечення протипожежної безпеки у закладах освіти:  проблема окремої громади чи національного масштабу?

Приєднані файли:

Теги:

безпека пожежна

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...