Територіальний устрій України до і після реформи (схема)

Ми на порталі «Децентралізація» неодноразово говорили про складний і неефективний територіальний устрій України, який потребує змін. Але на словах важко осягнути масштаби проблеми, тому ми вирішили спробувати його хоча б приблизно візуалізувати.

Дані Мінрегіону та офіційної статистики Верховної Ради склалися ось в таку схему (зліва) - і це ми ще не усе показали... Для порівняння ми подали модель територіального устрою (справа), яка сформується після виборів 2020, якщо парламент прийме постанову про нові райони.

Також ми попросили В’ячеслава Негоду, заступника Міністра розвитку громад і територій України, коротко прокоментувати загрози збереження старої моделі адмінтерустрою країни.

«Стару модель, яка дісталася нам з радянських часів, ми вже суттєво змінили рішенням уряду про створення 1470 громад, території яких покривають усю країну, крім, на жаль, Криму. Зараз треба зробити ще один крок – створити нові райони. А це – повноваження Верховної Ради. Чекаємо, що парламент прийме відповідну постанову до кінця поточної сесії – до 17 липня цього року. Нехай це рішення буде неідеальним, та це й неможливо, але воно точно буде для країни кращим, ніж варіант збереження старої системи районування. Отже зараз перед парламентом стоїть вибір – зберегти хаос і неефективність, або створити рівні умови, однакові можливості та зрозумілі правила для розвитку громад», - сказав В’ячеслав Негода.

 

Теги:

район АТУ В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Profilepic
Геннадій Дейнега
22.06.2020 - 10:33
Схема недосконала. Шановні, а де у структурі громад, тобто ОТГ, відображені так звані старостати? Яким чином буде врівноважене питання, коли у одного старости "під управлінням" 7 сіл, а у іншого 3? У одного 5 тис га ріллі (земель сільгосппризначення), а у іншого 11 тисяч. Яким чином дозувати навантаження будемо? Чи будуть старости стрибати по своїх 10 селах, як кролики?
Відповісти
Default image
Богдан
21.06.2020 - 11:04
Логічно було б розформувати повністю райони, в кожній області по 50-70 ОТГ і все. Райони замінили Громадами, а так і Громади утворили і Райони залишаються, які по суті є не потрібними. Тепер одні суперечки будуть, хто до якого району має приєднатися.
Відповісти
Default image
Тарас
23.06.2020 - 16:00
Ау!? 21 століття на дворі, а наші "державники" досі все вимірюють відстанями які пролітає поштовий голуб, чи кіньми перевезти кіпи статистичної звітності до губернії. Місцева влада з усією повнотою влади первинного рівня та єдиними вікнами, організована в вигляді ОТГ. Та регіональна влада з усіма представницькими органами держ влади: відділення МВС, військомати, Суди, ДФС, ПФУ, ФЗУ, різні там СЕСи, дердспоживслужби, СБУ, земресурси, районо, профільні лікарні, казначейства, ЦЕЗи, РЕСи, тощо, у вигляді оновлений укрупнених районів, які для уникнення плутанини слід найменувати департаментами. Все. Ніяких областей та ОДА. Нащо вони? Центри департаментів в спромозі самі звітувати Києву напряму, та кооперуватися з іншими департаментами, в разі якихось спільних загальних проектів.
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 липня 2024

На Рівненщині обговорили реформу профільної середньої освіти та критерії створення академічних ліцеїв

На Рівненщині обговорили реформу профільної...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 5 липня в Рівному відбулася зустріч...

08 липня 2024

Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

Як місцева влада може допомогти бізнесу:...

Бізнес відіграє основну роль в економіці України, адже забезпечує робочі місця та є важливим джерелом надходжень до...

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...