Реформа адміністративно-територіального устрою має бути завершена цього року, - Денис Шмигаль

Адміністративно-територіальна реформа – є однією з найбільш важливих і успішних реформ і має бути завершена до місцевих виборів, призначених на жовтень цього року.

Про це, в п’ятницю, 12 червня, відкриваючи позачергове засідання Уряду, заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, на засіданні Кабінет Міністрів має розглянути питання формування районів, що стане завершенням основного етапу адміністративно-територіальної реформи. «Це одна з найбільш важливих и найбільш успішних реформ. Ця реформа також одна з найбільш зрозумілих та підтримуваних людьми, тому вона має бути завершена цього року. Ми маємо в жовтні, як і заплановано, провести місцеві вибори за новим адміністративним поділом, щоб країна могла рухатися далі в частині покращення сервісу держави для громадян. Гальмувати та затягувати процес не можна. Реформа в першу чергу робиться для людей, задля їхнього комфорту», - наголосив очільник Уряду.

Він також нагадав, що Уряд плідно працював над реформою децентралізації, спільними зусиллями були затверджені перспективні плани всіх областей, які відтепер покривають 100% території, окрім окупованого Криму. «Це реформа так званого базового рівня, коли територію мають покрити спроможні громади. Громади повинні стати сучасними та відповідати потребам людей. Мається на увазі комфортні сервіси та послуги. Після виборчого процесу восени громади будуть працювати на повну потужність», - заявив Денис Шмигаль.

Щоб громади могли успішно функціонувати, вважає Прем’єр-міністр, потрібно перейти до наступного етапу реформи – субрегіонального рівня, формування оптимізованих районів. «Саме тому наша мета – затвердити новий проект районування областей, щоб влада функціонувала найбільш ефективно та не дублювала ніяких функції. Зараз існує на мапі 490 районів, їх пропонується укрупнити та створити втричі менше. До речі, існуючі райони України були сформовані ще при СРСР в першій половині минулого століття і не відповідають сучасним стандартам по дуже багатьом критеріям. Крім того, у нас є райони, де проживає трохи більше 5 тисяч людей, а є райони, де проживає більше 180 тисяч людей. Через це є великі перекоси, і виникають складності в управлінні. Відповідальність у таких районів однакова, а навантаження різне і тому це звичайно теж треба виправляти», - наголосив Денис Шмигаль.

Також, за словами Глави Уряду, дуже важливо продовжити обговорювати зміни до Конституції в частині децентралізації. «Таке публічне обговорення має узгодити всі спірні питання та максимально врахувати принципи Європейської хартії місцевого самоврядування», - переконаний Денис Шмигаль.

12.06.2020 - 11:12 | Переглядів: 18309
Реформа адміністративно-територіального устрою має бути завершена цього року, - Денис Шмигаль

Теги:

район Денис Шмигаль

Джерело:

Урядовий портал

Поділитися новиною:

Коментарі:
Default image
Сергій
12.06.2020 - 15:43
Знаєте, чуючи риторику урядовців щодо необхідності адміністративної реформи у аспекті формування нової мапи районів, дуже часто звучить числівний аргумент, що в Україні є райони з населенням і в п'ять, і у сто вісімидесят тисяч. Мовляв цей "перекіс" страшенно заважає розвитку держави. Дивно, що надзвичайно важливе, я б сказав базове, питання адміністративного устрою території обгрунтовується простою арифметикою. Ми що, горшки в ящику перекладаємо і нам треба всунути туди їх якомога більше? Вперлися у цифру 150000 осіб в одному районі. А інфраструктура, а логістика, а економіка, захист державних інтересів, здоровий глузд врешті, де? Коли міста підпорядковуть центру з чисельністю населення у рази меншою, з інфраструктурою у рази гіршою, це як мінімум викликає подив і нерозуміння. А як вам центр району в який потрапити можна тільки через обласний центр. То на якого біса він потрібен тоді цей районний центр? І оце є ключове питання! А навіщо у нас взагалі створюються нові райони. Виявляється, з того що нам все таки пояснили, бо до кінця реформатори і самі не знають що вони хочуть, точно не з метою децентралізації, і точно не для розвитку демократії та місцевої ініціативи. Головна мета - формування виконавчої вертикалі влади! Уявляєте! У нас створюються адміністративні одиниці, де органи влади формуються виключно по бажанню президента чи Кабміну (що по факту не велика різниця). Без будь яких виборів і права населення впливати на цю владу. Префект - "око государєве" і служити буде зрозуміло кому. Як вам така централізація? Повертаємося до монгольських улусів? І звідки взагалі взялася така "демократична " ідея? Може хтось приведе приклад сучасної розвиненої країни з такою системою державного управління? Нам мало прокуратури для нагляду за законністю, треба ще префект? Їй Богу - перекошений світ якийсь ми створюємо. Підкреслю, я за реформу адміністративного устрою. Але на розумних, зважених і обгрунтованих демократичних засадах З метою побудови ефективної системи управління, а не нагляду. Як мінімум префект повинен обиратися, як максимум, райони взагалі не потрібні. Натворили з громадами, натворили з районами. Бережи Боже Україну!
Відповісти
Profilepic
Олег Ковалев
12.06.2020 - 15:41
реформа взагалі не є успішною. вона лише викликає соціальну напругу та численні невдоволення і проблеми у населення
Відповісти
Default image
Данііл
13.06.2020 - 12:33
Для Сергія зверху відповім. Цифра 150 000 не від балди береться. Це оптимальна кількість вибрана ще при формуванні децентралізації в Європі, і до неї входять також питання логістики, інфраструктури, економіки і тп. А ось інститут префектів присутній у Франції,там він і був вперше створений. Слід не забувати,що у нас проводять децентралізацію,а не федералізацію. Тому нагляд влади обов'язково потрібен,ба навіть ідея Зеленського із префектами дає більше повноважень місцевому самоврядуванні. Оскільки нині голови ОДА - це виконавча гілка в регіонах,а від тепер ці повноваження передають на місця,а ОДА стане просто спостерігачем.
Відповісти
Default image
Сергій
15.06.2020 - 09:37
Для Данііла. Зміна конфігурації районів це все таки більше реформа адміністративно-територіального устрою. І мене турбує те, що обговорюючи основу такої важливої реформи ми акцентуємо увагу на чисельності населення районів, а не їх функціоналі. Адже до сьогодні ще не визначено функції районної влади, зате карта вже готова. З купою проблем і незручностей для населення. Це віз попереду коня. Впевнений, що у таких питаннях, зрештою, як і у будь яких серйозних справах, необхідно спочатку визначити для чого ми це робимо, а потім під завдання створювати форму. Це по перше. І щодо інстиуту префектів. Хіба можна називати децентралізацією створення вертикалі влади, яка ніяк не залежить від території, якою керує. І не у самоврядності територій криється загроза федералізації. А от створення районів та громад на догоду національним меньшинам справді приховує загрозу, як мінімум федералізації.
Відповісти
Profilepic
Інна Фрідкина
19.07.2020 - 08:08
Для Сергія та Данііла, Ви ще забули місцеві вибори! Вони йтимуть за закритими партійними списками. А наші люди, більшість яких точно не розуміють, що то таке, знову наголосують казна що! Тож команда ЗЕ може ще й очолити громади. І це вже буде повна узурпація влади.
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...