The administrative and territorial arrangement reform has to be completed this year, - Denys Shmyhal

The administrative and territorial reform is one of the most important and successful reforms and it has to be completed prior to the local elections, appointed for October.

It was claimed by the Prime Minister of Ukraine Denys Shmyhal on Friday, June, 12, while opening the extraordinary meeting of the Government.

According to the Prime-Minister, for hromadas to be able to function successfully it is necessary to proceed to the next reform phase – the sub-regional level, tailored rayons formation. «That is why we aim at approving a new project of establishing rayons within region for the authorities to function in the most efficient way and not to duplicate any functions. Currently there are 490 rayons in the map of Ukraine, it is suggested that there must be thrice less consolidated rayons. By the way, the existing rayons of Ukraine were formed at the USSR era in the first half of the previous century and they fail to meet modern standards on many criteria. Moreover, there are rayons with the population of a little more than 5 thousand residents and rayons where over 180 thousand people reside. It causes considerable imbalances and management difficulties. Such rayons bear similar responsibility but have a different burden, thus, it must be set right», - emphasized Denys Shmyhal.

12.06.2020 - 11:12 | Views: 18245
The administrative and territorial arrangement reform has to be completed this year, - Denys Shmyhal

Tags:

rayon Denys Shmyhal

Source:

Урядовий портал

Share the news:

Comments:
Default image
Сергій
12.06.2020 - 15:43
Знаєте, чуючи риторику урядовців щодо необхідності адміністративної реформи у аспекті формування нової мапи районів, дуже часто звучить числівний аргумент, що в Україні є райони з населенням і в п'ять, і у сто вісімидесят тисяч. Мовляв цей "перекіс" страшенно заважає розвитку держави. Дивно, що надзвичайно важливе, я б сказав базове, питання адміністративного устрою території обгрунтовується простою арифметикою. Ми що, горшки в ящику перекладаємо і нам треба всунути туди їх якомога більше? Вперлися у цифру 150000 осіб в одному районі. А інфраструктура, а логістика, а економіка, захист державних інтересів, здоровий глузд врешті, де? Коли міста підпорядковуть центру з чисельністю населення у рази меншою, з інфраструктурою у рази гіршою, це як мінімум викликає подив і нерозуміння. А як вам центр району в який потрапити можна тільки через обласний центр. То на якого біса він потрібен тоді цей районний центр? І оце є ключове питання! А навіщо у нас взагалі створюються нові райони. Виявляється, з того що нам все таки пояснили, бо до кінця реформатори і самі не знають що вони хочуть, точно не з метою децентралізації, і точно не для розвитку демократії та місцевої ініціативи. Головна мета - формування виконавчої вертикалі влади! Уявляєте! У нас створюються адміністративні одиниці, де органи влади формуються виключно по бажанню президента чи Кабміну (що по факту не велика різниця). Без будь яких виборів і права населення впливати на цю владу. Префект - "око государєве" і служити буде зрозуміло кому. Як вам така централізація? Повертаємося до монгольських улусів? І звідки взагалі взялася така "демократична " ідея? Може хтось приведе приклад сучасної розвиненої країни з такою системою державного управління? Нам мало прокуратури для нагляду за законністю, треба ще префект? Їй Богу - перекошений світ якийсь ми створюємо. Підкреслю, я за реформу адміністративного устрою. Але на розумних, зважених і обгрунтованих демократичних засадах З метою побудови ефективної системи управління, а не нагляду. Як мінімум префект повинен обиратися, як максимум, райони взагалі не потрібні. Натворили з громадами, натворили з районами. Бережи Боже Україну!
Відповісти
Profilepic
Олег Ковалев
12.06.2020 - 15:41
реформа взагалі не є успішною. вона лише викликає соціальну напругу та численні невдоволення і проблеми у населення
Відповісти
Default image
Данііл
13.06.2020 - 12:33
Для Сергія зверху відповім. Цифра 150 000 не від балди береться. Це оптимальна кількість вибрана ще при формуванні децентралізації в Європі, і до неї входять також питання логістики, інфраструктури, економіки і тп. А ось інститут префектів присутній у Франції,там він і був вперше створений. Слід не забувати,що у нас проводять децентралізацію,а не федералізацію. Тому нагляд влади обов'язково потрібен,ба навіть ідея Зеленського із префектами дає більше повноважень місцевому самоврядуванні. Оскільки нині голови ОДА - це виконавча гілка в регіонах,а від тепер ці повноваження передають на місця,а ОДА стане просто спостерігачем.
Відповісти
Default image
Сергій
15.06.2020 - 09:37
Для Данііла. Зміна конфігурації районів це все таки більше реформа адміністративно-територіального устрою. І мене турбує те, що обговорюючи основу такої важливої реформи ми акцентуємо увагу на чисельності населення районів, а не їх функціоналі. Адже до сьогодні ще не визначено функції районної влади, зате карта вже готова. З купою проблем і незручностей для населення. Це віз попереду коня. Впевнений, що у таких питаннях, зрештою, як і у будь яких серйозних справах, необхідно спочатку визначити для чого ми це робимо, а потім під завдання створювати форму. Це по перше. І щодо інстиуту префектів. Хіба можна називати децентралізацією створення вертикалі влади, яка ніяк не залежить від території, якою керує. І не у самоврядності територій криється загроза федералізації. А от створення районів та громад на догоду національним меньшинам справді приховує загрозу, як мінімум федералізації.
Відповісти
Profilepic
Інна Фрідкина
19.07.2020 - 08:08
Для Сергія та Данііла, Ви ще забули місцеві вибори! Вони йтимуть за закритими партійними списками. А наші люди, більшість яких точно не розуміють, що то таке, знову наголосують казна що! Тож команда ЗЕ може ще й очолити громади. І це вже буде повна узурпація влади.
Відповісти
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 July 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 July 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 July 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 July 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...