8 правил кризових комунікацій – поради для місцевого самоврядування

Люди потребують правдивої та відвертої інформації у своїх громадах. Як керівництву громад комунікувати ефективно – розповіла Лариса Мудрак, президентка Win Win Communications, партнерка з розвитку FBN Україна.

ВИБУДОВУЙТЕ ДОВІРУ, залучайте людей до ваших дій і ваших рішень. Для цього всі соціальні мережі, усі соціальні зв’язки повинні працювати для вас. Ваша щоденна поява у живому форматі (сьогодні це відео) вибудовує глибокий рівень довіри. Адже люди зараз, як ніколи, потребують інформації – що робити, як їм поводитися, де шукати достовірну інформацію.

КОМУНІКУЙТЕ СИСТЕМНО. Очільники громад повинні мати «аптечку комунікацій» – план дій і ланцюжок комунікацій. Ви маєте знати, як, з ким, якими спільнотами в першу чергу комунікувати.

ГОВОРІТЬ ПРАВДУ. Говоріть про ситуацію правду: що ви встигли, а що не встигли зробити. Зараз дуже високий запит на інформацію. Соцмережі, телефони, імейли, чати – все це лідери мають використовувати. 

ВИСЛОВЛЮЙТЕ ЕМОЦІЇ. Погані новини повідомляти також треба, але намагайтеся повідомляти їх за один раз і коротко, а головне – будьте емфатичними, висловлюйте свої емоції, співчуття, жаль. А також – висловлюйте оптимізм. Зараз люди цього потребують найбільше. Криза і карантин демонструють, що все напускне минає, а справжність виходить на перший план. 

ПОКАЗУЙТЕ ПОЗИТИВНЕ НАЛАШТУВАННЯ. Зараз важливе тверезе, спокійне прийняття реальності, глибоке переконання, що «і це мине» і життя переможе. Лідери повинні залишатися лідерами, і показувати нові шляхи і нові підходи. Зараз, як ніколи, важлива ваша моральна позиція, ваш оптимізм і ваша впевненість. Ви маєте бути для людей прикладом – лідером, який надихає. 

РОЗПОВІДАЙТЕ ПРО СТАН ПОДІЙ У КРАЇНІ. Люди потребують інформації і про загальні ризики у країні. Важливо розуміти, скільки у нас хворих; що відбувається із допомогою, із медициною; як надають допомогу тим, хто захворів; як відправляють додому тих, хто одужав, скільки їх; як доправляють додому тих, хто прибуває з-за кордону. Це головний меседж країни, про який мають знати люди.

СПІЛКУЙТЕСЯ З ЛЮДЬМИ. Не забувайте, що ваша задача – моніторити ситуацію в регіонах і думати, що і як відбувається. Це ви можете дізнаватися від людей. Тому спілкування з громадою різними комунікаційними шляхами – обов’язкове.

ПРОДУМУЙТЕ ПЛАН ВИХОДУ З КАРАНТИНУ. Ще один принцип, дуже важливий для лідерів: криза закінчиться, карантин закінчиться, і до цього треба готуватися вже. Треба думати і планувати, як повертатися до нормального плину життя. І цей перехід повинен бути дуже плавним. Створюйте план дій вже зараз, продумуйте поетапний вихід з карантину. 

За матеріалами виступу Лариси Мудрак, президентки Win Win Communications, партнерки з розвитку FBN Україна, під час міжнародної онлайн-конференції “Громади в умовах карантину: міжнародний та закордонний досвід”.

Більше тез експертів та про боротьбу з пандемією у різних країнах світу читайте  за лінком http://decentralization.uacrisis.org/quarantine

Теги:

коронавірус

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...