Як громади інтегруються в сучасний онлайн-простір, і чому це важливо

Громада не може ефективно працювати в обмеженому інформаційному просторі без сучасних комунікаційних технологій. Також громаді важче вистояти в умовах пандемії та карантину, не маючи можливості водночас працювати дистанційно та бути на зв’язку із великою кількістю людей, організацій і виконувати свої обов’язки. 

Упродовж 2017-2019 років Програма DOBRE надавала підтримку громадам для комплексного переоблаштування  приміщень для сесійних ззасідань. Деякі громади взагалі не мали відповідного приміщення. Депутати ради збирались в кабінеті голови, будинку культури, школі тощо. Відтак, 62  громади зробили сучасні ремонти і встановили обладнання, яке забезпечує виконання наступних функцій:

  • робити відео-запис засідань органів місцевого самоврядування;
  • організовувати Скайп-наради із використанням камери та проектора;
  • здійснювати аудіо-супровід засідань ради ОТГ завдяки системі гучномовців із   звукопідсилювачем та мікрофонами;
  • демонструвати відео-інформацію, презентаційні слайди, інфографіки, статистичні дані, робочі документи із   виведенням їх на екран під час сесії та/або Скайп-дискусії;
  • проводити електронне голосування та підводити його підсумки. 

У результаті в громадах зв’явилися сучасні та оснащені сучасною технікою зали для зібрань, де приймають найважливіші рішення задля добробуту та ефективного розвитку громад. Всі без винятку громади підкреслюють, що зали засідань перетворилися на центральне місце,  де можуть зібратися не тільки депутати місцевих рад, а і працівники адміністрації, молодь, неурядові організації, мешканці громади, щоб у оновленому приміщенні разом досягти виважених рішень, пройти навчання, провести зустрічі із представниками делегацій з інших міст та країн, отримати поради спеціалістів з України та цілого світу і долучитися до спілкування із світовою спільнотою за допомогою інформаційних технологій.

«Місце для народження ідей, візуалізації планів, обміну досвідом з колегами, владою, світом», - як зазначає представник Могилівської ОТГ про результати проекту з облаштування приміщень для покращення роботи органів місцевого самоврядування та громадськості.  

Громади-учасниці Програми DOBRE поділилися набутим досвідом і  демонструють гарні приклади роботи із сучасним обладнанням і розширення можливостей представників місцевих рад у взаємодії із мешканцями.


Мереф’янська громада (Харківська область)

У рамках Програми DOBRE та за співфінансування із міського бюджету громада придбала і встановлила програмний комплекс: «Рада Голос» для голосування депутатами ради; бездротові електронні пульти для голосування; проектор; моторизований екран; фліпчарт-дошку; виконано ремонтні роботи у приміщенні сесійної зали, придбано меблі.

 

<= Сесійна зала у Мереф’янській  ОТГ до облаштування

 

Процес голосування за допомогою «Рада Голос» дозволив позбавитися ручного підрахунку голосів. Відтепер усі голоси депутатів відображені на екрані, що забезпечує прозорість у прийнятті рішень місцевою радою. На екран також можна виводити необхідну інформацію, візуально представляти доповіді та статистичну інформацію. 

Секретар Мереф’янської міської ради Тетяна Дядченко зазначає: «Облаштування сесійної зали дало можливість осучаснити роботу депутатського корпусу та проводити навчальні заходи, представляти інформацію у зручній для сприйняття формі, забезпечувати приєднання необхідних спеціалістів до обговорення і миттєво інформувати мешканців про перебіг засідань, та ознайомлювати їх із прийнятими рішеннями через розміщення відео і аудіо файлів в Інтернет».

 

Сесійна зала у Мереф’янській  ОТГ до облаштування = >

 

Зала відкрита і для проведення зустрічей та тренінгів, ініційованих громадськими організаціями, молодіжною радою, органами самоорганізації населення (ОСН), об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Мереф’янської громади.

«Зала зібрань сприяє поліпшенню якості спілкування, а також служить в якості громадського простору і будує соціальні зв’язки між членами громади. Раніше було важко проводити тренінги, бо не було сучасного обладнання. Застосування такого додатково обладнання як проектор, екран, фліпчарт допомагає покращити розуміння викладеного матеріалу, забезпечує візуалізацію різноманітних матеріалів.» – підкреслила голова Молодіжної ради Вероніка Чупріна.

Посилання на сайт громади: https://merefaotg.gov.ua/


Нижньовербізька громада (Івано-Франківська область)

На початку 2018 р. облаштовано зал для проведення засідань Нижньовербізької сільської ради ОТГ, для проведення тренінгів та семінарів для різних груп населення, які виявляють бажання. Сільська рада провела капітальний ремонт приміщення, у якому розташована зала для засідань.

 

<= Приміщення у Нижньовербізької  ОТГ до облаштування

 

Програма DOBRE закупила обладнання для зали та профінансувала придбання будівельних матеріалів.

Завдяки реалізації проекту покращилася взаємодія влади та громади: місцеві жителі беруть участь у засіданнях ради.

Тут також проводять збори громади; громадські слухання; зустріч педагогічних працівників закладів освіти із заступником управління Державної служби якості освіти; тренінг «Управління твердими побутовими відходами в громадах»; зустріч з експертами ГО «Центр політичних студій»;  зустріч із посадовими особами ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області із питань захисту прав споживачів.

 

Сесійна зала у Нижньовербізької  ОТГ після  облаштування = >

 

Встановлення відеопроектора у залі засідання забезпечило мультифункціональність для проведення і нарад апарату сільської ради. Голови всіх прикарпатських ОТГ зустрілись з новообраними депутатами Верховної Ради України в округах Івано-Франківської області, у рамках заходу «Історія успіху Нижньовербізької ОТГ – від становлення до зростання».

Пізніше, молодіжна рада громади перемогла на конкурсі антикорупційних проектів, організований Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) із проектом «Голос громади». Проект-переможець дозволив установити систему електронного голосування «Голос» у залі засідань та надати індивідуальні планшети для голосування депутатам ради. Внеском громади у проекті стала закупівля ще 5 планшетів, ноутбука; виготовлення інфо-буклетів про проект. Запровадження електронної системи голосування значно спростило процедуру проведення сесій із поіменним голосуванням під час них. Також система дозволяє виводити аналітичну інформацію про роботу кожного депутата (приклад за посиланням).

 

<=  Зустріч голів всіх прикарпатських ОТГ з новообраними депутатами Верховної Ради України у Нижньовербізький ОТГ

 

Як підкреслив М’якущак Ярослав, голова ОТГ: «В рамках конкурсу, який ми ініціювали «Майбутня громада очима дітей», дітки нашої громади зобразили своє бачення нашої громади. І саме ці малюнки ми розмістили в залі засідання, де найчастіше обговорюються питання розвитку та майбутнього громади. Ці малюнки стануть візуалізацією та нагадуванням того, що всі рішення, що будуть прийняті в цій залі мають бути з думкою про бачення наших дітей. Але саме головне, що малюнки – це відображення Стратегії розвитку, якою ми керуємося в нашій роботі».

Посилання на сайт громади  https://nyznoverbizkaotg.dosvit.org.ua/


Галицинівська громада (Миколаївська область)

У залі засідань проходить багато робочих зустрічей, навчальних тренінгів, сесій сільської ради, наради, звіти, збори громадськості, засідання Молодіжної ради, Центру освіти для дорослих, Медіацентру NOVA та багато інших заходів Галицинівської ОТГ.

«Процес прямого ввімкнення під час засідань та сесії сільської ради дозволяє бути долученим до формування життя в громаді, оскільки ти бачиш та чуєш, що саме відбувається в процесі обговорення та прийняття рішень» - зазначає Ольга Мороз, представниця громадськості Галицинівської ОТГ.

 

<= Сесійна зала у Галицинівській  ОТГ до облаштування 

 

Система онлайн-трансляції користується популярністю, оскільки на ютуб каналі Галицинівської ОТГ наживо можна спостерігати за проведенням сесійних засідань. Саме це відео набирає найбільшу кількість переглядів та дозволяє органам влади ставати дедалі відкритішими для своїх громадян. Населення має можливість переглядати збережене відео з сесії, спостерігати за активною роботою депутатського корпусу, володіти інформацією про те, які питання вирішуються на засіданнях, у чому полягають найбільш актуальні проблеми та якими шляхами адміністративний апарат і депутатський корпус планують їх вирішувати. Із прикладами прямого включення можна ознайомитись на ютуб каналі (посилання 1, посилання 2) і на сторінці Галицинівської громади у Facebook (посилання).

 

Сесійна зала у Галицинівській  ОТГ після облаштування = >

 

Галицинівська громада відкриває для себе нові горизонти у інтернет-просторі. Співробітники сільських рад та освітяни отримали можливість підвищувати професійні вміння, не від’їжджаючи із адміністративного центру. Поліпшилась робота у співпраці із партнерами, оскільки сучасне обладнання допомагає підвищити якість тренінгів та зустрічей.

«Зала засідань сприяє поліпшенню співпраці органів влади та громадськості, служить в якості громадського простору і сприяє встановленню соціальних зв’язків між членами громади»-- говорить Вікторія Рудзінська, завідуюча методичним кабінетом Відділу освіти, культури, молоді та спорту Галицинівської сільської ради.


Підволочиська громада (Тернопільська область)

Відтепер, Підволочиська селищна рада має сесійну залу, оснащену найсучаснішим обладнанням. Зала стала центром громади. Тут створені всі комфортні умови для різноманітних заходів: пленарних засідань сесії селищної ради; засідань робочих груп; презентацій, зустрічей із гостями і мешканцями громади. Зала стала комфортним громадським простором і для молоді: Молодіжна рада та дитяче шкільне місцеве самоврядування проводять свої засідання. 

 

<= Сесійна зала у Підволочиській  ОТГ після облаштування 

 

Завдяки отриманому обладнанню проводяться Скайп-конференції. Система голосування «Рада» оптимізувала процес прийняття рішень місцевими депутатами. Важливим чинником системи «Рада» стала прозорість, оперативність, відкритість проектів рішень не лише для посадовців, депутатів, але і для мешканців, які беруть участь у життєдіяльності громади. Налагодження здобули і якісні комунікації між представниками влади, населенням та громадськими активістами ОТГ. Звідси, такий проект створює позитивний ефект не лише для безпосередніх користувачів сесійної зали, та й усіх мешканців громади. Адже, сучасні комфортні умови мотивують працювати краще.

Посилання на сайт громади https://pidvolochyska-gromada.gov.ua/


Станіславська громада (Херсонська область)

Для ефективної роботи, прозорості  та своєчасного оприлюднення інформації про перебіг засідань, прийняті рішення та проведені заходи у Станіславській громаді,  у рамках проекту облаштовано сесійну залу  та створено комфортні  умови  для роботи. Доступна можливість відео-супроводу через відео-запис засідань, Скайп-зв’язку із використанням камери та проектора.

 

<=  Сесійна зала у Станіславський  ОТГ до облаштування

 

Забезпечено аудіо-супровід засідань через влаштування системи гучномовців із підсилювачем та мікрофонами. У ході різних виступів та доповідей можливим стало висвітлення інфографіки та наочної інформації на екрані, швидкому доступу до інформації у мережі інтернет. Онлайн-трансляція сесій сільської ради дає можливість більшій кількості населення громади  мати доступ до інформації та досягнутих рішень, ознайомлювати їх через розміщення відео- і аудіо-файлів в Інтернет, і суттєво зекономити час.

 

Оновлена сесійна зала у Станіславській  ОТГ   = >

 

Залу оснащено  мобільними  меблями, що дозволяє  швидко змінити та розставити їх відповідно формату проведення  заходів, круглих столів, засідань, тренінгів, навчань, командної роботи.

Протягом   5 місяців із часу  облаштування зали здійснено більше 10 різноманітних масштабних заходів, без урахування регулярних засідань комісій та  робочих груп.

Посилання на сайт громади https://stanislavskaotg.dosvit.org.ua/


Як громади працюють дистанційно в умовах COVID-19 карантину?

У межах поточної надзвичайної ситуації - епідемії та карантину у зв’язку із високим рівнем поширення захворювання на короновірус COVID-19, сучасне телекомунікаційне обладнання можна використовувати для проведення онлайн-конференцій та Скайп-нарад, для налагодження постійного зв’язку із представниками державної та обласної влади, з іншими громадами; для  трансляцій засідань з усіх важливих питань для мешканців, для звернень до громадян, запрошення спеціалістів для надання профілактичних порад та рекомендацій громадам. 

 

<= Громади у Івано-Франківській області тримають зв’язок через Скайп-семінари 

 

Тобто життя у громадах не завмерло, активно продовжується, хоча і в інший «віртуальний» спосіб.   Громади організовують Скайп-спілкування і обговорюють проекти, які допоможуть відновити економічний розвиток після зняття карантину. Наприклад, Нижньовербізька, Ланчинська та Печеніжинська громади–партнери Програми DOBRE та Коломийська ОТГ Івано-Франківської області «зустрілися» через Скайп-  та Фейсбук на семінарі «Фомування туристичних маршрутів\продуктів. Створення спільного туристичного маршруту» для обговорення майбутнього туристичного маршруту між Коломийською, Печеніжинською, Нижньовербізькою та Ланчинською ОТГ. Громади активно розробляють проект міжмуніципального співробітництва із туризму, який подаватимуть на однойменний конкурс проектів.

 

Громади діляться інформацією, як промотувати краще туристичні маршрути у Івано-Франківській області = >

 

26 березня, громади із Київської, Миколаївської, Тернопільської, Івано-Франківської, Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Кіровоградської, Львівської та Черкаської областей брали участь у Міжнародній онлайн-конференції «Забезпечення організації життєдіяльності громади в умовах карантину: український та закордоний досвід», яка проводилася, щоб надати громадам практичні рекомендації стосовно ефективної організації роботи в умовах карантину у зв’язку із COVID-19 від українських та закордонних представників органів місцевого самоврядування (ОМС), асоціацій та спеціалістів із комунікацій. Громади «зустрілися» із представниками ОМС Швеції, Словакії, США, Чехії, Польщі, Канади, Латвії, і почули їх досвід у боротьбі із коронавірусом та корисні поради. Крім того, віртуально спілкувалися зі своїми колегами з України (Іванівської, Байковецької, Новоукраїнської ОТГ; із Асоціації об’єднаних територіальних громад; Асоціації міст України; ІТ-організації SocialBoost) та представниками міжнародних донорських організацій; задавали важливі запитання та отримували змістовні та виважені відповіді (посилання). Кількість переглядів склала близько 9,500.

Експерти Програми DOBRE проводять Скайп-консультації: діляться знаннями, разом із громадами аналізують стан справ, надають практичні рішення із бюджетних питань, надання послуг, регуляторних актів, міжмуніципального співробітництва. Навчання у форматі вебінарів активно розробляються також.

Теги:

DOBRE

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...