Сьогодення громад: «Ми витрачаємо дуже багато зусиль, щоб проконтролювати заробітчан, які приїхали з-за кордону»

Практично всі спроможні громади виділяють кошти своїм медичним підрозділам та районним лікарням, а їхні бюджети втрачають мільйони через рішення парламенту звільнити підприємців від місцевих податків.

Автор: Дмитро Синяк


 

Голова Барської ОТГ Вінницької області Артур Цицюрський: «Ми вмовили лікарів не звільнятися…»

У зв’язку з пандемією ми виділили первинній і вторинній ланкам нашої медицини близько 700 тис. грн. Спершу 465 тис. грн – на купівлю апарату штучної вентиляції легень, спеціального монітора та засобів дезінфекції, а кілька днів тому – ще 150 тис. грн на різноманітні потреби. Однак купівля апарату ШВЛ загальмувала, бо фахівці почали казати, що за 300-400 тис. грн нічого доброго не купиш, а якісні машини зараз у страшному дефіциті. Швидше за все, гроші підуть на засоби індивідуального захисту лікарів, а також на медикаменти. З того літака, що прилетів з Китаю, наша «вторинка» отримала кількадесят експрес-тестів, перша партія – 100 одиниць. Це мінімум, який ми на разі маємо.

Щодо засобів захисту хочу ще сказати наступне. Барська швейна фабрика (на щастя маємо таку) організувала пошиття захисних масок та захисних костюмів з агроволокна. Коли оголосили карантин, в інфекційному відділенні нашої лікарні йшов капітальний ремонт. Ми зробили все можливе, щоб закінчити його.

 

Голова Барської ОТГ Вінницької області Артур Цицюрський

 

Базар ми закрили. І хоча отримали багато звинувачень, у тому числі у створенні буцімто катастрофи через відсутність насіння у період сівби, своєї позиції ми не змінимо. Так, певні сорти знайти важко, але їх можна замовити по інтернету. Зрештою, ми не проти, аби продавці сім’ян розвозили свій товар по селах, працюючи точково. Те ж саме і з будматеріалами. Більшість підприємців, на щастя, зрозуміли нас. Адже річ навіть не у заробітках, а у здоров’ї їхніх працівників.

На початку епідемії кілька медичних працівників написали заяви на звільнення, але підписувати їх у період карантину ніхто не мав права. Зрештою медиків вдалося заспокоїти, і зараз вони нормально працюють. На роботу ми їх підвозимо шкільними автобусами, які зараз вільні, а ще транспортом міської ради та машинами волонтерів. Волонтери також допомагають нашим комунальникам готувати дезінфікуючі розчини, а ті з них, які пройшли АТО, патрулюють вулиці разом із поліцією та муніципальною вартою. Багато хто переказує кошти на рахунки як первинного, так і вторинного рівня медицини, які ми розміщуємо на наших інформаційних ресурсах.

Вчителів ми зараз підключаємо до проекту «Моя школа», з електронними журналами та щоденниками. Згідно з регулярним онлайн-анкетуванням, 97% вчителів та учнів включилися у цю систему.

Місто у нас компактне, і завдяки цьому ми змогли оперативно розмістити оголошення щодо правил поводження під час епідемії. Крім того, поліція та Управління з надзвичайних ситуацій весь час оголошують ці правила через гучномовці, встановлені на автомобілях. Також ми маємо близько 10 точок стаціонарного озвучення цих правил.  Однак певна частина мешканців громади на разі не дуже прислухається до них. Що поробиш: хтось розуміє все одразу, а хтось хоче побавитися з долею.

 

Читати також: Як спроможні громади протистоять коронавірусу

 

Голова Сергіївської ОТГ Полтавської області Ігор Лідовий: «Наші лікарні підтримують здебільшого агрохолдинги. Але й громади не пасуть задніх»

Робимо все, що можемо. Закуповуємо захисні костюми для лікарів, захисні маски, тести… Маски також шиємо самі. Власне, місцевих підприємців, які зараз переживають не найкращі часи, ми  підтримуємо тим, що даємо їм специфічні замовлення, пов’язані з боротьбою з пандемією. Наприклад, замовляємо у них ті ж маски… Ну і, звісно, ми виконуємо рішення Верховної Ради щодо скасування деяких місцевих податків для підприємців. Через це наш бюджет за 2 місяці карантину втратить близько 2 млн грн. Та що вдієш! Для нас також важливо, щоб підприємці нікого не скорочували. Але на разі скорочень не планується.

 

Голова Сергіївської ОТГ Полтавської області Ігор Лідовий

 

Районній лікарні насамперед допомагають не громади, а агрохолдинги. Принаймні, я знаю, що ті з них, які працюють на наших землях, виділили лікарні по 700-800 тис. грн кожен на апарати штучної вентиляції легень, тест-системи та інше.  Але й громади не стоять осторонь. Тільки невеличка Сергіївська ОТГ з початку року виділила районній лікарні близько 300 тис грн. Нещодавно на  сесії медичним установам на боротьбу з епідемією виділили понад 100 тис грн. А комунальні підприємства на цю статтю видатків отримали ще 50 тис. грн. Крім цього, ми готуємося до встановлення блокпостів у разі появи хворих. Але на щастя, поки що жодного випадку коронавірусу у громаді немає.

 

Голова Полянської ОТГ Закарпатської області Іван Дрогобецький: «Маємо 534 особи, які повернулися додому у зв’язку з карантином»

- Більшість наших підприємців заробляли на здачі житла в оренду. Тепер їхні готельні комплекси та котеджі стоять порожні. Але більшість бізнесменів не тільки продовжують платити зарплати своїм працівникам, які перебувають на карантині, а ще й допомагають сільській раді у боротьбі з пандемією. Цього, на жаль, не можна сказати про наші найбільші профспілкові санаторії Укрпрофоздоровниці, власники яких знаходяться у Києві. Тобто всі прибутки завжди йшли туди, і тепер наші гіганти не можуть нічим допомогти нам. Вони не беруть жодної участі у боротьбі з коронавірусом.

Я не думаю, що підприємці громади потребують якоїсь особливої допомоги від сільської ради. Парламент звільнив їх від частини місцевих податків, туристичного збору вони також не сплачуватимуть. Через це, до речі, бюджет Полянської ОТГ втратить загалом близько 10 млн грн. Ці гроші і можна вважати допомогою бізнесу, який опинився у скрутній ситуації через карантин.

 

Голова Полянської ОТГ Закарпатської області Іван Дрогобецький

 

Ми витрачаємо дуже багато зусиль на те, аби проконтролювати заробітчан, які приїхали з-за кордону. Усі вони дають підписку про самоізоляцію, щодня працівники сільської ради телефонують їм, і коли потрібна якась допомога, надають її. Аби тільки люди не виходили з дому. Ми маємо 534 особи, які повернулися у рідні краї у зв’язку із карантином. Це майже 10% жителів громади – серйозний виклик для нас. Контроль за цими людьми здійснює спеціальний штаб, створений при Полянській сільській раді.

Районній лікарні ми також допомагаємо як можемо. Нещодавно, наприклад, передали їй 4 спеціальних захисних костюми з масками та респіраторами для лікарів інфекційного відділенння. Такі ж костюми отримали наші сімейні лікарі та лікарі «швидкої», які безпосередньо контактують з усіма, у кого може бути коронавірус. У районній лікарні є лише два апарати штучної вентиляції легень, тому підприємці Поляни зараз складаються на ще два. Разом будь-яку біду перемогти легше!

 

Більше про те, як громади протидіють коронавірусу.

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...