«У Польщі штраф за порушення карантинних обмежень сягає 30 тис. злотих…» - інтерв’ю із заступником голови Отвоцької міської ради

Заступник голови міської ради 50-тисячного міста Отвоцька, що входить до Варшавської агломерації, Аркадіуш Крижановський готується до онлайн-сесій, роздумує над обсягом допомоги міста підприємцям та дивується запитанням про допомогу місцевого самоврядування повітовій лікарні

Автор: Дмитро Синяк 


Розмова із заступником голови міської ради Отвоцька Аркадіушем Крижановським виявилася для мене повним розривом шаблонів. З одного боку, він розповів про дуже жорсткі державні обмеження, пов’язані з боротьбою проти пандемії коронавірусу. Але з іншого, змальовував зовсім не такі проблеми працівників польського місцевого самоврядування, які стоять зараз перед їхніми українськими колегами. Щодо самих карантинних заходів, то можна сказати, що у чомусь поляки пішли набагато дальше від українців, в іншому українці їх випереджають. І на разі ніхто не може сказати, які обмеження є виправданими, а які ні.

 

Спілкування з відвідувачами мерії – виключно через відеозв’язок

 

Якою є ситуація з коронавірусом в Отвоцьку і що робить місто й повіт*, аби запобігти поширенню небезпечної інфекції?

- Точкою відліку для нас стало 10 березня, коли ситуація із захворюваннями у Польщі стала направду загрозливою. Тоді у нашому місті ще не було жодних випадків хвороби. Однак цього дня вже зібрався Кризовий штаб об’єднання ґмін (Gminny zespół zarządzania kryzysowego – Авт.) повіту, створення якого ініціював президент Отвоцька Ярослав Маргельський. Насамперед цей штаб видав наказ про закриття всіх освітніх майданчиків, у тому числі садочків, шкіл та міської публічної бібліотеки й усіх її філій. Він також заборонив проведення будь-яких масових заходів. Відтоді Ярослав Маргельский щодня контактує з лікарями повітової санітарно-епідеміологічної станції, які повідомляють його про поширення пандемії.

 

Аркадіуш Крижановський, заступник голови міської ради 50-тисячного міста Отвоцька, що входить до Варшавської агломерації

 

На який період польський уряд оголосив карантин?

 - Спершу до 24 березня, згодом цей термін продовжили до 11 квітня. Учні перейшли на дистанційне навчання по інтернету. Вчителі тепер записують уроки на різноманітні відеоносії, а ті педагоги, які не мають такої можливості, просто задають домашні завдання. Всі платежі рекомендовано здійснювати через інтернет. Також оголошено про те, що коли хтось не встигне вчасно оплатити за комунальні чи інші послуги, жодних покарань за це не буде.

Чи якісь обмеження запровадила саме міська рада?

- Осередок суспільної допомоги Отвоцька (Ośrodek pomocy wpółezcnej – Авт.), який опікується малозабезпеченими жителями, з ініціативи мерії запровадив у своїх їдальнях нові правила видачі їжі. Тепер цю їжу видають виключно на винос та виключно в одноразовому посуді. 12 березня Ярослав Маргельський закрив міський ринок, на якому селяни зазвичай продавали свою продукцію. Рух залізниці та громадського транспорту у місті суттєво обмежено, ми пустили додаткові автобуси, щоб максимально зменшити кількість людей в одному автобусі.

Тобто громадський транспорт в Отвоцьку продовжує працювати?

- Так. Щоправда, у ньому діє «правило половини». Тобто в автобусі не може їхати одночасно більше пасажирів, ніж кількість місць для сидіння у ньому, поділена на два. Це правило стосується і приватних автомобілів. До речі, метро у Варшаві, яка знаходиться за 20 км від нас, не закривали, а тільки дещо обмежили його рух: поїзди тепер йдуть по скороченому маршруту. Головне для нас не створювати натовпів. Загалом місто зараз виглядає порожнім: нема людей, нема машин, нема дорожніх пробок. Це все дуже незвично.

Чи обмежено відвідування міської ради?

- Так. Міський уряд придбав спеціальний пересувний павільйон, який унеможливлює безпосередній контакт урядовця й відвідувача. Тобто людина, яка має ту чи іншу справу до міськради, приходить до цього павільйону і спілкується з працівником мерії через спеціальне скло, за допомогою інтернет-зв’язку. Таким чином, кожну справу, що вимагає особистої присутності, можна залагодити. Все інше ми намагаємося вирішувати по телефону та онлайн.

Скільки хворих на коронавірусну інфекцію в Отвоцькому повіті та у самому Отвоцьку?

- У повіті маємо загалом чотири підтверджених випадки, два з них – у місті. На жаль, один з цих випадків виявився смертельним: від коронавірусу у лікарні помер водій заступника міністра справедливості Марчіна Романовського, який мешкав у нас. Він був добрим і шляхетним чоловіком.

 

Закритий пологово-гінекологічний відділ Отвоцької лікарні, у лікаря якого знайдено коронавірус
 

«Медичних масок бракує тільки лікарям. Інші їх не носять…»

 

Яка ситуація у лікарнях повіту із захисними костюмами для лікарів, медичними масками, ліками тощо?

- Я не володію такою інформацією. Можливо, тому, що ми тільки на початку цього шляху, і не надто тісно спілкуємося з медичними службами. Наскільки я знаю, усього достатньо, є апарати штучної вентиляції легень, маски, захисні костюми тощо. Звісно, все залежить від того, наскільки швидко поширюватиметься вірус. Але, принаймні, ситуація знаходиться під контролем. Мені також відомо про велике державне замовлення «противірусного пакету» для лікарень країни, тому із цим не повинно бути проблем.

Скільки апаратів штучної вентиляції легень в отвоцькій повітовій лікарні?

- (Здивовано) Юридично ця лікарня є повітовою спілкою (Jednoosobowa spółka powiatowа. – Авт.), отже, міська рада не має інформації з цього приводу. Якби я знав, що ви задаватимете такі специфічні питання, я би заздалегідь підготувався (сміється). У Польщі місцеве самоврядування немає нічого до лікарень, якими від «а» до «я» опікується держава. Ми навіть не можемо перерахувати повітовій лікарні кошти, хіба що повіт звернеться до нас з таким проханням. Наскільки я знаю, зараз ведеться розмова про те, щоб оплачувати медикам додаткові чергування. Але знову ж таки, ці кошти буде виділено не з нашого, а з повітового бюджету, який отримує державну субвенцію на утримання лікарні. Так само місто нічого не має і до медичних проблем ґмін. Це теж справа повіту. Ґміна, як і повіт, може попросити місто про допомогу, але на разі ми таких прохань не отримували.

В Україні зараз бракує медичних масок, без яких заборонено вхід до продовольчих крамниць. Яка ситуація з масками в Отвоцьку?

- Ми не маємо зобов’язань носити маски, зокрема, й у продовольчих магазинах. Натомість уряд з подачі лікарів встановив, що маски потрібні тільки хворим та лікарям, що контактують із ними. Якщо би масками користувалися усі й робили би це правильно, їх би не вистачало нікому, адже ці вироби за кілька годин використання треба міняти. Та незважаючи навіть на це, захисні маски у великому дефіциті. Щоб виправити цю ситуацію, міський Центр культури, туризму і спорту зайнявся їхнім пошиттям. Готові маски віддають лікарям, пожежним, поліцейським та працівникам міської ради, які вимушені контактувати з людьми.

 

<= Волонтерка Кінга Дужицька з Отвоцька разом з батьками цілими днями шиють захисні маски для медиків

 

Чи збиралася міська рада на екстрене засідання, присвячене боротьбі з пандемією?

- Рада не працюватиме доти, доки не буде підготовлено спеціальну систему для проведення онлайн-засідань. Сесії міської ради проходять раз на місяць, останню ми мали у лютому. І от тепер з дня на день чекаємо на підключення онлайн-системи, щоб прийняти кілька важливих рішень, які стосуватимуться, зокрема, і боротьби з поширенням коронавірусу. Ми радилися з юристами, і вони запевнили нас, що такі сесії є цілком легітимними. Ну, а їхню непублічність ми згодом повністю компенсуємо, виклавши запис у відкритий доступ. Думаю, насамперед ми будемо змушені зняти кошти з різноманітних інвестиційних статей. Частина з них піде на придбання апарату штучної вентиляції легень для лікарні, на який мають скинутися всі адміністративні одиниці повіту, а також на інші заходи з боротьби проти поширення коронавірусу.

Як же без грошей міська рада могла боротися з поширенням інфекції протягом цілого місяця?

- Ми діяли в межах існуючих статей бюджету. Загалом бюджет Отвоцька на цей рік становить за видатками 251, 3 млн злотих (1,7 млрд грн), хоча у зв’язку з епідемією виконання кількох статей є під великим сумнівом. Ця сума включає 375 тис. злотих (2,5 млн грн) на громадську безпеку, 69 тис. злотих (456 тис. грн) на охорону здоров'я та 78 тис. злотих (515 тис. грн) на соціальну допомогу. Ми діяли у межах цих статей. Наприклад, розмістили інформацію, яка стосується профілактики коронавірусу на білбордах. Ми також зробили спеціальний сайт, на якому акумулювали всю інформацію, так чи інакше пов’язану з протидією коронавірусу у місті та повіті. Господарча робоча  група, яка займається дезінфекцією різноманітних приміщень та місць публічного вжитку (лавочок, зупинок транспорту тощо) з середини березня почала робити це раз на день. До початку епідемії всі ці місця мили не рідше одного разу на квартал або за потреби. Отже, найнагальніші речі не вимагали виділення додаткових коштів.

Отвоцьк з висоти пташиного польоту

 

Бізнес збирається підтримати держава. Місто щодо цього поки не визначилося

 

Чи допомагає місто підприємцям, які опинилися у скрутній ситуації через пандемію?

- Ідеї є найрізноманітніші, але все залежатиме від того, якими коштами ми зможемо оперувати. Є, наприклад, ідея звільнити малий бізнес, який не отримує прибутків, від орендної плати за землю та приміщення, що належать міській раді. Треба сказати, що зараз багато для того, аби підтримати підприємців, робить держава. Отже, не факт, що їм знадобиться допомога міста.

Що саме робить держава для підтримки бізнесу?

- Все змінюється дуже швидко, тому я не впевнений, що володію всією інформацією. З того, що я знаю… Коли дохід підприємця зменшується до визначеного законом розміру, він має право на звільнення від податку ZUS (Zakład Ubezpieczeń Społecznych, щомісячний «медично-пенсійний» податок у Польщі, становить для підприємців щонайменше 1069 злотих чи 7000 грн – Авт.), який за нього сплатить держава. Чимало підприємств дозволили своїм працівникам працювати віддалено, щоб не створювати натовпів. Ті ж, хто не можуть працювати віддалено, але залишаються на карантині, можуть розраховувати на допомогу від держави. Якщо працедавець отримує бодай якісь прибутки, він повинен заплатити хоча б частину зарплатні своїм працівникам, решту ж доплатить держава. Але тільки до рівня мінімальної пенсії, яка зараз становить 2600 злотих (17 100 грн) «брудними» або 1876 злотих (12 400 грн) на руки. Власне, цей так званий Антикризовий пакет (Tarczа antykryzysowа, буквально: антикризовий щит. – Авт.) у п’ятницю пройшов через Сейм, а нещодавно пройшов і Сенат. Однак підприємці були не надто задоволені такою ініціативою уряду й активно виступали проти неї. Та на даний момент антикризовий пакет вже затверджено і у нього внесено поправки, які врегулювали ситуацію з підприємцями.

Чи волонтери та підприємці допомагають боротися з вірусом?

- Зараз така допомога є дуже розповсюдженою. Переважно вона стосується допомоги у купівлі продуктів літнім людям. Волонтери беруть у таких людей списки продуктів, які треба купити, а потім привозять чи приносять ці продукти.

 

Що таке жорсткий карантин по-польськи

 

Які саме карантинні обмеження встановила держава?

- Уряд визначив, що продуктові магазини з 10 до 12 ранку, одразу ж після першого прибирання, коли ризик заразитися є найменшим, повинні працювати тільки для найбільш вразливої категорії: людей віком понад 65 років. Також визначено, що у магазині не може одночасно перебувати більше ніж 3 осіб на одну касу. Тобто якщо у магазині 5 кас, всередині може знаходитися до 15 покупців. Причому всі вони мають бути в одноразових рукавичках. Діти до 18 років не мають права виходити з дому без супроводу дорослих. Йти по вулиці можна щонайбільше удвох, причому на відстані не менше, ніж 2 м до наступної людини чи пари. Не можна влаштовувати жодних імпрез, всі дитячі майданчики вважаються закритими.

Що буде тим, хто порушує ці норми?

 За будь-які порушення карантинного режиму поліція має право накладати стягнення до 30 тис. злотих (197 тис. грн. – Авт.). Тобто порушник може як відбутися попередженням, так і отримати цей величезний штраф. Вже кілька осіб у Польщі оштрафовано на різні суми. Поліція, муніципальна варта у містах, пожежна служба та війська територіальної охорони (Wojsko obrony terytorialnej, аналог Національної гвардії в Україні. – Авт.) уважно стежать за дотриманням встановлених норм.

В Україні цими вихідними люди активно повиходили на пікніки, незважаючи на карантинні обмеження. Як було із цим у Польщі?

- Ми такої ситуації і близько не мали. Більше того, зараз на урядовому рівні обговорюється можливість закриття всіх парків. Карантин означає карантин. Близько 95% громадян дотримуються встановлених вимог. Хоча люди бувають різні. Я знаю про кілька штрафів, накладених на тих, хто вийшли до магазину по алкоголь.

У зв’язку з карантином до Польщі з-за кордону повернулося близько 50 тис. поляків. Які заходи мають пройти ці люди в Отвоцькому повіті?

- До недавнього часу такі особи підписували зобов’язання знаходитися вдома на карантині протягом двох тижнів. Але буквально вчора цю норму було посилено: відтепер особа, яка прибула з-за кордону, має знаходитися на карантині сама, без близьких. В іншому разі карантин охоплює всіх, хто проживає разом із нею. Жити така особа може як у власній квартирі, так і у приміщенні, наданому державою. Але чекати вона повинна не два тижні, а тільки доти, доки не з’являться результати тестів. Щодо штрафу за порушення таких зобов’язань я вже сказав.

Що буде після 11 квітня? Карантин продовжать?

- Я маю таке відчуття, що ми тільки на початку шляху. Думаю, карантин триватиме до липня. Ми щиро вражені тим, що відбувається не тільки у Польщі, але й на цілій планеті. Багато підприємців вже заявляють, що не в змозі утримувати своїх працівників, які не приносять їм прибутків. А раз так, можуть початися масові звільнення. Також ми маємо певну невизначеність з президентськими виборами, запланованими на 10 травня. Ніхто їх на разі не переносив, і партія влади поводиться так, ніби ці вибори мають відбутися. Хоча опозиція виступає категорично проти цього.

Кількість хворих щодня зростає. Чи здатні обмежувальні заходи стримати пандемію?

- Це моя особиста думка, але я взагалі не розумію, як пандемію можна стримати. Нам під силу тільки призупинити її страшну ходу, що ми зараз і робимо. Вся надія на винайдення щеплень. Але фахівці кажуть, що раніше, ніж восени, вакцина з’явитися не може. Отже, ми маємо бути міцними та здоровими, щоб витримати удар епідемії. Саме цього я і бажаю всім українцям, а також успіхів у боротьбі з вірусом, який тримає у страху цілий світ.

 

11 листопада 2019 року, у 101-у річницю незалежності Польщі, керівництво Отвоцька та українського міста Шумськ Тернопільської області підписали договір про співпрацю та партнерство

 

*Польща має трирівневий адміністративно-територіальний поділ: найнижчою одиницею є ґміна (громада), згодом іде повіт (район), а тоді – воєводство (область). Ґміна має право утворювати додаткові структурні одиниці: дільниці, солтиства та поселення (мікрорайони).


Портал "Децентралізація" висловлює вдячність Шумській ОТГ, громаді-партнеру міста Отвоцьк та особисто її голові Володимиру Плетюку за сприяння у створенні цього матеріалу.

Теги:

коронавірус медицина репортаж

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...