«Хто довго роздумує, не обов’язково знаходить краще рішення», - В’ячеслав Негода зустрівся з представниками громад Буковини

 

В Чернівцях сьогодні говорили не тільки про зміни до Конституції щодо децентралізації. До обласного центру приїхали представники окремих сільських рад, які за п’ять років добровільного об’єднання громад так і не наважилися на зміни. А сьогодні вони вимагають змінити у проекті перспективного плану конфігурацію майбутніх громад, до складу яких ці ради мають увійти. Хоча і зараз проект перспективного плану передбачає ту конфігурацію, яку раніше ці сільські ради підтримали.

Мова йде про Колінковецьку сільську раду Новоселицького району, яка за проектом перспективного плану – у складі майбутньої Топорівської об’єднаної громади, та Бочковецьку, Грозинецьку, Санковецьку сільські ради Хотинського району, які за проектом мали б об’єднатися довкола Клішковецької сільської ради. Такою була їх ініціатива, коли обласна державна адміністрація готувала проект перспективного плану. Сьогодні, коли перспективний план вже на розгляді Уряду, ці ради змінили своє рішення і бачать себе у складі громади з центром у селі Колінківці. Принаймні так розповіли їх представники, які приїхали до обласного центру. Основний посил: «Нас влада не чує».

З представниками громад зустрівся заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода та голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.

Громади менше цікавило, чи стануть вони в такому форматі спроможними. Аргументів, які б свідчили про їх перспективи розвитку, вони не навели. Натомість наполягали втілити їх бажання у проекті перспективного плану і передбачити Колінковецьку об’єднану громаду.

По завершенні зустрічі В’ячеслав Негода повідомив, що найближчим часом ці громади спільно з Чернівецькою обласною державною адміністрацією ще раз сядуть за стіл переговорів, аби знайти компромісне рішення.

«Мені відомо, що раніше ці ради підтримували той формат об’єднання, який є сьогодні у проекті перспективного плану. Відомо, що обласна адміністрація проводила попередні зустрічі в цих громадах. Не бачу аргументів, які б давали підстави так миттєво змінювати свої рішення. Мабуть вони все таки є. Тому буде правильно, якщо обласна адміністрація спільно з цими громадами ще раз проведуть переговори і вийдуть на компромісне рішення», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Він також висловив застереження щодо частої «зміни настрою» окремих громад у прийнятті ними рішень щодо свого майбутнього розвитку. За його словами, це працює не на їх користь.

«Кажуть, що до тих пір, поки ти не прийняв остаточне рішення, тебе мучитимуть сумніви, а це заважає бути ефективним. Хто довго роздумує, не обов’язково знаходить краще рішення. Громади, з якими відбулася сьогодні зустріч, п’ять років вагалися, не об’єднувалися. Кожен з цих років – втрата колосальних можливостей і ресурсів. Тепер, коли ми підійшли до завершення реформи і маємо створити скрізь однакові умови для розвитку територій, знову бачимо вагання. Чи можуть вони завтра знову змінити своє рішення? Цілком ймовірно. Але від цього мешканці громад лише втрачають», - сказав В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра висловив сподівання, що після запланованої зустрічі громад з керівництвом області, вони приймуть для себе остаточне рішення.

Теги:

створення спроможних громад В'ячеслав Негода перспективний план

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...