Цифрові громади. Як налагодити бюджетну прозорість в ОТГ 

 

Програма DOBRE у циклі статей «Цифрові Громади» радить ОТГ, як успішно зростати у діджитал-просторі, а також, як за рахунок відкритості у бюджетних питаннях посилити спроможність громади.


Бюджетна прозорість — складова, без якої важко підтримувати імідж сучасної громади. У цьому матеріалі розглянемо, як ОТГ налагодити бюджетну прозорість і таким чином зміцнити довіру серед мешканців та підсилити інвестиційну привабливість серед майбутніх бізнес-партнерів.

 

Чому сприяє бюджетна прозорість громади?

 

Зростанню довіри з боку мешканців. Бюджет громади формується з коштів платників податків. Відповідно, мешканці мають право знати про долю цих грошей, контролювати їх цільові видатки. Зручний доступ громадян до актуальної інформації про рух публічних коштів — важливий фактор побудови довіри до керівництва ОТГ.

Прихильності бізнесу та інвестора. Люди бізнесу мислять цифрами, відсотками та трендами. Інформація про витрати публічних коштів — одна зі складових, за якою інвестор оцінює ступінь відкритості та надійності громади, та приймає рішення щодо можливості співпраці надалі.

Аби допомогти громадам ставати взірцевими за рівнем цифровізації, ГО SocialBoost, партнер із технологічного компоненту Програми DOBRE, створила Dosvit — платформу, що дозволяє ОТГ запускати  власні людиноцентричні сайти за сучасними ІТ-канонами. Платформа також допомагає швидко налаштовувати на сайтах громад базові додатки, що забезпечують бюджетну прозорість.

Перший з таких додатків, E-data витрати — висвітлює інформацію за всіма проведеними фінансовими транзакціями, які відбулися в органах місцевого самоврядування ОТГ та зафіксовані на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів — Spending.gov.ua.  Відтепер громадським організаціям, журналістам та усім охочим ще простіше слідкувати за рухом грошей. І якщо така інформація буде у простому доступі безпосередньо на вашому офіційному сайті — ви однозначно здобудете декілька додаткових балів зацікавленості від потенційних інвесторів та належного рівня довіри від мешканців вашої громади. 

У додатку працює пошук за вартістю транзакції, замовником, датами, тож пошук потрібної інформації займає кілька секунд. Подивіться, як додаток функціонує у Софіївській ОТГ https://sofotg.gov.ua/e-data-spending/transactions

 

 

Інший додаток, Відкритий бюджет — інструмент, що завдяки візуалізації даних робить бюджетну інформацію зрозумілою і доступною для кожного мешканця. Надає можливість контролювати і перевіряти ефективність та відповідність місцевого бюджету потребам громади. Додаток важливий і для інвестора, адже бізнес ніколи не вкладає кошти просто так – за цим стоїть довгий процес аналітики та моніторингу показників ОТГ. Відкритий бюджет допомагає зробити поміркований вибір про можливу співпрацю з громадою.

Як інструментом користується Баштанська ОТГ https://bashtanskaotg.gov.ua/open-budget

 

 

У наступних матеріалах рубрики DOBRE_ЦифровіГромади чекайте поради про підвищення залученості мешканців до прийняття рішень через онлайн-інструменти.

Наразі платформою Dosvit користуються громади Програми DOBRE у семи областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

Детальніше із офіційними вебсайтами громад, створеними на платформі Dosvit, запрошуємо познайомитися за посиланням: http://dosvit.org.ua 

Теги:

DOBRE Dosvit електронне врядування

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...