Галерея інновацій, що змінюють Україну. Ситуаційний центр Вінницької міської ради

Галерея інновацій, що змінюють Україну. Ситуаційний центр Вінницької міської ради

Перше місце в Конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» в 2018 році за темою «Формування безпечного життєвого середовища».


 

Система колективної безпеки: вінницький ексклюзив

 

Світ довкола нас стрімко змінюється, однак і в новому тисячолітті з його надсучасними технологіями та вражаючими науковими відкриттями актуальною, точніше однією з найактуальніших проблем залишається безпека людини, створення безпечного середовища, в якому вона перебуває, унеможливлення, попередження і оперативна ліквідація наслідків загроз життю та здоров’ю людей.

Якось наприкінці 90 років тепер вже минулого століття, перебуваючи на міжнародній конференції країн – членів Карпатського Єврорегіону в румунському місті Орадея, мою увагу привернуло те, що теплого надвечір’я в парку бавилося ще багато дітей, зокрема і дошкільнят, чимало яких навіть без супроводу дорослих. «Не турбуйтеся за цих малюків, – зауважив молодий привітний мер. – Сюди і моя п’ятилітня донька з подружками бігає. Просто, у нас все під контролем, бо курортна Орадея – найбезпечніше місто в Румунії».

Схоже, таку славу в сучасній Україні перебрала на себе Вінниця. У цьому вже переконалися городяни та гості приязного до людей міста на Південному Бузі. І ось чому.

 

«Всевидяче око»

 

«Наша практика, яка торік виборола на Конкурсі перемогу за своєю тематикою, – пояснює автор новації – директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко, – народилася навесні 2017 року, а восени того ж року ми вже мали результати, які говорили самі за себе: нам великою мірою вдалося досягти повноцінної цілодобової безпеки в обласному центрі.

На мою думку, виграшною фішкою розв’язання питань, які накопичилися до того часу в окресленій сфері, був саме комплексний підхід до проблеми. Бо ми поставили за мету не лише підвищити рівень громадської безпеки і громадського порядку в нашому місті, а й запровадити належний моніторинг ситуації на важливих об’єктах, зокрема і благоустрою та комунальної сфери, зробити безпечним рух транспорту, запобігти злочинності. І, що не менш важливо в цій справі, – підвищити оперативність, досягти якісної і достовірності інформації, отриманої службами, що відповідають за безпеку міста, для відповідного швидкого реагування».

Справді, «Ситуаційний центр», розташований на десятому поверсі мерії, чимось нагадує велику телестудію, на моніторах якої пульсує життя міста: студенти прямують на лекції до свого навчального закладу, мами з візочками гуляють в міському парку, автомобілі чекають зеленого світла на гомінкому перехресті, комунальники ремонтують бруківку…

Кожне робоче місце обладнане сучасними комп’ютерними комплексами, де оператор моніторить свою ділянку, а загальна картина в місті виводиться на велике відеотабло.

До Центру підключені всі міські школи. Причім на моніторах відображаються не лише подвір’я навчальних закладів, а й пішохідні переходи до них та холи приміщень.

 

«Якщо хтось десь коли-небудь не хоче жити чесно…»

 

Ця пісня з популярного ще якихось 25 років тому телесеріалу про правоохоронців, як і «дедуктивний метод» тодішніх пінкертонів сьогодні викликає хіба що посмішку.

Камери-роботи, які «служать» у вінницькому «Ситуативному центрі», можуть обертатися на 360 градусів довкола своєї осі та «бачити» на відстань до одного кілометра. Маленький меткий дрон (автоматичний літаючий апарат) через встановлену на ньому фотокамеру, що живиться автономно, одразу легко виявить того, хто тишком-нишком вирішив позбутися власного будівельного чи побутового сміття, викинувши його з автівки в приміську лісосмугу. І не лише виявить, а й негайно надішле відповідний матеріал на електронну адресу Центру, щоб правоохоронці встигли затримати такого губителя довкілля на гарячому.

І це не фантастика. Саме Центру завдячує вінницька поліція високими показниками розшуку зниклих автомобілів, оперативній ліквідації ДТП, виявленні вандалів та хуліганів, оскільки своєчасна і надійна інформація дозволяє правоохоронцям затримувати порушників за лічені хвилини.
Окрім всього іншого відеокамери допомагають поліції та рятувальникам при виявленні ДТП, пожежі чи іншої подібної ситуації максимально швидко, оминаючи затори, прибувати на місце події.

До єдиної системи відеоспостереження міста можна долучити і приватні камери, приміром ті, які встановлюють у під’їздах житлових будинків місцеві ОСББ, убезпечуючи своїх мешканців від пошкодження майна та крадіжок.
Важливо, що в режимі 24/7 працівники Центру реагують на повідомлення городян про ту чи ту надзвичайну подію.

 

Попередити, виявити, ліквідувати

 

Зізнаюся чесно, у автора не було можливості безпосередньо опитати городян, чи почуваються вони безпечно в своєму місті. Та зателефонувавши до знайомої вінничанки, почула: «Я раніше цим питанням не дуже переймалася. Тепер, коли доводиться багато їздити з виробничих питань Україною, і поза її межами, зрозуміла: справді у нашій Вінниці не відчуваєш остраху чи небезпеки, навіть коли пізно ввечері виходиш з вокзалу. Утім, як і в будь-якому європейському місті…».

Тож справедливо зазначає автор практики Володимир Романенко, «Ситуаційний центр» відкрив нові можливості не лише для встановлення реального ходу подій, фіксації правопорушень, а також, що є визначальним, для їхнього попередження. Він надійно забезпечує спокій громади, підвищує рівень комфорту життя городян та гостей міста, формує впевненість у контрольованості ситуації.

Центр знаходиться на цілодобовому зв’язку через кілька соціальних мереж. Окрім фіксації адміністративних правопорушень його фахівці у разі необхідності надають оперативну відеоінформацію працівникам карного розшуку, патрульної та ювенальної поліції, фіскальної служби, прокуратури тощо.

За допомогою наданих відеоматеріалів співробітникам Національної поліції вже вдалося викрити низку серйозних кримінальних правопорушень – розбоїв, пограбувань, випадків шахрайства, незаконного заволодіння транспортними засобами, збуту чи транспортування з метою збуту підакцизних товарів тощо.

Важливий аргумент на користь новації вінничан – прозорість роботи, реальна, а не ілюзорна можливість громади встановити контроль за діяльністю органу місцевого самоврядування, передусім щодо раціонального витрачання бюджетних коштів. Так, протягом минулого року тут побувало і, відповідно, докладно познайомилося з діяльністю міського Ситуаційного центру майже чотири тисячі відвідувачів – школярів, студентів місцевих посадовців і депутатів, поліцейських, комунальників, освітян, журналістів.

Вінницький досвід, який без зайвої патетики можна назвати європейським, охоче вивчають та аналізують вітчизняні і зарубіжні муніципали.

 

КОНТАКТИ 
Вінницька міська рада
вул. Соборна, 59, м. Вінниця, Вінницька область, 21050
Телефон: (432) 595 000; Факс: (432) 595 101
Електронна адреса: vinrada@vmr.gov.ua

Автор практики:
Володимир Романенко, директор департаменту інформаційних технологій
Телефон: (432) 595 033; (067) 732 52 25
e-mail: steven13@vmr.gov.ua

Контактна особа:
Юрій Левченко, заступник начальника відділу програмного забезпечення
департаменту інформаційних технологій
Телефон: (432) 595 364; (093) 941 06 86
e-mail: ylevchenko@vmr.gov.ua

Матеріал підготувала Ірина Нагребецька, незалежна журналістка, за сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні»

Теги:

Галерея інновацій кращі практики безпека безпека практики

Область:

Вінницька область

Громади:

Вінницька територіальна громада

Джерело:

Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть