РДА необґрунтовано вимагають від місцевого самоврядування передати заклади культури, освіти із комунальної у спільну власність територіальних громад районів

«Відбувається підміна понять «зміни статусу підпорядкування» на «зміну форми власності». Це дискредитує реформу місцевого самоврядування і може викликати серйозну соціальну напругу серед жителів сіл, селищ, міст районного значення».

Так в офіційному листі, адресованому Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман назвав вимоги керівників районних державних адміністрацій до органів місцевого самоврядування сіл, селищ, міст передати заклади культури та освіти, в т.ч. дитячі садки, із комунальної власності у спільну власність територіальних громад районів, а також попередити працівників цих установ про їх переміщення та звільнення.

Спікер, реагуючи на численні скарги, які надійшли до нього з сіл, селищ, міст районного значення на зазначені вимоги керівників РДА, в листі звернувся з проханням до Прем’єр-міністра України доручити Міністерству фінансів та обласним державним адміністраціям терміново підготувати роз’яснення та довести їх до відома голів районних державних адміністрацій щодо реалізації норм законодавства в частині механізмів фінансування бюджетних установ комунальної форми власності.

«Свої вимоги керівники районних державних адміністрацій обґрунтовують необхідністю приведення статусу цих установ у відповідність до вимог Бюджетного кодексу України для формування місцевих бюджетів на 2016 рік. Проте, ні Бюджетний кодекс, ні Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не містять обов’язку передачі об’єктів комунальної власності внаслідок зміни механізму їх фінансування. Таким чином, відбувається підміна понять «зміни статусу підпорядкування» на «зміну форми власності». Це дискредитує реформу місцевого самоврядування і може викликати серйозну соціальну напругу серед жителів сіл, селищ, міст районного значення», - йдеться у листі Володимира Гройсмана.

У відповідь, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив (документ № 45383/1/1-15 від 23.11.2015) профільним відомствам, облдержадміністраціям вжити заходів реагування і поінформувати про результати в установлений законом строк Голову Верховної Ради України і Кабінет Міністрів України.

 

26.11.2015 - 11:25 | Views: 7716
РДА необґрунтовано вимагають від місцевого самоврядування передати заклади культури, освіти із комунальної у спільну власність територіальних громад районів

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

26 July 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 July 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 July 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 July 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...