Власним прикладом розвитку зможемо повернути окуповані території, - голова об’єднаної громади

Дружня і комфортна для проживання – такою через п’ять років бачить Комиш-Зорянську об’єднану громаду її голова Ігор Гнатуша.

Комиш-Зорянська громада Запорізької області межує з Донеччиною. І окрім завдань, пов’язаних зі становленням молодої громади, одночасно доводиться займатися і питаннями вимушених переселенців. Однак Ігор Гнатуша не нарікає, а навпаки, говорить, що за допомогою децентралізації стало легше вирішувати питання місцевого значення. А зміни, які вже поступово відбуваються в громаді, на думку голови, продемонструють, що вибраний шлях децентралізації для розвитку країни є правильним.

«Дуже хочемо показати нашим людям, які живуть на окупованій території, що ми дійсно робимо зміни. Зброєю не повернемо території, тільки хорошими прикладами з життя».

З 3,5 млн грн у 2014 році бюджет Комиш-Зорянської громади сьогодні складає 33 млн грн. Ігор Гнатуша розповів, що за два роки з часу створення громади тут вимушені поки займатися тими питаннями, які не вирішувалися десятиліттями: ремонтують будівлі шкіл, дитячих садків, закладів культури, впроваджують заходи з енергозбереження. Далі планують втілювати більш глобальні проекти, пов’язані із зайнятістю населення.

Голова громади висловив стурбованість з приводу того, що по сьогоднішній день Верховна Рада України поки не прийняла закон, який би надав можливість громадам розпоряджатися землями за межами населених пунктів і закликав народних депутатів проголосувати за цей документ.

За словами Ігоря Гнатуші, найбільшою гордістю Комиш-Зорянської громади є медична сфера.

«Сьогодні медичні послуги для кожного мешканця громади стали доступними. Раніше в нас було три «уазіки» і лише один з них був на ходу. Людям навіть доводилося самотужки платити за бензин, щоб швидка допомог приїхала на виклик. Не було в району коштів на бензин. Тепер кожну сільську раду, яка приєдналася до нас, ми забезпечили новим медичним транспортом – закупили чотири автомобілі. Найняли на роботу трьох сімейних лікарів, забезпечили їх всім необхідним. Медицина в нас стала доступною. Лікарі і на дому надають послуги», - розповів Ігор Гнатуша.

Він зазначив, що є прихильником медичної реформи і позитивно оцінює законопроект щодо розвитку сільської медицини, поданий до Парламенту Президентом України. За його словами, кошти, виділені на сільську медицину, а це 4 млрд грн в цьому році та 1 млрд грн, передбачений на такі цілі в проекті державного бюджету на 2018 рік, необхідно спрямовувати в першу чергу на будівництво нових медичних закладів в сільській місцевості.

Щоб громада була об’єднаною не лише юридично, але й ментально, керівництво громади постійно організовує спільні культурні і спортивні заходи. За словами Ігоря Гнатуші, це дуже об’єднує людей.

«В недалекій перспективі я бачу Комиш-Зорянську громаду комфортною для проживання, в якій є де працювати, є де відпочивати і яка є дружньою», - поділився голова.

Розмова відбулася в рамках проекту «Речники громад», спільного з Українським кризовим медіа центром та програмою DOBRE.

18.10.2017 - 10:20 | Views: 17313
Власним прикладом розвитку зможемо повернути окуповані території, - голова об’єднаної громади

Video:

Tags:

DOBRE speaker article

Область:

Запорізька область

Громади:

Комиш-Зорянська селищна об’єднана територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...