Польський досвід: спроможність гмін

При об’єднанні територій в Польщі не було ніякої добровільності, як це є в Україні. Все вирішувалось згори. І території повернулися до поділу до ІІ Світової війни. Хоча на сьогодні межі можна змінити, – розповідає депутат ради столичного міста Варшава Дорота Збіньковска під час семінару «Децентралізація ІІІ – діємо професійно. Підвищення компетентності управлінських кадрів у громадах», що відбувся 28-29 вересня в Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України. 

«При децентралізації в Польщі змінився власник землі. Гміни (таку назву мають об’єднані територіальні громади в Польщі) здобули право приймати рішення зі своїх питань, отримали власний бюджет, майно, – пояснює Дорота Збіньковска. – Контроль з центру над гміною є тільки на рівні контролю відповідності прийнятих рішень до законодавства, як наприклад щодо проведення тендерних процедур».

Функція гміни – задоволення колективних проблем мешканців. За необхідністю гміна, як юридична особа, має право створювати допоміжні одиниці – староства, дільниці, але без юридичного статусу.

Гміни мають бути настільки міцними, щоб реалізувати свої завдання. Тому тут працює принцип «великий може більше». Хоча прибуток територій залежить не тільки від обсягу територій. Є приклади, коли невеликі за обсягом гміни мають великі бюджети завдяки наявності корисних копалин, підприємств тощо.

Для вирівнювання ситуації в Польщі діє система взаємодопомоги: багаті гміни сплачують до державного бюджету податок, який розподіляється між тими, хто потребує підтримки. Хоча, стверджує депутат ради столичного міста Варшава, всі гміни є спроможними.

Головне, що навіть невеличка територія має свій бюджет і може самостійно приймати рішення. В основі – факт місцевого самоврядування, а територія вторинна. 

«Виконавчий орган гміни може мати різні назви – війт, бургоміст, президент – в залежності від обсягу території. Обирають його мешканці під час виборів. А через референдум можуть відкликати. Це дуже сильний мандат», – переконана Дорота.

Великі міста співпрацюють з оточуючими територіями. Як одне з підтверджень цьому – у Варшаві запровадили єдиний проїзний квиток, за яким можна проїхати і з приміських територій. За ним також можна залишити автівку на стоянці, а далі вже пересуватися громадським транспортом. Влада намагається сприяти саме зручності  для якого виділена окрема смуга на дорогах. Робиться це для того, щоб зменшити затори, а також з екологічного погляду – зменшення викидів. Цікаво, що всі діти до 15 років, які навчаються у варшавських школах, пересуваються громадським транспортом безкоштовно.

Окрім цього, дитячі садки, ясла, школи, лікарні у Варшаві можуть відвідувати не тільки жителі столиці. Це закріплено угодою. Це зручно для людей, які приїжджають на роботу до центру з інших населених пунктів. 

Tags:

U-LEAD

Область:

Запорізька область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...