Публічна бібліотека як осередок культурного життя громади

Кіптівська об’єднана громада – одна з тих, на базі якої вже майже рік діє власна центральна публічна бібліотека. Сьогодні заклад, який  підпорядковується відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Кіптівської сільської ради та має 7 філій, став справжнім осередком культурного життя в громаді.

Насамперед, вперше за багато років зміни торкнулися інтер’єру та екстер’єру: ремонтуються приміщення для збереження книг та два читальні зали, нарешті встановлене опалення в бібліотеках. Тим самим у бібліотеці створюються комфортні умови для відвідувачів.  Цьому сприяє робота комп’ютерного класу та наявність безкоштовного для користувачів бібліотеки інтернету, який оплачується за рахунок бюджету ОТГ.

До речі, користуються мережею різні жителі громади. Наприклад, молодь використовує інтернет для підготовки навчальних рефератів та спілкування в соцмережах, а дорослі контактують з родичами через скайп. Показово, що люди пенсійного віку в сільській громаді почали активно навчатися роботі з комп’ютером.

Але не втрачає популярності в громаді й традиційне читання. Зокрема, користується попитом послуга книгоноші – одну годину на день кожен бібліотекар носить книги додому людям похилого віку, які не в змозі самі завітати до бібліотеки.

Вже майже три місяці при бібліотеці діє клуб мандрівників «Вояж», який запрошує всіх охочих долучитися до спільних туристичних поїздок. За цей невеликий час кіптівці встигли відвідати Свято-Георгіївський Данівський жіночий монастир у Бахмачі та колишню гетьманську столицю Батурин, Густинський Свято-Троїцький монастир та Прилуки.

Бібліотека активно налаштовує свою діяльність на комунікацію з мешканцями громади. Зокрема, в кожній філії після завершення ремонтних робіт заплановано створення так званих різновікових просторів для спілкування, проведення виставок декоративно-прикладного мистецтва. Бібліотеки не залишаються осторонь будь-якого культурного заходу в громаді.

Створення публічних бібліотек поступово набирає обертів в ОТГ Чернігівській області. Зокрема, власні бібліотеки з філіями, підпорядковані виконавчим органам рад, мають також Остерська, Вертіївська, Деснянська громади (щоправда, в останній замість філій функціонують чотири окремі бібліотеки), в процесі створення знаходиться Носівська публічна бібліотека.

Публічні бібліотеки не є юридичними особами та діють на підставі статутів або положень, затверджених рішеннями сесій місцевих рад. 

03.10.2017 - 19:07 | Views: 17509
Публічна бібліотека як осередок культурного життя громади

Tags:

U-LEAD

Область:

Чернігівська область

Громади:

Кіптівська сільська об’єднана територіальна громада Кіптівська територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...