На форумі в Харкові обговорили децентралізацію

22 вересня відбувся IX Міжнародний  економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», в якому взяли участь делегації понад 30 країн світу та 15  надзвичайних і повноважних послів, члени уряду України, керівники великих міжнародних та вітчизняних компаній, бізнес-асоціацій, фінансових організацій та інвестиційних фондів.

Відкриваючи Форум, голова Харківської ОДА Юлія Світлична зазначила, що таке представництво на економічному форумі в Харкові – це «найкраща відповідь всім, хто не бачив майбутнього для харківської економіки та промисловості без Росії. Ще вчора нас лякали колапсом, а вже сьогодні ми відпрацьовуємо великі міжнародні проекти, які здатні завантажити замовленнями провідні підприємства Харківщини та їх суміжників по всій Україні», - підкреслила голова ХОДА.

«Україна інтегрується у великий світ та проводить реформи, низка з яких є актуальними навіть для країн розвинутих демократій. Саме завдяки цим реформам лише за останній рік Харківщина зекономила на прозорих державних закупівлях близько мільярда гривень. Саме завдяки реформам відбулося кардинальне посилення місцевого самоврядування, спрямовано небачені раніше кошти на проекти розвитку територій. Створено багато інших можливостей, які є відкритими для кожного, хто готовий ними скористатись. Харківська область до цього готова!»

Знаково, що серед шести  панельних дискусій  IX Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи» важливе місце було відведено саме децентралізації. «Драйвери розвитку: децентралізація та ефективне врядування в громадах. Міжнародна проектна підтримка» - під такою назвою відбулася цікава панельна дискусія, співорганізатором якої спільно з Харківською обласною державною адміністрацією в цьому році виступив Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України. У панельній дискусії взяли участь голови об’єднаних територіальних громад, майбутніх центрів ОТГ відповідно до Перспективного плану формування територій громад, голови РДА, районних рад, депутати обласної ради, представники науки, бізнесу та громадськості.

«Децентралізація – це національний проект розвитку України, - підкреслила у своєму вступному слові директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова, модератор дискусії. - Саме завдяки децентралізації та реформі місцевого самоврядування ми стаємо більш зрозумілими та прозорими для наших міжнародних партнерів та інвесторів. Це руйнує застарілі стереотипи про корупцію влади та відкриває для наших територій нові можливості»

Для прискорення реформ, які можна зробити більш ефективними та якісними, сьогодні є реальна можливість отримання підтримки міжнародних фондів та програм. Про це говорили спікери панельної дискусії - Сергій Чернов, голова Харківської обласної ради, Андрей Хoрват, заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ, Олена Томнюк, голова правління Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», Віктор Тімощук, головний експерт Програми «U-LEAD з Європою», Баррі Рід, директор Програми DOBRE, Володимир Лещинський, консул з економічних питань Генерального консульства Республіки Польща у Харкові, Оксана Гарнець, керівник проекту DESPRO в Україні, Сергій Кукса, виконавчий директор проектного офісу Української асоціації шовкового шляху SilkLink.Pro, Андрій Гарбуза, в.о. директора проекту «Зміцнення спроможності територіальних громад та прийняття внутрішньо переміщених осіб» Ініціатив інфраструктурної програми для України GIZ.        

Участь голів об’єднаних громад  та громад, що знаходяться в процесі об’єднання, у міжнародному економічному форумі разом з послами різних країн та представниками бізнесу – індикатор змін, які відбуваються на Харківщині. Загальний успіх регіону складається із успіхів конкретних громад. І в цьому напрямку триває кропітка робота регіональної та місцевої влади та громадськості.

Серед основних меседжів дискусії – необхідність об’єднання зусиль всіх міжнародних партнерів, що працюють в цій сфері, та основних стейкхолдерів регіону для досягнення більшої синергії, спрямованої на розвиток територій.

25.09.2017 - 13:30 | Views: 9845
На форумі в Харкові обговорили децентралізацію

Attached images:

Tags:

forum

Область:

Харківська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 July 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 July 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 July 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 July 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...