Громадськість закликає ЦВК терміново призначити перші вибори до ОТГ, - заява РПР

Протягом останніх років було докладено значних зусиль з боку влади, органів місцевого самоврядування, громадськості та міжнародних партнерів, щоб забезпечити впровадження реформи місцевого самоврядування та створення спроможних територіальних громад.

У результаті координації зусиль, повну процедуру створення об’єднаних територіальних громад у 2017 році пройшли 174 ОТГ, у яких об’єдналися 773 сільських, селищних, міських громад із населення понад 1 млн. 500 тис.

Фінальний етап формування спроможних об’єднаних територіальних громад – це призначення виборів Центральною виборчою комісією.

Відповідно до ст.15 ЗУ “Про місцеві вибори”, перші місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 70 днів до дня їх проведення. Враховуючи норми Бюджетного кодексу України, об’єднані територіальні громади отримують прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом, якщо створені згідно із законом та перспективним планом до 15 жовтня року. Не призначення виборів або призначення виборів на пізніший період ставить під загрозу можливість 174 ОТГ отримати нові міжбюджетні відносини та фінансування на свій розвиток.

Враховуючи зазначені норми законодавства, перші місцеві вибори повинні бути призначені не пізніше ніж на 29 жовтня 2017 року.

Також наголошуємо на тому, що Верховна Рада ухвалила, а Президент України підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів” від 14.03.2017 № 1923-VIII, який врегулював питання призначення виборів до ОТГ, які об’єдналися навколо міст обласного значення та громад, які входять до різних районів.

У зв’язку з цим, найбільша коаліції громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ закликає Центральну виборчу комісію призначити вибори до всіх об’єднаних територіальних громад, щодо яких були відповідні подання облдержадміністрацій, в тому числі і до тих ОТГ, які об’єдналися навколо міст обласного значення та до складу яких увійшли громади різних районів.

07.08.2017 - 16:47 | Views: 13351
Громадськість закликає ЦВК терміново призначити перші вибори до ОТГ, - заява РПР

Tags:

CEC elections

Source:

Реанімаційний пакет реформ

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...