Володимир Гройсман подякував лідерам об’єднаних територіальних громад за підтримку реформи і закликав розвивати локальну економіку

Запоріжжя стало центром збору представників органів влади, донорської спільноти та об’єднаних територіальних громад, мета яких – вироблення концепції спільних дій щодо подальшого реформування місцевого самоврядування та ефективного проведення децентралізації в Україні. В рамках Міжрегіональної конференції з децентралізації фахівці з 10 областей (Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Харківської, Сумської, Херсонської, Миколаївської, Кіровоградської, Тернопільської) зібрались 15-16 червня обговорити тему «Децентралізація: історії успіху об’єднаних територіальних громад».

Підбивши підсумки стартового етапу децентралізації на історіях успіху об’єднаних територіальних громад, представники центральних та місцевих органів влади й органів місцевого самоврядування окреслили проблеми та перспективи впровадження реформи. Міжнародні партнери - Європейський Союз та Програма Розвитку ООН в Україні  - поділились досвідом підвищення спроможності громад, а передові громади – учасники спільного Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) представили кращі практики вдосконалення інфраструктурних об’єктів, реалізації власних мікропроектів на принципах сталого розвитку.

Лідерів громад привітав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який в четвер, 15 червня, знаходиться з робочим візитом у Запорізькій області.

- Три роки тому я навіть не мріяв, що буду зустрічатись з головами об’єднаних територіальних громад. Адже у реформи було дуже багато скептиків, - зізнався Володимир Гройсман, назвавши реформу з децентралізації найважливішою з усіх, які проходять в країні.

За словами глави Уряду, сьогодні, коли в Україні вже створено 413 громад і ще у десятків – вибори на часі, найголовніше завдання – забезпечити прозорість використання ресурсів і включеність громадян в прийняття рішень.

- В цьому році на підтримку громад буде спрямовано 1,5 млрд. грн.. Але ми повинні розвивати локальну економіку, в першу чергу, через підтримку фермерства, - зазначив Володимир Гройсман.

Як пояснив голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак, який супроводжував Прем’єра під час візиту, власні ресурси громад Запорізької області в 2016 році збільшились майже в три рази (або на 62 млн. грн.), а доходи бюджетів ОТГ (з трансфертами) зросли більше ніж у 6 разів.

Нагадаємо, на сьогодні в Запорізькій області створено і функціонують 24 об’єднані територіальні громади. У 20-ти ОТГ ініційовано процес їхнього створення.

Область:

Запорізька область

Source:

Сайт Запорізької ОР

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...