Не допомагають, то нехай хоча б не заважають працювати, - голова громади про керівництво району

Не допомагають, то хай хоча б не заважають працювати. Так Старосинявський селищний голова Віталій Здебський говорить про Старосинявські районну раду та районну державну адміністрацію.

Межі Старосинявської об’єднаної територіальної громади Хмельницької області повністю співпадають з межами району. В 2015 році всі 45 населених пунктів району увійшли до складу об’єднаної громади.

- Коли почалося об’єднання громад, я працював першим заступником Старосинявської райдержадміністрації, – розповідає Віталій Здебський. – Ні голова РДА, ні інші заступники не цікавилися реформою – я один їздив по селах та переконував людей об’єднуватися. Наш район здавна був депресивним. Я казав, що ми повинні припинити жити, як жебраки…

Селищний голова розповів, що ситуація, при якій більшість повноважень і ресурсів перейшли до об’єднаної громади, як це і передбачає децентралізація влади,  не дуже до вподоби ні районній раді, на районній державній адміністрації.

- Через окремі місцеві ЗМІ нас весь час поливають брудом, – каже голова громади. – Очільники району зрозуміли, що втратили повноваження. Адже усі функції РДА дублює громада. Є, приміром, відділ містобудування та архітектури при РДА, а є і при громаді. Те ж саме з відділами економіки, освіти тощо. Необхідно, щоб законодавчо чітко було визначено повноваження районних державних адміністрацій та районних рад у таких випадках, як наш. Двічі піднімав це питання на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Відсутність зрозумілих правил гри породжує непотрібну напругу там, де її не повинно бути.

За словами Віталія Здебського, у Старосинявської районної ради лишилося тільки два обов’язки: голосувати за уточнення субвенції, яку виділяє держава на соціальний захист; а також оцінка земель поза межами населених пунктів.

 - Районне керівництво відверто заважає роботі нашої громади, – зазначає пан Віталій. – Спершу вони постійно створювали соціальну напругу, заявляючи всюди, що у нас нічого не вийде, що ми не зможемо освоїти кошти тощо. А тепер намагаються розколоти громаду, бо тоді буде очевидно, що, принаймні, районна рада є потрібною. Коли ми починаємо кампанію по закриттю малокомплектних шкіл, навчання у яких уп’ятеро перевищує визначені державою нормативи, голова РДА заявляє на засіданні у Хмельницькій обласній адміністрації: «Нема школи – нема села!» Коли ми говоримо про оптимізацію ставок лікарні, він приходить туди і каже людям: «Ну що вони, додецентралізувалися? Закриють вас тепер?» А ми ж не хочемо закривати – ми хочемо лише підвищити якість медичних та освітніх послуг у громаді. Крім того, ми намагаємося економити власні гроші, щоб вкладати їх у розвиток громади.

Згідно законодавчих норм, райрада, після об’єднання громади, має передати їй відповідне майно. У Старій Синяві це будинок селищної ради, автомобіль та комунальна господарка. Однак цього досі не зроблено. А комізм ситуації у тому, що громада ще й кошти перераховує на утримання районної ради.  

- Минулоріч на утримання районної ради Старосинявська ОТГ перерахувала 600 тисяч гривень власних коштів, – зазначає Віталій Здебський. – Нещодавно ми отримали новий запит райради на виділення коштів. Не знаю, чи депутати проголосують за нього. Бо на практиці і районна рада, і районна державна адміністрація не тільки не допомагають, але й заважають нам у проведенні реформи.\

Більше коментарів голови громади читайте ТУТ

09.06.2017 - 12:22 | Views: 12908
Не допомагають, то нехай хоча б не заважають працювати, - голова громади про керівництво району

Video:

Tags:

Vitalii Zdebskyi

Область:

Хмельницька область

Громади:

Старосинявська селищна об’єднана територіальна громада Старосинявська територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 September 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 September 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 September 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 September 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...