Рада Європи готова делегувати своїх експертів в Україну для роботи над законодавчою основою реформування місцевого самоврядування

Мінрегіоном України розроблено проект Плану заходів з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, який найближчим часом розгляне Кабінет Міністрів України. Документ передбачає завершення протягом 2014 року формування оновленої законодавчої бази для реформи місцевого самоврядування. Про це в ході засідання Наглядової ради Програми  Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода. У зв’язку з цим, за його словами, Мінрегіон потребує посиленої  експертної підтримки Ради Європи як на етапі законопроектної роботи, так на етапі публічних обговорень урядових ініціатив на національному, регіональному і місцевому рівнях, а також на етапі пілотного впровадження законодавства.

«Через великий обсяг законопроектної роботи та стислі терміни, визначені Урядом України, ми зацікавлені в залученні  спеціального консультанта - радника з боку Ради Європи, фахівця з досвідом у сфері реформи місцевого самоврядування, зокрема в питаннях децентралізації фінансів», - сказав В’ячеслав Негода. Він також додав, що сьогодні триває широке публічне обговорення пропозицій щодо змін до Конституції України в частині децентралізації влади і експертна оцінка цих пропозицій з боку Ради Європи є необхідною для підготовки якісного документу.

В свою чергу Альфонсо Зарді, керівник Департаменту демократії, інституційного розвитку та врядування Генерального директорату з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи висловив підтримку з боку РЄ ініціатив Уряду України в питаннях децентралізації влади і реформування місцевого самоврядування і готовність РЄ делегувати в Україну компетентних фахівців, які зможуть на постійній основі працювати спільно з Мінрегіоном над розробкою законодавчої бази.

«Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яку схвалив уряд України, містить амбітні завдання, які ми спільно повинні впровадити в життя. Йдеться про формування прозорої, підзвітної й ефективної влади, яка працюватиме для народу України на основі закону. Це важливий момент не тільки для України, але й для Ради Європи», - сказав Альфонсо Зарді.

Нагадаємо, 6 травня розпочато широкі  публічні консультації з питань формування законодавчої основи сфери місцевого самоврядування з представниками різних регіонів України. У квітні місяці Урядом ухвалено та передано на розгляд Верховної Ради України перший законопроект з питань співробітництва територіальних громад.

Tags:

V.Nehoda

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...