В Івано-Франківську відбувся семінар «Фінансова прозорість об’єднаних громад»

Семінар проведений Міжнародним центром перспективних досліджень (м. Київ) у рамках проекту «Фінансова прозорість об’єднаних громад» за підтримки Посольства Нідерландів (програма MATRA).

«Одним із основних завдань семінару, – відзначила Ангела Бочі, директор економічного департаменту Міжнародного центру перспективних досліджень, – є надати інформацію членам об’єднаних громад, бізнес асоціаціям як в умовах децентралізації найкраще акумулювати фінансові ресурси, підвищувати податкову спроможність місцевих бюджетів, залучати грантові кошти, а також як вести боротьбу із корупцією, пов’язану із освоєнням бюджетних коштів на місцевому рівні».

В свою чергу, Тетяна Овчаренко, експерт з питань бюджету та управління з 12-річним досвідом роботи в Міністерстві фінансів України, зазначила наступне: «Бюджетна система України - єдина. І положення бюджетного кодексу, і правила виконання бюджетів однакові для всіх, у тому числі і для бюджетів об’єднаних територіальних громад. Тому потрібно знати як ці правила застосовувати. При цьому, формування бюджету об’єднаної територіальної громади є щось новим для неї. Їй потрібно навчитися як будувати відносини з державним бюджетом та з центральними органами влади». Під час семінару п. Тетяна розкрила особливості складання, формування та виконання бюджету об’єднаної територіальної громади.

«Часто, забувається, що фінансування видатків громади відбуватиметься за її рахунок, – вказує Василь Поворозник, старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень, – відповідно виникає потреба роз’яснити, яким чином краще використати ці кошти». Також, п. Василь приділив велику увагу можливості залучення грантових коштів об’єднаними територіальними громадами. Партнерство для розвитку міст (проект ПРОМІС), програми «DOBRE» (USAID), «Підтримка розвитку сільського господарства та сільських територій» (USAID), «Горизонт – 2020» – це тільки короткий список програм і проектів, можливості використання яких об’єднаними територіальними громадами, були розкриті під час семінару.
Окрім цього, експерти розказали про особливості посилення контролю за використанням фінансових ресурсів місцевих громад та недопущення проявів корупції.

Область:

Івано-Франківська область

Source:

«Paralleli»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...