Яблунівська ОТГ на фініші об’єднання

У селі Нижньому Березові потенційної Яблунівської ОТГ Косівського району Івано-Франківської області відбулася зустріч щодо об’єднання громад за  участі сільського голови Михайла Іванківа, місцевих депутатів і активістів, яку організував депутат районної ради Володимир Кавацюк.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук та експерти АМУ вкотре побували в цій громаді на заході з обговорення її утворення. Як відомо, село Нижній Березів не давало згоди на об’єднання, а сільський голова мотивував це волею громади. За словами регіонального консультанта з юридичних питань(проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Марії Баран, остання зустріч продемонструвала, що жителі Нижнього Березова насправді прагнуть бути частиною Яблунівської ОТГ, оскільки усвідомили переваги об’єднання. Також вони розуміють, що треба об’єднуватися тоді, коли утворюється громада, а не приєднуватися до вже чинної ОТГ, оскільки так втрачають право вибору голови, можливість брати участь в обговоренні стратегії і статуту громади, словом, вони усвідомили незворотність процесу децентралізації. Марія Баран переконана, що свідома громадянська позиція долає неправду, приватновласницькі амбіції і показує, що обізнані люди готові брати на себе відповідальність за долю своєї громади. З огляду на це Яблунівська ОТГ уже на фініші об’єднання.

Юрій Стефанчук звернув увагу, що річний бюджет Нижнього Березова за час децентралізації не перевищував 250 тис. грн. А це означає, що сільська рада дотаційна, тобто на розвиток села не витрачають жодної гривні з бюджету. Яскравим прикладом соціально-економічного розвитку є перші об’єднані громади, зокрема на Прикарпатті – Печеніжинська, Верхняннська і Старобогородчанська, які за рік продемонстрували вагомі результати. Важливо, підкреслив Юрій Стефанчук, що в Нижньому Березові зрозуміли: зволікати з об’єднанням не варто. Затягування процесу об’єднання – це втрата інфраструктурної субвенції. А Яблунівська ОТГ, до якої згідно з перспективним планом формування територіальних громад Івано-Франківської області належать селище Яблунів, села Акрешори, Баня-Березів, Вижній Березів, Люча, Лючки, Нижній Березів, Середній Березів, Стопчатів, Текуче і Уторопи, за скромними підрахунками втратила торік приблизно 15 млн. грн. А це б дозволило громаді вирішити самостійно чимало проблем, які є у кожному населеному пункті зокрема.

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Яблунівська селищна об’єднана територіальна громада Яблунівська територіальна громада

Source:

«Бріз»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...