У 17 ОТГ Вінниччини вже у лютому виконано річні бюджети – ОДА

В результаті бюджетної децентралізації 17 громад Вінницької області вже у лютому виконали річні бюджети. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, передає УНН-Центр.

“Раніше сільські ради брали на перше півріччя позику, тому що основні податки сплачувалися після збору урожаю. Також до запровадження бюджетної децентралізації, місцевих податків не вистачало навіть на те, щоб утримувати сільську раду. Завдяки новітнім бюджетним процесам, відпала потреба в таких позиках, хоча держказначейство дає кредити безстроково. Це , безумовно, є однією із суттєвих переваг бюджетної децентралізації”, — зазначив чиновник.

За його словами, до бюджетної децентралізації 64% сільських і селищних рад брали позику в державному казначействі на перше півріччя кожного року. За останні ж два роки немає потреби в отриманні кредитних коштів.

Посадовець підкреслив, що місцеві бюджети зросли в рази, у той час, коли обласний бюджет за 2015-2016 роки зменшився у двічі.

"840 млн грн — сума перевиконання місцевих бюджетів за минулий рік. Проте не всі громади спроможні належним чином розпорядитися отриманими на рахунок фінансами. Невчасно проведені тендери, або непідготовлена документація, часто стають на заваді їх освоєнню. Тільки вчора на позачерговій сесії обласної Ради ми перерозподілили 324 млн грн залишкових бюджетних коштів“,- повідомив заступник обласного очільника.

Владець також зазначив, що в умовах бюджетної децентралізації активність громад зростає. Відтак цьогоріч кількість заявок на участь в обласному конкурсі громад зросла на кілька десятків проти минулого року. Вже подано 756 заявок, при тому, що кількість громад зменшилась (в результаті їх об’єднання).

“Максимальні гранти, які можна отримати з обласного бюджету в 2017 році становитимуть 200 тис. грн. Від кожної громади приймається не більше, як дві заявки. Принциповим є те,що в умовах децентралізації кошти можна отримувати виключно на конкурсних засадах”, — підкреслив Андрій Гижко.

Область:

Вінницька область

Source:

«УНН-Центр»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

27 September 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 September 2024