У Фастові відбулися публічні слухання щодо реформування середньої освіти

В місті Фастів відбулися публічні слухання «Реформа середньої освіти у партнерстві з місцевим самоврядуванням». Захід організовано виконавчим комітетом Фастівської міської ради разом із громадською організацією «Інститут громадянського суспільства» за підтримки Міністерства освіти України.

На захід були запрошені керівники міста та району – міський голова Михайло Нетяжук, заступник міського голови з гуманітарних питань Олена Давиденко, перший заступник голови Фастівської РДА Лариса Скрипак, заступник голови Фастівської райради Володимир Куценко, а також сільські голови сіл Фастівського району, представники від Київської області – очільники відділів освіти та директори опорних шкіл.

Публічні слухання пройшли за активної участі заступника Міністра освіти і науки України Павла Хобзея та директора департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Віри Рогової.

Павло Хобзей  розповів присутнім про реформи місцевого самоврядування та реформи середньої освіти, а також окреслив виклики та можливості для нових громад. А ще наголосив, що особлива увага  в системі освіти сьогодні має приділятися саме якості освітніх послуг, а також впровадженню нових компетентнісних підходів в системі освітньої галузі. Багато йшлося і про реформу самої школи як такої, про необхідність створення опорних шкіл та їх філій, а  також формування «старшої школи» як окремого спеціалізованого освітнього інституту (на кшталт коледжу), куди потраплятимуть не усі учні і лише після здачі певних іспитів. Доповідь заступника Міністра освіти і науки України не залишилася поза увагою присутніх: Павлу Хобзею задавали питання, зокрема, стосовно технічних особливостей та матеріальних ресурсів для реалізації реформи середньої освіти в країні.

Віра Рогова наголосила на тому, що в Київській області на виконання концепції нової української школи створена і своя концепція розвитку освіти області, а також говорила про те, що кожен керівник освітнього закладу повинен бути в першу чергу менеджером, управлінцем.

Айдер Сейтосманов, експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» під час свого виступу зосередився на необхідності реформи управлінського освітнього органу – фокусації усіх управлінських функцій в одній структурі. За його словами, саме це повинно вирішити важливе на сьогодні питання оптимізації шкільної мережі. А також наголосив, що сьогодні вже функціонують регіональні консультативні пункти з даного питання та розробляється он-лайн консультативний центр, який буде доступний усім бажаючим.

Цікавим для обговорень був блок доповідачів – експертів стосовно досвіду регіонів у впровадженні реформи середньої освіти. Зосереджена тут увага була саме на створенні та функціонуванні опорних шкіл та реалізації процесів децентралізації на місцях.

За завершення публічних слухань заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей наголосив на тому, що неможливо створити єдину структуру реформування освіти в певному регіоні чи для певної громади, усі ці процеси унікальні та індивідуальні. Головна задача Міністерства – корегувати та направляти громади, а також давати певні рекомендації, які допоможуть громадам бути унікальними та створити свій особливий «освітній продукт».

Область:

Київська область

Source:

Сайт Київської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...