Глава Уряду представив головні пріоритети Держбюджету-2017: децентралізація серед них

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман представив головні пріоритети Державного бюджету на 2017 рік, що був в середу прийнятий Верховною Радою.

"У центрі уваги цього Бюджету є людина", - наголосив Прем'єр-міністр.

Щодо децентралізації, Володимир Гройсман нагадав, що з 2015 року, коли була розпочата фінансова децентралізація, місцеві бюджети зросли на 52%. Цього року місцеві бюджети будуть зростати ще на 24%.

Сьогодні у місцевих бюджетах сконцентровані колосальні ресурси, зазначив Володимир Гройсман.

У цьому контексті він наголосив на необхідності ефективного використання цих коштів, їх інвестування у якість життя українських громадян. Натомість у багатьох містах керівники тримають гроші на депозитних рахунках. "Це безвідповідальна позиція", - зауважив Глава Уряду.

"Ми маємо створити систему, за якої гроші, які є, мають ефективно працювати на українських громадян. Тому у рамках фінансової децентралізації мають бути не тільки доходи, а й мають бути зобов'язання, за якими місцеві громади мають діяти в інтересах мешканців, - підкреслив Прем'єр-міністр. - Це та філософія, яку ми закладали в Бюджет-2017 року".

У зв'язку з цим зокрема передбачена зміна підходів до фінансування освіти та охорони здоров'я та передача на місця повноважень щодо утримання закладів цих сфер, що у тому числі стимулюватиме місцеві влади до енергоефективності.

Для забезпечення переданих повноважень та захисту громад закладено додаткову дотацію з Державного бюджету у розмірі 14,9 млрд грн. "Ми не полишимо жодної громади", - зазначив Глава Уряду.

Також запроваджені прямі міжбюджетні трансфери для об'єднаних територіальних громад, які спроможні надавати якісні послуги громадянам.

Говорячи про додаткові інструменти підтримки, Прем'єр-міністр зауважив, що Уряд акумулював у Бюджеті 9 млрд грн, що у 2,2 рази більше ніж у 2016 році, на підтримку регіонального розвитку.

Володимир Гройсман заперечив поширювані чутки, що центральна влада забирає акциз з нафтопродуктів від місцевих бюджетів. Уряд вважає, що місцевий акциз має зрости і очікує від зміни системи адміністрування по усій країні збільшення акцизу для місцевих бюджетів більше ніж на 2 млрд грн, наголосив він.

"Консолідація у формулі перерозподілу забезпечить збільшення доходів місцевих бюджетів, - підкреслив Прем'єр-міністр. - Доходи будуть не менше ніж факт 2016 року. А ми маємо надію, що зміна системи адміністрування дасть збільшення по місцевим бюджетам".

Презентація щодо основних пріоритетів Державного бюджету на 2017 рік є ТУТ 

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...