Володимир Гройсман: Реформа з децентралізації довела, що здатна змінювати якість життя у країні

Децентралізація влади – одна з реформ, головною метою якої є ефективне вирішення конкретних проблем кожної людини, що сьогодні вже довела свою результативність. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи Форум об’єднаних громад у четвер.

"Це чи не єдина у країні реформа, яка має свій чіткий початок, проміжковий результат і системний успіх. Цей успіх - у ваших руках. У ваших руках - доля тих людей, які вас обирають", - зазначив Глава Уряду, звертаючись до голів об'єднаних територіальних громад.

"Коли ми розпочинали реформу, завжди запитували, що таке децентралізація, що таке реформа місцевого самоврядування? Зараз можливо пояснити - це нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Це відсутність необхідності кожному з вас їздити в район або область. Це правильна побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця, – ось що є децентралізація", - зазначив Володимир Гройсман на початку Форуму.

"Це одна з реформ, яка є людиноцентричною - ми виходимо від конкретних потреб конкретної людини", - додав він.

Прем'єр-міністр зауважив, що був одним з ініціаторів реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади. За його словами, він прийшов до центральної влади у 2014 році, бо "дуже хотів, щоб уся країна розвивалася".

"Розвиток країни не може відбуватися у владних кабінетах у Києві, обласній, районній державній адміністрації. У конкретній громаді мають бути створені усі необхідні інструменти, щоб люди відчули, що вони впливають на життя, що вони можуть його змінювати, а держава створює такі умови, за яких ви отримуєте і повноваження, і ресурси", - наголосив Глава Уряду, звертаючись до голів об'єднаних територіальних громад.

Він нагадав, що 1 квітня 2014 року була ухвалена Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, у 2015 році прийнято Закон України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", розпочато фінансову децентралізацію.

Таким чином було сформовано необхідну мінімальну нормативно-правову базу щодо передачі повноважень громадам, було створено інструмент, який дав можливість їм об'єднуватися для того, щоби ставати сильнішими та отримувати більше ресурсів.

Реформа з децентралізації сповідувала мету "створити належні умови для кожного", дати можливості громадам об'єднатися, щоб стати сильними, створити якісну освіту, охорону здоров'я, місцеве середовище, почати розвивати місцеву економіку, створювати робочі місця. "Сьогодні це є реальністю", - зауважив Володимир Гройсман.

Так, сьогодні змогли об'єднатися вже сотні територіальних громад, зазначив Глава Уряду. Він наголосив, що ті області, які займають лідируючі позиції щодо об'єднання, будуть лідерами економічного зростання в країні.

"В цих областях будуть спроможні громади, у них буде більше бюджетних ресурсів, у них буде кращий інвестиційний клімат, більше робочих місць, вони зможуть більше отримувати коштів в місцевий бюджет, вони зможуть більше реінвестувати у якість життя", - наголосив він.

 

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...