Моніторингова місія від Ради Європи ознайомилась з ходом децентралізаційної реформи на Закарпатті

29 листопада 2016р. консультант з правових питань Регіонального офісу впровадження децентралізаційної реформи Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша та координатор по Закарпатській області Центру розвитку місцевого самоврядування Іван Дем’янчук були запрошені в облдержадміністрацію на робочу зустріч з 3-ма представниками моніторингової місії Консультативного Комітету Рамкової конвенції про захист прав національних меншин Ради Європи. В заході взяли також участь представники багатьох департаментів і управлінь Закарпатської ОДА, що безпосередньо відають питаннями освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту та ін. для представників різних національних меншин і народностей Закарпаття в його містах, селищах і селах.

Олег Лукша та Іван Дем’янчук відповіли представникам моніторингової місії на їх запитання щодо того, як саме на практиці враховуються інтереси і права угорської, румунської і словацької національних меншин та представників ромської народності при розробці Перспективного плану формування спроможних територіальних громад Закарпатської області, а також – у практиці формування реальних об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Експертам моніторингової місії був продемонстрований і пояснений проект Перспективного плану, в якому наведені відповідні мапи і передбачений фактор компактного приживання національних меншин в багатьох районах Закарпаття при моделюванні потенційних ОТГ, наведені відповідні приклади. Зауважено, що експерти не лише заочно враховують цей фактор, а й виїжджають для консультацій у відповідні райони і центри потенційних ОТГ, зустрічаються з лідерами місцевих громад де проживають національні меншини. На всі запитання моніторів були надані вичерпні відповіді і пояснення в дусі основної тези: Закарпаття завжди вирізнялось високим рівнем толерантності і взаємоповаги між усіма націями і народностями, які проживали і проживають на території регіону впродовж його багатовікової історії. Так буде і при проведенні децентралізаційної реформи та формуванні ОТГ. Адже головна, єдина й визначальна мета цієї реформи – підвищення якості і рівня життя місцевих громад і кожного закарпатця, незалежно від національності чи інших соціальних ознак.

Область:

Закарпатська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...