Стаття про децентралізацію на полтавщині отримала відзнаку міжнародного проекту

Взявши участь у польсько-канадському проекті для українських журналістів Eastbook Media School наш земляк Костянтин Донченко неочікувано здобув відзнаку за свою статтю про децентралізацію на Полтавщині.

Проект «Українські регіональні журналісти – разом для якості» польської організації Common Europe Foundation за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії, що співфінансується з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади (DFATD) спрямовувався на покращення якості матеріалів регіональної журналістики. З більш ніж 150 заявок організаторами відібрано лише 20. Основним критерієм відбору була не професійність чи кількість матеріалів, а ідеї, над якими учасники готові працювати. Для учасників проведено три тренінги, які допомогли їм краще зорієнтуватися у написанні свого матеріалу. Останні заходи проходили у Варшаві, де польські журналісти ділилися своїми методами роботи.

За результатами двомісячної роботи учасники проекту підготували власні статті. Організатори поставили кілька технічних вимог – тема повинна мати регіональний характер, бути соціально значимою, повинні використовуватися мультимедійні матеріали. Все інше зоставалося на совісті учасників.

Комісія польських та українських журналістів два тижні розглядали матеріали, вибираючи переможців. Серед двадцяти учасників обрано трьох переможців, одним з яких став Костянтин Донченко з Полтави, керівник проектів Аналітичного центру «Бюро економічних та соціальних досліджень».

«Темою для статті обрав децентралізацію, – розповідає Костянтин. – це соціально важливе питання, особливо для людей, що живуть в об’єднаних громадах. Рік тому пройшли перші вибори до об’єднаних територіальних громад, тепер цікаво подивитися, як живеться таким населеним пунктам».

У центр статті поставлено життя одного села після року децентралізації – Максимівки Кременчуцького району, яке об’єдналося з Недогарками. Особливістю Максимівки є те, що село за населення більше за адміністративний центр громади, але дещо віддалено від найближчої траси. При написанні матеріалу чередувалися два методи – розповідний та аналітичний. Слухаючи місцевих жителів можна знайти чудовий матеріал, а доповнивши його даними можна отримати реальну картину того, що відбувається. Аналітичний центр «Бюро економічних та соціальних досліджень» займається проблематикою розвитку місцевого самоврядування та децентралізацією, однак матеріали носять аналітичний характер. Формат статті з вкрапленнями досліджень дає можливість доносити інформацію до більшої аудиторії, позбавитися сухого викладу та таким чином зробити аналітику цікавою.

При написанні матеріалу слід керуватися кількома «секретами», розповідає Костянтин. По-перше, необхідно подивитися на проблему з кількох сторін, відчути себе не учасником, а спостерігачем, який розуміє проблему, але описує її максимально об’єктивно. По-друге, відкинути свої пересуди, слухати очевидців та пам’ятати про факти. Лише зіставивши їх, можна отримати істинну картину. А по-третє – знайти оригінальні ідеї для оформлення матеріалу, це не так складно. Відображення показників економіки у котиках, наприклад, додасть інтересу до матеріалу. Головне тут не перегнути палицю.

Ми зі свого боку вітаємо нашого земляка та бажаємо, щоб більше полтавчан брало участь у міжнародних конкурсах та вигравало, прославляючи ім’я своєї малої Батьківщини.

Область:

Полтавська область

Source:

«Новини Полтавщини»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...