Запропонована модель реформи з децентралізації є цілком європейською і зробить успішною громади і нашу державу

Запропонована модель реформи з децентралізації є цілком європейською і зробить успішною громади і нашу державу. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, виступаючи під час засідання Національної ради реформ під головуванням Президента України.

Голова Верховної Ради подякував Президентові України, Прем’єр-міністру, народним депутатам «за підтримку реформи з децентралізації, яка є ключової з точки зору розподілу повноважень, відповідальності і ресурсів для досягнення єдиної мети - створити в державі максимально ефективну систему врядування, яка спроможна якісно надавати послуги людям».

В.Гройсман поінформував про роботу Конституційної комісії і повідомив, що 19 червня під час 103-го пленарного засідання Венеціанської комісії він представив її членам законопроект про внесення змін до Конституції України у частині децентралізації, напрацьований Робочою групою з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади, яка працює у складі Конституційної комісії.

Коментарі фахівців Венеціанської комісії, наголосив В.Гройсман, «були достатньо позитивними, і ми очікуємо попередні висновки Венеціанської комісії вже на цьому тижні», після чого вони будуть розглядатися Конституційною комісією.

Голова Верховної Ради повідомив про основні новації законопроекту про внесення змін до Основного закону.

За його словами, базовим рівнем місцевого самоврядування визначено громаду, якій будуть «максимально передані» повноваження та фінансові ресурси. Також, сказав В.Гройсман, запроваджується трирівнева система місцевого самоврядування із відповідним рівнем компетенції для виконання необхідних завдань.

«Запроваджуються базові принципи Європейської хартії місцевого самоврядування: його повсюдність, субсидіарність при розподілі повноважень, право місцевого самоврядування на частину загальнодержавних податків, аби побудувати абсолютно партнерські стосунки щодо наповнення бюджету і його реалізації», - зазначив керівник Парламенту. При цьому він зазначив, що сьогодні вже є перші позитивні результати фінансової децентралізації.

«Таким чином, створюється абсолютно європейська система, яка буде адекватно реагувати на запити людей, - заявив В.Гройсман. - Є три базові позиції, які необхідно врахувати: повноваження, фінанси і ефективний контроль, без якого децентралізація не працює».

При цьому керівник Парламенту наголосив, що впровадження державного контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування «має ключове значення для успішності всієї реформи». «Не можна допустити, щоб центр «князівств» спустився з Києва на регіональний і субрегіональний рівень», - зазначив він, пояснивши, що зважаючи на передачу виконавчих повноважень на «базовий рівень», має бути запроваджений абсолютно новий механізм контролю. «Тому адміністрації мають бути перетворені на префектури, і префект матиме контрольно-наглядові і координаційні повноваження, - сказав В.Гройсман. - Таким чином буде забезпечений контроль з боку держави».

Ще однією новацією, яку, за словами В.Гройсмана, позитивно оцінюють як вітчизняні, так і зарубіжні експерти - право Президента щодо розпуску місцевої ради у випадку її виходу за межі повноважень і порушення суверенітету, територіальної цілісності, національної безпеки.

«Оскільки Президент України є гарантом Конституції, територіальної цілісності, логічно виникає його право припинити дію цього органу і призначити державного уповноваженого із одночасним призначенням місцевих виборів», - сказав В.Гройсман. «Цей баланс і противаги дозволять будувати якісну систему врядування в країні», - додав він.

В.Гройсман також зауважив на необхідності запровадження перехідного періоду «адаптації до нової системи» упродовж не менш ніж два роки, бо це, за його словами, і формування префектур, і формування виконкомів, і внесення поправок до 500 законодавчих актів. Період адаптації, також зазначив В.Гройсман, потрібен для об’єднання територіальних громад. «Є тільки один принцип - це спроможність територіальних громад, бо разом вони сильніші. Тому за цей період наше завдання - побудувати справжній ефективний рівень територіальних громад», - заявив керівник Парламенту.

Голова Верховної Ради також не виключив, що за два роки треба буде знову провести нові вибори до органів місцевого самоврядування. «Цілком об’єктивно буде зазначити, що через ці два роки треба провести дострокові місцеві вибори, щоби люди під нові повноваження обрали нову владу, і це буде дуже професійно і дуже якісно», - сказав В.Гройсман.

Голова Верховної Ради зауважив, що у реформи з децентралізації «є вороги, які хочуть обіймати свої посади і тишком-нишком вирішувати свої справи», і на шляху реалізації реформи врядування буде супротив. «Але я вірю, що воля Президента, парламентської коаліції, підтримка Уряду і особисто Прем’єр-міністра дасть нам можливість раз і назавжди побудувати європейську модель врядування в країні, яка зробить успішною громади, а значить, зробить успішною нашу державу»,  - наголосив В.Гройсман.

У цьому контексті він закликав усіх суб’єктів реформи об’єднатися, бо «без цієї реформи Україна «не зможе бути успішною у жодній сфері життя, якщо не розкладемо повноваження і відповідальність на відповідні рівні влади і не забезпечимо якісний контроль виконання». «Люди чекають від нас таких дій», - додав він.

«Та модель, яка буде запропонована Комісією, є суто європейською моделлю управління», - сказав він.

24.06.2015 - 12:00 | Views: 15338
Запропонована модель реформи з децентралізації є цілком європейською і зробить успішною громади і нашу державу

Attached images:

Tags:

Volodymyr Groysman P.Poroshenko National Council of Reforms

Source:

Прес-служба Голови Верховної Ради України

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...