У Білоцерківської об’єднаної територіальної громади переймала досвід делегація із Сумської області

У Білоцерківської об’єднаної територіальної громади Великобагачанського району переймала досвід  делегація із Сумської області.  Гості  цікавилися, зокрема,  системою управління громадою.  Що змінилося після реформи децентралізації для людей – дізнавалися і журналісти ПТН.

Чотири сільські ради - Білоцерківська, Балакліївська, Бірківська , Подільська – об’єдналися в одну територіальну громаду. 

Іван Лещенко,  сільський голова Білоцерківської ОТГ: В нас вибудована робота так, щоб кожна з цих територій в результаті об’єднання, не зазнала ніякого погіршення.

Після об’єднання бюджет громади збільшився у п’ять разів. І становить нині 25 мільйонів гривень. Плюс додаткове фінансування - 5 мільйонів державної субвенції.За ці кошти відремонтували  дитячий садок у Подолі. На нього спрямували більше 1.5 мільйони гривень. Планують створити НВК в Балакліївці. Нині ремонтують покрівлю амбулаторії. У планах – закупити кардіологічне обладнання  та зробити капітальний ремонт приміщення.  

Іван Лещенко,  сільський голова Білоцерківської ОТГ: В нас там є своє бачення розбудови тієї території. І  зокрема використання цього двохповерхового приміщення, бо другий поверх ми хочемо зробити адміністративний центр, а рядом, хочемо побудувати центр громадської безпеки. Це таке Ноу-хау.

Сімейна медсестра Білоцерківської амбулаторії  Катерина Шарай розповіла:  після об’єднання  з’явилася можливість поліпшити умови лікування пацієнтів.

Катерина Шарай, сімейна медсестра Білоцерківської амбулаторії загальної практики сімейної медицини: Зараз повним ходом йде ремонт даху, міняється покрівля, утепляється, і потім вже виміряно всі вікна, які замінять на більш зручні, тепліші, пластикові.  Територіальна громада виділяє кошти для того, щоб утримувати нашу амбулаторію. Не тільки заробітна платня, а також пільгові рецепти, медикаменти безкоштовно.

Анатолій Вільховий,  староста в  Балакліївській сільській раді,  бачить перспективи реформи децентралізації на території громади.

Анатолій Вільховий, староста в Білоцерківській  ОТГ: Певні тертя були до об’єднання. Люди, та я й сам був не готовий до цього.  Ми зробили водогон 670 м. на суму десь 200 тисяч гривень, поріг в будинку культури на 40 тисяч. Йде завершення мосту через річку Псел, кілька мільйонів вкладає.Єдина наша сільська рада була не газифікована. Є й проекти в нас на Балаклію і з Бірок на село Колосівку.

Зустріч делегації із Сумської області зі своїми колегами відбулася за підтримки Полтавського обласного  «Фонду  розвитку громад «Ініціатива».  

Ігор Остапчук, Недрегайлівський селищний голова Сумської області: Сподобалось здобутки те, що набагато більше коштів з’явилося в громади. Я поспілкувався з старостами, з людьми громади. Я бачу, що раніше питання фінансові виходили на передній план. Я розумію, що потрібно було об’єднуватися набагато раніше. Через те, що це не тільки державна програма, а потреба мабуть людей. Разом – більше, а значить більший бюджет.

Область:

Полтавська область

Громади:

Білоцерківська сільська об’єднана територіальна громада

Source:

«Лтава»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...