Зміни до Конституції дозволять закріпити права людей на управління своїм життям

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман переконаний, що нова Конституція дозволить остаточно закріпити права людей на управління своїм життям.

Про це він сказав в ефірі програми«Свобода слова» на телеканалі ICTV. «Те, що ми маємо пострадянську корумповану централізовану систему - для всіх є очевидним. І за 24 роки Незалежності вона довела свою абсолютну неефективність: дороги в жахливому стані, інфраструктура застаріла, зубожіння. Кожного дня ми стикаємося із подібними локальними проблемами», - зазначив Голова Парламенту.

Однією з причин такого стану, на думку Володимира Гройсмана, є те, що місцеві органи влади були відсунуті від вирішення проблеми розвитку місцевої економіки, яка «має формувати не олігархічний тип економіки, який ми маємо сьогодні, а середній і малий бізнес, який розвиватиметься на відповідних територіях».

Володимир Гройсман переконаний, що остаточно зруйнувати пострадянську систему можливо лише після внесення змін до Конституції.

За словами Голови Парламенту, «фінансова децентралізація, яка зараз працює на місцях, є яскравим свідченням того, що ми на правильному шляху», - пояснив він. 

Володимир Гройсман також переконаний, що депутатські фракції парламентської коаліції близькі до узгодження спільного рішення щодо закону про місцеві вибори.

«Думаю, що на цьому тижні ми можемо після засідання відповідального комітету, у четвер, наприклад, розглянути один із законів у першому читанні», - зазначив Володимир Гройсман, додавши, що у Постанові про прийняття його за основу, мають бути «враховані та консолідовані певні важливі параметри, зазначені в інших проектах законів», запропонованих на розгляд Верховної Ради.

Володимир Гройсман наголосив, що це має бути єдиний проект закону, який би відповідав декільком критеріям - це відкриті списки, максимальне спрощення системи голосування та мінімізація будь-яких зловживань чи підкупу виборців.

«Треба дивитися людям в очі. Якщо ти не дивишся людям в очі, а дивишся тільки своєму партійному лідеру - босу, то ти перетворюєшся в служаку», - відзначив керівник Парламенту.

Володимир Гройсман зазначив, що відкриті списки дозволять обирати на виборах особистостей, а не партійні бренди, які довели свою неефективність.

«Хочуть виборці вибирати партію «Х» - нехай обирають, помиляться - це їх відповідальність. Але вибір, результат виборів не має бути іншими від того, що люди прагнуть обрати», - сказав Володимир Гройсман.

На думку Голови Парламенту, з прийняттям Закону у кожного з’явиться своя відповідальність. «Ми можемо чітко сказати - ти прийняв не те рішення на міській чи селищній раді, чи заасфальтували вулицю за завищеною ціною… ситуація буде змінюватися. Зникне безгосподарність і найголовніше - не буде викривлення  результатів виборів», - відзначив керівник Парламенту. 
«Маємо голосувати за тих людей, яких ми знаємо, яких ми бачимо, з якими ми працюємо, і з якими у нас є зворотній зв'язок. Це буде абсолютно нова якісна система», -  переконаний Володимир Гройсман.

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...