Міські агломерації - перешкода на шляху децентралізації в Україні, - думка експерта

Як показує досвід об'єднання територіальних громад в Донецькій області, найбільші труднощі у цьому процесі виникають у населених пунктів, що входять в агломерації з більш великими містами. Історично склалося так, що на Донеччині багато так званих «міст-матрьошок» - Бахмут і Соледар, Слов'янськ та Миколаївка, Добропілля і Білозерське і так далі.

Такий адміністративно-територіальний поділ стає каменем спотикання для невеликих населених пунктів, які, створюючи навколо себе об'єднану громаду, повинні пройти складний шлях виходу з підпорядкування більшої «матрьошки», йдеться у матералі Антикризового медіа-центру.

На жаль, негативний досвід Донецької області наші законодавці хочуть поширити на всю Україну.

2 листопада Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування буде розглядати законопроект № 4772 (Про добровільне приєднання територіальних громад). До нього фракція «Самопоміч» запропонувала внести правки  - додати таке поняття як «агломерації».

«Я хочу застерегти депутатів від здійснення великої помилки, яка може спричинити проблеми в адміністративно-територіальному устрої по всій Україні, - говорить координатор Центру розвитку місцевого самоврядування Донецької області Артем Вівдич. - Питання міських агломерацій вимагає окремого серйозного підходу. Законопроект, якого чекають сотні громад, не повинен бути зіпсований через спроби вирішити приватні проблеми. У крайньому випадку, можуть бути запропоновані зміни до Закону України «Про співробітництво територіальних громад», який і так потребує доопрацювання. Але краще розробити новий законопроект».

На переконання Артема Вівдича, ні в якому разі недопрацьовані законодавчі ініціативи не повинні «наплодити» агломерацій, від яких потім будуть мучитися люди, як це відбувається в Донецькій області. І на доказ своїх слів він наводить конкретні приклади.

У Донецькій області, відповідно до перспективного плану, заплановано створення 38 об’єднаних громад. З них в 14 необхідно провести додаткові процедури зі зміни підпорядкування міст. «У цьому році, щоб відправити на вибори Соледар і Миколаївку, нам довелося практично вручну  розбирати «матрьошки», а саме Соледар виводити з-під підпорядкування Бахмутської ради, а Миколаївку - зі Слов'янської, - уточнив Артем Вівдич. - Це добре, що депутати цих рад пішли назустріч мешканцям громад, які хотіли об'єднатися, і «відпустили» міста, які знаходились  у них в підпорядкуванні».

У подібній ситуації опинилася Білозерська громада. Вона була однією з перших в Донецькій області, яка провела процедуру об'єднання, отримала позитивний висновок Донецької облдержадміністрації, але так і не була допущена до перших виборів. Справа загальмувалася через адміністративне підпорядкування міста Білозерське Добропільській раді.

«Коли ми йшли на об'єднання, ми прорахували свої можливості і зрозуміли, що можемо стати самодостатньою громадою, - розповів екс-мер Білозерського Олександр Разуменко. - Зараз, залишаючись в підпорядкуванні Добропілля, наше місто фінансується за залишковим принципом, все вирішується там без урахування наших потреб. Ніхто на думає про людей, які повинні отримувати весь обсяг соціальних послуг на своїй території. Я був в Києві і зрозумів, що на центральному рівні досить багато противників децентралізації. Треба міняти ментальність наших можновладців і приймати такі закони, які спрощують, а не ускладнюють процес децентралізації».

Якщо будуть прийняті правки до законопроекту № 4772, які пропонує фракція «Самопоміч», з'явиться можливість створення агломерацій як простіша альтернатива об'єднанню. Але подібні кроки можуть мати негативні наслідки для подальшої роботи такої агломерації. І це, в принципі, псує всю концепцію реформи і ту модель децентралізації, яку ми зараз будуємо в Україні. Люди в будь-який момент можуть стати заручниками ситуації.

«Верховна Рада повинна допомогти в даній ситуації і спростити процедуру об'єднання громад в агломераціях і великих містах, - закликає Артем Вівдич. - Вирішення цієї проблеми має стати пріоритетним завданням - в першу чергу, для народних депутатів, обраних в Донецькій області».

Нагадаємо, раніше директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук теж виступив з критикою змін до законопроекту 4772.

01.11.2016 - 19:34 | Views: 13386
Міські агломерації - перешкода на шляху децентралізації в Україні, - думка експерта

Tags:

agglomeration

Область:

Донецька область Львівська область

Source:

Антикризисный медиа-центр

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

16 September 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 September 2024

16 September 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 September 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...