Успішний розвиток Парафіївської громади бентежить ічнянських можновладців

В Парафіївській об’єднаній громаді повним ходом триває капітальний ремонт об’єктів соціальної інфраструктури.

Таких масштабів будівельних робіт тут не бачили з радянських часів.

Десятки років школи, садки, будинки культури й медзаклади занепадали. Діряві покрівлі поступово знищували будівлі. Після того, як 5 місцевих громад вирішили об’єднатися в одну, почалося їх відродження. Місцевий бюджет зріс у 5 разів. Держава дала чималу субвенцію.

— Якщо раніше бюджет був 5 мільйонів, то зараз 20. Власних надходжень — 10 мільйонів. На 3 мільйони вже перевиконали бюджет за ці місяці, — Валентина Карпенко, голова Парафіївської об’єднаної громади.

Соціальна сфера парафіївської об’єднаної громади нараховує 5 дитячих садочків, 3 школи, 7 амбулаторій та фапів. Є музична школа та відділення районної лікарні. На їх відновлення виділено мільйони гривень.

Всі парти новенькі. Мультимедійна дошка є.

У парафіївській школі встановили нові вікна, що дозволить економити взимку газ, а значить — і власні кошти. Та найголовнішою подією став капітальний ремонт покрівлі. За 40 років таке відбувається уперше. Умови навчання значно покращилися. Адже раніше освітянам доводилося підставляти у класах відра.

— Кращі умови дадуть кращі результати у навчанні й вихованні, — Галина Петруша, директор Парафіївської школи.

В Іваницькій школі теж відбулися глобальні зміни. Громада подбала про наймолодших — їм придбали сучасні парти та стільці. Вони регулюються, тому здоров’ю малечі нічого не загрожує. У закладі повністю замінили всі 154 вікна та вхідні двері.

Але на цьому зупинятися не збираються. Плани в освітян грандіозні, яким можуть по-доброму позаздрити колеги з інших районів.

— Зі створенням громади мали можливість ремонт зробити. Почали із заміни вікон. Далі поміняємо санвузли, зробимо харчоблок. Добре, що знайшли кошти. Великий обсяг робіт зроблено за місяць, —Оксана Шкіптан, директор іваницької школи.

У дитячому садку Парафіївки відкрили нову групу. Змінився не тільки зовнішній вигляд — оновили й меблі. Та головне, кажуть освітяни, зарплата завдяки об’єднаній громаді виплачується вчасно і в повному обсязі, адже громада має власний бюджет. У дитячих садочках із батьків не збирають гроші, як це роблять у Чернігові. Про дозвілля і харчування малюків теж подбали.

— Кожного місяця у нас не здавали і не здають — нема такої потреби. Батьки приносять овочі, щоб дешевше було харчування. А на решту виділяє гроші селищна рада. Вистачає на все, — Алла Андрійко, завідувачка дитячого садка.

У Парафіївській об’єднаній громаді люб’язно діляться досвідом з іншими. Бувають тут гості із закордону. У складі громади — 18 сіл та селищ. У Парафіївці готові прийняти нові населені пункти.

Однак районне керівництво ніяк не заспокоїться. Чиновників бентежить успішний розвиток громади. У підконтрольних газетах ічнянські можновладці відкрито говорять про один район і одну громаду. І обіцяють докласти зусиль, аби повернути старі часи.

Та у Парафіївці переконані, що звернути їх зі шляху децентралізації нікому вже не вдасться.

Область:

Чернігівська область

Громади:

Парафіївська селищна об’єднана територіальна громада Парафіївська територіальна громада

Source:

«cheline»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...