Жити як у Польщі збираються в селах Харківщини

Один гектар землі – одна корова, екологічна чиста продукція, ідеальні дороги, прибрані вулиці та  висока культура сплати податків.

Такі реалії польських гмін. Громади Харківщини рівняються на позитивний досвід західних сусідів.

Розвиток гмінів у Польщі став можливим переважно завдяки впровадженню реформи децентралізації влади. Про таку реформу в Україні розмовляли давно, але активно впроваджувати почали тільки два роки тому. Київ віддав частину повноважень на місця і водночас запустив процес добровільного об’єднання громад.

Щоправда, на Харківщині громади об’єднуватися не поспішають, місцеве населення побоюється, що в разі злиття їх села та селища грошей зовсім не отримають. Наразі в регіоні пройшли вибори тільки в одній об’єднаній громаді – Старосалтівській; найближчим часом відбудуться вибори ще в кількох. Можна багато розповідати про переваги об’єднання, але ж краще побачити результати змін власними очима. У реформі децентралізації Україна рівняється на Польщу. Тому цього літа навчатися та переймати досвід ЄС у розбудові села харківська делегація, яка складалася з представників місцевого самоврядування, їздила до Малопольського та Підкарпатського воєводств Республіки Польща.

– Поляки сумлінно ставляться до сплати податків і до сплати комунальних послуг, – ділиться з “СК” своїми враженнями голова Старосалтівської селищної ради Едуард Коновалов. – ЖКГ лежить на відповідальності населення. Там ніхто не гониться за громадянами з вимогою сплати за комунальні послуги. Не так, як у нас: бігаємо за людиною і вимагаємо сплатити борги через суд.

Вразили селищного голову й польські підходи до тваринництва. У наших західних сусідів велику рогату худобу можна розводити лише в тому разі, якщо у фермера є земля. Чим більше гектарів, тим більше голів худоби.

– Один гектар землі – одна корова. На думку поляків, саме стільки землі потрібно, щоб вигодувати одну корову, – підкреслює голова Старосалтівської селищної ради. – При цьому не можна, щоб у землю вносили мінеральні добрива – тільки органіка. Якщо фермеру не вистачає власних кормів, то він їх закупає у виробників, але вони також мають бути екологічно чистими. Забій худоби проводиться виключно на спеціальних пунктах, і неважливо, куди йде м’ясо – у домашній вжиток чи на продаж. Немає в Польщі й стихійної торгівлі. Усі села з централізованою каналізацією. На вулицях чисто, а стан доріг ідеальний.

Область:

Харківська область

Громади:

Старосалтівська селищна об’єднана територіальна громада Старосалтівська територіальна громада

Source:

«Слобідський край»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...