Договори облрад з Урядом про розподіл повноважень незаконні, - експерти

Укладання договорів про розподіл повноважень між Кабінетом Міністрів України, обласними радами та обласними державними адміністраціями з правової точки зору є неможливим, оскільки суперечить Конституції та законам України. Про це в програмі «Тема: Країна» Українського радіо сказав Владислав Федоренко, професор, доктор юридичних наук.

Нагадаємо, у травні-червні цього року ряд областей, наприклад Житомирська, Івано-Франківська, Одеська, Хмельницька і ін., підготували та підтримали своїми рішеннями звернення до Президента України та Прем’єр-міністра України щодо необхідності укладання договорів про розподіл повноважень між Урядом, обласними державними адміністраціями та обласними рядами.

Чому питання розподілу повноважень пропонують вирішувати не на основі Конституції і законів України, а на рівні договорів, Владислав Федоренко не знайшов правової норми для пояснення таких дій окремих обласних рад.

«Це те питання, яке є складним і для мене. Оскільки ніхто не скасовував ч.2 ст .19 Конституції України,  яка говорить, що органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (…) Якщо візьмемо договір, то він передбачає формальну рівність сторін, він передбачає істотні ознаки, відповідальність. Мені складно зрозуміти, як можна урівняти у правосуб’єктності Кабінет Міністрів і обласну раду. Якою буде відповідальність Кабінету Міністрів, якщо він не виконає зобов’язання перед облрадою? Обласна рада хіба зможе розпустити Кабінет Міністрів? А якщо немає відповідальності, то який сенс цього договору? А якщо одна область домовиться, що в неї скасовуються на 5 років податки, інша область - ще про щось домовиться? Адже договірні відносини передбачають певну індивідуалізацію сутнісних умов договору (…) Договір в публічному праві це дещо нонсенс в романо-германській правовій системі», - пояснив Владислав Федоренко.

Одна з причин, на яку в своїх рішеннях посилаються обласні ради, пропонуючи укласти договори, - сповільнення реформи місцевого самоврядування. Так, голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко зазначив, що вкрай необхідні зміни до чинного законодавства, які нададуть новий імпульс реформі місцевого самоврядування і створять належні умови для діяльності органів місцевого самоврядування.

«Нагальні питання земельних відносин, - наголосив Олександр Чорноіваненко. -  От зараз сидить чиновник в Києві і він своїм підписом дає добро розпоряджатися землею за межами населених пунктів. Питання: який прийде інвестор чи то в сільську, чи то селищну чи міську раду, тоді як місцева влада немає повноважень?». Він також додав, що необхідно приймати закон про адміністративно-територіальний устрій, зміни до закону про місцеве самоврядування.

Справді, сьогодні вся країна чекає на прийняття парламентом ряду важливих законів в сфері децентралізації повноважень, в тому числі і земельних, у питаннях спрощення процедур добровільного об’єднання територіальних громад тощо. Однак, за словами голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького, - це не привід приймати рішення, які суперечать Конституції та законам України.

«На мій погляд, це такий якийсь політичний тренд, який потрібно реалізувати в певній мірі одній з політичних сил. Якщо брати Полтавщину, то в нас процеси реформи тривають. Наприклад, в нас створено вже 14 об’єднаних громад, і в нас така певна черга до об’єднання, певна конкуренція…», - сказав  Олександр Біленький.

Учасники радіопрограми погодилися, що в цьому контексті необхідно якомога швидше законодавчо внормувати питання державного нагляду  за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України.

Народний депутат України Вадим Денисенко повідомив, що невдовзі на розгляд Верховної Ради України внесуть проект закону про державний нагляд за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування чинному законодавству.

«Це глобальна проблема на сьогодні. І зараз такий законопроект підготовлений і найближчими днями він буде внесений до Верховної Ради України. Єдине – ця сесія триватиме ще чотири дні і, на жаль, я вважаю, що це питання буде перенесено вже на осінь (…) Єдиний, хто може в межах своєї компетенції здійснювати нагляд – це голови обласних та районних державних адміністрацій, бо у прокуратури уже немає цих функцій, а префектів ще немає. На перехідний період повинен бути закон невеликого терміну дії до моменту, коли буде врегульоване це питання в рамках Конституції України», - сказав Вадим Денисенко.

Повну версію програми «Тема: Країна» можна прослухати ТУТ

Щотижнева програма «Тема: Країна» Українського радіо, яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

11.07.2016 - 23:09 | Views: 11095
Договори облрад з Урядом про розподіл повноважень незаконні, - експерти

Tags:

V.Fedorenko

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...