Програма розвитку транскордонного співробітництва 2016-2020 відкриє нові можливості для регіонів, - В’ячеслав Негода

Мінрегіон разом з іншими центральними та місцевими органами влади розробив та подав на розгляд Уряду проект Програми розвитку транскордонного співробітництва на період 2016-2020. Впровадження цього документу відкриває нові можливості для розвитку регіонів та активізації діяльності громад прикордонних територій щодо співробітництва з міжнародними партнерами.

Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час виступу на Парламентських слуханнях: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України».

За словами В’ячеслава Негоди, проектом Програми передбачається реалізація 25 проектів та 57 заходів транскордонного співробітництва, завданнями яких зокрема є: модернізація та реконструкція пунктів пропуску на кордонах, покращення прикордонної інфраструктури, поліпшення рівня безпеки в прикордонній зоні, співробітництво у сфері ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, розвиток наявної транскордонної транспортної мережі для збільшення її пропускної спроможності, розвиток туристично-рекреаційного потенціалу тощо.

Перший заступник Міністра повідомив, що орієнтовний обсяг фінансування, необхідний для реалізації таких проектів становить: за рахунок державного бюджету – більше 1,3 млрд грн, за рахунок коштів місцевих бюджетів та/або інших джерел – близько 206 млн грн та майже 32 млн євро, з урахуванням укладених раніше міжнародно-правових документів.

Проектом Програми також передбачається, що на період до 2020 року 14 областей України можуть розширити можливості фінансування проектів, як в рамках вже традиційної програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства на 2014-2020 роки (на суму понад 300 млн. євро), так і в рамках нових інструментів Дунайської транснаціональної програми на 2014-2020 роки, програми територіального співробітництва «Молдова-Україна» та «Білорусь-Україна», двосторонніх угод, укладених Україною з країнами-партнерами.

За інформацією В’ячеслава Негоди, для активізації транскордонного та міжрегіонального співробітництва, крім прийняття та виконання відповідної державної програми на 2016-2020 роки, необхідне прийняття Парламентом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно об'єднань єврорегіонального співробітництва» (№ 4775 від 03.06.2016), яким вносяться зміни до ключових законів («Про транскордонне співробітництво», «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про ратифікацію Протоколу № 3).

Також Уряд планує провести ряд консультацій з Європейською комісією щодо збільшення обсягів фінансової допомоги та розширення джерел фінансування з боку ЄС, активізувати співпрацю з транскордонного співробітництва України з державами-сусідами.

09.06.2016 - 12:36 | Views: 16334
Програма розвитку транскордонного співробітництва 2016-2020 відкриє нові можливості для регіонів, - В’ячеслав Негода

Attached images:

Tags:

V.Nehoda

Source:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...