Децентралізація – це шанс стати господарями на власній землі (+інфографіка)

У 2014 році в Україні стартувала чи не найуспішніша нині реформа – децентралізація. Віддалені села, депресивні регіони та невеличкі міста отримали реальний шанс змінитися і змінити країну.

Децентралізація — це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Так, аби якомога більше повноважень мали ті органи, що ближче до людей, де такі повноваження можна реалізовувати найбільш успішно. Чи не вперше в українській історії, окрім повноважень, громади отримали ще й можливість розпоряджатися фінансами, але не лише обіцянками та повітрям.

Завдяки реформі децентралізації нарешті можна позбутися фінансової “драбини” у вигляді району, області і нарешті столиці. Адже саме чиновники у Києві вирішували куди і на що спрямувати ті чи інші кошти. Тому нині місцеве самоврядування отримає шанс для повноцінного розвитку громад.

Оскільки усі ми є членами територіальних громад, то реформа торкнеться кожного українця. І йдеться не про ефемерну реформу на папері, а про наближчення послуг до людей та покращення рівня їхнього життя. Наприклад, дозволи, довідки, реєстрації чи посвідчення можна буде отримати навіть не у районному центрі чи місті, а у власному селі, можливо, пройшовши кілька кроків від власного помешкання, – переконує регіональний консультант з  комунікацій, поширення кращих практик та просування успіхів децентралізації Олена Кузьмич.

Об’єднана територіальна громада буде сама вирішувати, чи утеплювати школу, чи ремонтувати дитячий садок, чи лагодити дорогу тощо. Тому важливо, щоб якомога більше громад розпочали процес об’єднаня заради власного кращого майбутнього та майбутнього нащадків. “Гуртом і батька легше бити” – говорить українська мудрість. Саме завдяки реформі децентралізації можна буде стати повноцінними господарями на своїй землі без хабарників та бюрократів. Завдяки реформі децентралізації Україна та її громадя стала на крок ближчою до Європи і може сказати остаточне “прощавай” радянському минулому.

Tags:

amalgamation of hromadas

Область:

Волинська область

Source:

Офіс реформ Волинської області

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...