У Радомишлі німецький бургомістр ділився досвідом як провести децентралізацію влади

Бургомістр у відставці німецького міста Зінген пан Олівер ділився особистим досвідом проведених реформ у Німеччині з питань децентралізації влади. На зустрічі були присутні депутати місцевих рад, керівники району, установ.

За словами бургомістра «децентралізація - це особливий підхід до управління, це коли усі -  від  дрібних до найважливіших питань вирішуються на місцях». Пан Олівер мав на увазі, що у територіальних громадах.

Варто нагадати, що у минулому році в Україні розпочалися перші кроки по втіленню у життя першого етапу реформи – добровільного обєднання громад.

Виходячи з власного досвіду пан Олівер застеріг, що оптимальна кількість мешканців в об’єднаній громаді має бути не менше 8 000. У такому разі громада не втратить репродуктивну функцію. У такій громаді буде збільшуватися чисельність громадян, вона буде самоспроможною надати належний рівень послуг у сферах освіти, охорони здоровя, соціального захисту, житлово-комунальних послуг, тощо.

Відразу спало на думку, а як же бути з нашими щойно створеними об’єднаними громадами у нашому районі - Вишевицькою, Потіївською, які недотягують і до 3 000 населення кожна? Яка у них перспектива з репродуктивністю? А ніякої. Особливо, якщо врахувати цьогорічні невтішні демографічні статистичні показники по району. Але ж хіба тамтешні гарячі голови у минулому році слухали порад, звертали уваги на міністерські негативні економічні висновки щодо створення цих громад.

Можливо інформація пана Олівера протверезить і деяких  наших «палких» борців за збереження нині діючої закостенілої мережі освітніх закладів у районі і вони перестануть блокувати  реформи по оптимізації шкільної мережі.

Адже надалі триматися за наявність класів у сільських класах по 4-8 учнів означає, що заради власного популізму ми продовжуємо надавати учням неякісну освіту, викидаючи щорічно мільйони коштів на утримання таких шкіл.

Кожна сільська німецька школа має обов’язково по 2 класи «А» і «Б» від 1-го до 12-го класу чисельністю не менше 28 учнів. Якщо такої чисельності учнів не набирається, а громада та мер вперто не хочуть закривати у якомусь населеному пункті школу то федеральна влада вирішує це питання без усякого загравання і популізму. За словами пана Олівера вони просто відкликають з цієї школи вчителів.

Більше двох годин йшов обмін досвідом. Присутні задавали десятки різних запитань пану Оліверу щодо організації медичного обслуговування, шкільної, дошкільної та професійно-технічної освіти. На все у досвідченого мера у відставці були відповіді підкріплені фактами, статистикою, цифрами.

Область:

Житомирська область

Source:

«Радомишль інфо»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...