Тернопілля поділили на госпітальні округи

Система охорони здоров’я не залишається осторонь реформи децентралізації. Внаслідок утворення територіальних громад переформатування потребує і механізм надання допомоги. Днями департамент охорони здоров’я Тернопільської ОДА презентував концепцію реформування медичної сфери.

Відповідно до концепції, Тернопілля матиме три госпітальних округи: Кременецький, Чортківський та Тернопільський. Перший обслуговуватиме найменше громад – всього 6. Загалом в області працюватиме понад тисячу закладів охорони здоровя різних рівнів. Левову частку з них становлять ФАПи – понад 700.  А отже, основне навантаження на себе має взяти первинна ланка.

Також днями у столиці обговорили питання врегулювання юридичних моментів функціонування закладів охорони здоров’я первинного рівня в об’єднаних територіальних громадах, змін до бюджетного законодавства. Йшлося і про поетапні зміни на первинному, вторинному і третинному рівнях надання медичної допомоги населенню, а також створення лікарень інтенсивного лікування та окружних лікарень.

Як повідомляється на офіційному веб-сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, «цьогоріч об’єднані громади отримають можливість самостійно розвивати систему надання первинних медичних послуг на своїй території. Також уже найближчим часом з’явиться методика формування мережі вторинної ланки охорони здоров’я — госпітальних округів. Такі кроки розв’яжуть існуючі проблеми щодо створення мережі якісних медичних послуг в об’єднаних громадах, а також узгодять дії центральних органів виконавчої влади і місцевого самоврядування у процесі подальшого реформування медичної галузі.

За ініціативи Мінрегіону внесено зміни до законодавства, які дозволять об’єднаним громадам уже цього року не лише отримувати гроші з держбюджету на первинну медицину, а й визначати, як ці послуги надавати. Об’єднані громади зможуть самостійно або у співпраці створювати центри надання первинної медико-санітарної допомоги, розвивати амбулаторії чи ФАПи або ж користуватися послугами лікарів загальної практики – сімейних лікарів, які провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи-підприємці.

Відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я вже підписано і знаходиться він на юстуванні.

Щодо формування системи надання послуг у сфері охорони здоров’я другого рівня, протягом місяця за участі фахівців МОЗ, Мінрегіону та провідних експертів планується розробити та затвердити методику формування госпітальних округів.

Область:

Тернопільська область

Source:

«Газета № 1»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...