Мінрозвитку продовжить співпрацю з Єврокомісією у рамках Ukraine Facility

У Міністерстві розвитку громад та територій України відбулася зустріч з керівником робочої групи “Відбудова України” Єврокомісії Габрієлем Бланом. Представники ЄК представили статус впровадження компоненту Ukraine Investment Framework та його нові етапи з урахуванням реформи управління публічними інвестиціями.


Заступник Міністра розвитку громад та територій України Олексій Рябикін зазначив, що вже у 2025 році в Україні мають запрацювати нові правила управління публічними інвестиціями і міністертво активно долучається до узгодження цих правил та критеріїв на рівні Уряду. 

“Ми маємо дуже велику різницю між спроможностями наших регіонів. Прифронтові регіони наразі не мають ніяких надходжень до бюджету, в той час як віддалені продовжують вести майже таку ж діяльність, як і до війни. Питання публічних інвестицій — це питання згуртованості громад. Це ми плануємо відобразити в критеріях пріоритезації проєктів на регіональному рівні”, — сказав він. 

 

 

Заступниця Міністра розвитку громад та територій України Марина Денисюк висловила думку, що у контексті вже сформованого єдиного портфелю проєктів,   основний акцент повинен бути спрямований на його структуризацію та пріоритезацію проєктів як в розрізі сектору, так і враховуючи комплексний програмний підхід розвитку регіону.

“З одного боку, Компонент І Ukraine Facility передбачає, що 20% фінансування спрямовується безпосередньо на імплементацію регіональних проєктів. З іншого - ми разом працюємо у контексті Компоненту ІІ Ukraine Facility, в рамках якого сформували механізми стимулюванняприватних та публічні інвестиції як головний інструмент у відновленні України”, — зазначила вона.   

 

 

Габріель Бланк повідомив про плани реалізації Ukraine Investment Frameworkта важливість застосування програмного підходу при відборі регіональних проектів. 

“Для підтримки української стійкості, у наступні три роки ми маємо амбітні плани — залучити 40 мільярдів доларів інвестицій в Україну. Частина цих коштів буде залучена до тих секторів, за які відповідає Мінрозвитку”, — сказав він.

 

 

Нагадаємо, Європейська Комісія схвалила Ukraine Facility, який представляє собою комплексний План економічного розвитку на наступні 4 роки. Він спрямований на створення умов для економічного розвитку та європейської інтеграції в багатьох аспектах життя країни. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій, які можуть сприяти сталому економічному зростанню та залученню фінансування для посилення потенціалу зростання країни в середньостроковій та довгостроковій перспективі. 

Views: 90
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: international support
Read more: