Розпочалося громадське обговорення законопроєкту, що дозволить втілити реформу профільної середньої освіти в Україні

Міністерство освіти і науки України розпочало громадське обговорення законопроєкту, спрямованого на унормування НПА щодо створення мережі закладів профільної середньої освіти. Мова йде про зміни до Законів України “Про освіту”, “Про повну загальну середню освіту” і “Про фахову передвищу освіту”.


Зміни розроблено за результатами громадських обговорень у 8 областях України, проведених МОН у співпраці зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE.

З 2027 року учні після 9 класу матимуть змогу обирати між навчанням у академічних ліцеях та закладах професійної освіти.

Ліцеї пропонуватимуть учням широкий вибір профілів і дисциплін, що дозволить підготуватися до подальшого навчання у ЗВО, а заклади професійної освіти, поряд зі здобуттям повної загальної середньої освіти, забезпечать опанування професії та швидкий вихід на ринок праці.

Запропонований до обговорення законопроєкт передбачає, що ліцеї, як правило, функціонуватимуть окремо від початкових шкіл та гімназій і матимуть не менше 300 учнів. Водночас, передбачено, що з цього правила можуть бути вийнятки, які будуть унормовані КМУ.

Реформа стартує вже у 2027 році, тому для впровадження змін важливо переглянути та сформувати мережу закладів, які забезпечуватимуть здобуття профільної середньої освіти. Зміни передбачають, що Уряд затвердить план формування мережі таких закладів до 1 вересня 2025 року. План формується МОН за поданням ОВА на основі пропозицій відповідних місцевих рад.

Обговорення триватиме до 22 жовтня 2024 року. Долучайтесь до обговорення і подавайте свої пропозиції на електронну адресу: olena.khomenkoo@mon.gov.ua.

Експерти Проєкту DECIDE розробили інфографіку, щодо ключових змін, що пропонуються.

Долучайтеся до обговорення та діліться своєю думкою щодо цих змін ТУТ

Більше про реформу профільної середньої освіти - у секторальній рубриці порталу "Децентралізація".

Views: 212
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: high school
Read more: