Реформа профільної середньої освіти: розпочалося громадське обговорення змін до законодавства

Міністерство освіти і науки України розпочало громадське обговорення законопроєкту, спрямованого на унормування НПА щодо створення мережі закладів профільної середньої освіти.


Що пропонується змінити?

1. Встановити нові вимоги до утворення та функціонування академічних ліцеїв:

  • наявність не менше 4 класів та 100 учнів за одним роком навчання на рівні профільної середньої освіти (10-12 роки навчання);
  • філія ліцею має забезпечувати здобуття виключно профільної середньої освіти;
  • ліцей може забезпечувати здобуття початкової та базової середньої освіти лише у випадках, визначених КМУ;
  • територіальні громади зможуть створювати ліцей в межах договорів про співробітництво та спільно фінансувати видатки на його утримання;
  • засновниками ліцеїв зможуть бути Верховна Рада АР Крим, обласні, міські, селищні й сільські ради.

2. Спростити процедуру реорганізації, зміни типу або ліквідації закладу загальної середньої освіти:

  • у сільській місцевості: проєкт рішення засновника має бути оприлюднений не менш ніж за 3 місяці до прийняття відповідного рішення та пройти процедуру громадського обговорення, за винятком літніх місяців (раніше - не менш ніж за 1 рік).
  • на територіях, постраждалих від війни: на ТОТ та територіях, де ведуться (велися) бойові дії, вимоги щодо проведення громадського обговорення можуть не застосовувати.

3. Надати право закладам фахової передвищої освіти забезпечувати здобуття профільної середньої освіти професійного та академічного спрямування (за профілями, що відповідають акредитованим у закладі спеціальностям).

4. Забезпечити формування мережі ліцеїв: МОН має розробити, а КМУ до 1 вересня 2025 року затвердити план формування мережі ліцеїв, враховуючи пропозиції місцевих рад та ОВА.

5. Загалом удосконалити законодавчу базу шляхом внесення змін та важливих уточнень до Законів України "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту" та "Про фахову передвищу освіту".

До 22 жовтня 2024 року МОН приймає пропозиції та коментарі щодо законопроєкту, спрямованого на унормування процедури створення мережі академічний ліцеїв.

Зміни напрацьовано за результатами експертних сесій та громадських обговорень, що відбулися за участі та підтримки Проєкту DECIDE.

Долучайтеся до обговорення та діліться своєю думкою щодо цих змін ТУТ

Більше про реформу профільної середньої освіти - у секторальній рубриці порталу "Децентралізація".

Views: 648
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: high school
Read more: