Ukrainian Resilience Week: функціонування критичної інфраструктури в містах, допомога у відновленні, планування та розвиток стійкості
Ukrainian Resilience Week: функціонування критичної інфраструктури в містах, допомога у відновленні, планування та розвиток стійкості

1 жовтня, другий день Ukrainian Resilience Week, припав на День захисників і захисниць України. Учасники разом із мешканцями Львова вшанували пам’ять героїв, поклавши квіти на Марсовому полі. Після урочистих подій, більше 600 представників державних органів влади, громад з усієї України, бізнесу, громадського сектору та міжнародних організацій розпочали IX Lviv Eco Forum.


Міський голова Львова Андрій Садовий привітав представників всіх регіонів, всіх міст, які приїхали до Львова та звернувся до народних депутатів та представників Кабінету Міністрів України на важливості дотримуватися минулорічних обіцянок, зокрема, обіцянки що 4% ПДФО залишається в громад для роботи критичної інфраструктури в опалювальний сезон і за таких умов тариф на тепло незмінний. Також Андрій Садовий підкреслив важливість дискусії щодо делегування більшої кількості повноважень на громади у сфері тарифної політики, зокрема, у сфері водопостачання, про що говорили учасники виїзного засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг у Львові за день до форуму.

З вітальним словом також виступив голова Львівської військової адміністрації Максим Козицький. Він наголосив на необхідності згуртуватися всім хто працює в органах влади, у профільних службах, людям у громадах, щоб ми без проблем пройшли цей опалювальний сезон, та підкреслив велику роль влади у забезпеченні людей електроенергією, водою і теплом в домівках.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус зазначив, що потрібно швидко вирішувати питання щодо відновлення водопостачання та теплопостачання для мешканців міст та селищ в умовах можливої відсутності електроенергії.

Василь Шкураков, перший заступник Міністра розвитку громад та України, відмітив, що на ас чекає дуже складний опалювальний сезон, оскільки ворог продовжує намагатися знищити нашу енергосистему, а інфраструктура міст і сіл є дуже вразлива до атак ворога.

 

Дискусія «Стійкість міст»

Метою дискусії стало обговорення готовності підприємств житлово-комунального господарства України до роботи в умовах блекауту.

Заступниця міського голіви Одеси Ганна Позднякова головною проблемою функціонування водо- та теплопостачальних підприємств визначила недостачу коштів для належного функціонування, що ставить під загрозу забезпечення населення якісною питною водою та сталим теплопостачанням. «

«Від сталої роботи саме цих підприємств залежить, чи пройдуть міста цю зиму, якою буде якість надання послуг. І сьогодні це дві найбільші галузі, які потребують нагального порятунку, тому що вони недофінансовані. Як і в водопостачанні, так і в теплопостачанні, економічно необґрунтовані тарифи», - вважає Ганна Позднякова.

Виведення підприємств з державного бюджету призвело до того, що вони більше не можуть покладатися на державні бюджети, як на джерело стабільного фінансування. На громади покладена задача їх фінансувати, підтримувати, і звісно постає питання, звідки брати гроші. 4% ПДФО повинні залишитись для підтримки теплопостачання. Міжнародна підтримка важлива, але лише на неї не треба покладатися. Необхідна підтримка профільних комітетів задля вирішення питань заборгованості за водо- теплопостачання та механізм сталого фінансування підприємств, який не залежатиме виключно від міжнародної підтримки. Важливо забезпечити економічно обгрунтовані тарифи.

«Тим, хто не може платити - надавати адресну субсидію. І це для держави в кінцевому рахунку буде дешевше, ніж оці економічні діри, які ми сьогодні маємо. У тепловиків 40 мільярдів, у водоканалів трохи менше, але теж мова йде про мільярди гривень», - сказала Ганна Позднякова.

Заступник міського голови Черкас Сергій Тищенко зазначив, що громади в умовах війни стикаються з новими викликами та значними навантаженнями на підприємства критичної інфраструктури. Війна створює додатковий тиск на комунальні підприємства, які виконують не лише свої основні обов’язки, але й додаткові функції, наприклад, допомогають військовим у фортифікаційних роботах, що значно збільшує навантаження на їхні ресурси та персонал. Тому їхня робота як ніколи залежить від стабільного фінансування та підтримки з боку держави. Важливо, щоб тарифи на комунальні послуги затверджувалися виконавчим комітетом, а самі підприємства мали джерела достатнього фінансування, адже саме ці підприємства є частиною критичної інфраструктури, від якої залежить функціонування міст і сіл.

Представник Асоціації міст України Олег Гарник наголосив на ключових аспектах забезпечення послугами тепло- та водопостачання мешканців громад та збереженні спроможності місцевих бюджетів забезпечувати підтримку підприємств тепло- та водопостачання. Тарифна політика держави є недосконалою, тарифи підприємств теплопостачання заморожені, держава не погашає заборгованість з різниці в тарифах вже третій рік, а НКРЕКП штучно блокує встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послуги водопостачання та водовідведення для своїх ліцензіатів майже три роки, а це 75% послуг в цій галузі. За таких умов, єдиним джерелом підтримки підприємств є місцеві бюджети.

Народний депутат Андрій Герус розповів про успіхи закону про встановлення приладів облікових даних на використання води, який також уможливив отримання міжнародної допомоги і дав змогу коректно отримувати гуманітарну допомогу. Щодо центрального водопостачання, він наголосив на проблемі оновлення тарифів, які останній раз оновлювалися у 2021 році, а інфляція з того часу була більше, ніж 50%. Відповідно Комітет буде намагатися знайти рішення до цієї проблеми, яке враховує інтереси всіх сторін. Також голова профільного комітету зазначив що комітет буде намагатися дотримуватися домовленості про 4% ПДФО для місцевих бюджетів. А також відмітив позитивні зміни в містах, які впроваджують проєкти з ефективності водокористування, зменшення споживання електроенергії та закликав використовувати можливості отримання кредитів для реалізації проєктів із розвитку критичної інфраструктури.

Народний депутат Олексій Кучеренко наголосив на необхідності приймати швидкі рішення, потребі інвестувати по всьому ланцюгу забезпечення житлово-комунальних послуг та побудові якісної тарифної політики.

«Значна частина споживачів зараз - ті, хто хоче, щоб за них доплачували. Всі мають впроваджувати оптимізацію використання та енергомодернізації, скорочення витрат води – це те, що мають робити всі природні монополії. Необхідно спонукати до оптимізації. Споживач має розуміти справедливість тарифу. Закликаю до справедливості тарифів, тому починаємо відкриту дискусію в напрямку оптимізації та модернізації, щоб все було зрозуміло і прозоро для споживача, щоб він розумів, що не переплачує. Сподіваюся, що знайдемо позитивне рішення», - сказав народний дептат.

Радник Прем’єр Міністра України Юрій Бойко підкреслив проблему відсутності економічно збалансованих тарифів і рішенням цієї проблеми вбачає встановлення економічно збалансованих тарифів, які визначаються на місцевому рівні. А для стимулювання ефективного ведення господарства вважає доцільним залишити регулятора на державному рівні. Також він наголосив на необхідності створення умов для інвестицій та забезпечення резервними джерелами живлення.

 

 

На IX Lviv Eco Forum обговорювалися важливі аспекти енергетичної стійкості, зокрема, як забезпечити безпеку енергопостачання в умовах війни, а також заходи щодо підготовки міст до зими через оновлення систем тепло- та водопостачання. У центрі уваги також були екологічні інновації, що впроваджуються для покращення екологічної ситуації в містах. Перший заступник львівського міського голови Андрій Москаленко наголосив:

«Ми маємо бути готові до будь-яких атак. Це вимагає повної перебудови інфраструктури, щоб забезпечити її стабільність на роки вперед».

Ця теза відображає суть тижня — підготовка міст до будь-яких сценаріїв.

 

 

Heat Energy Forum зосередився на реформі тарифної системи, необхідності змін у тарифах на тепло та воду для економічної стабільності, а також міжнародному досвіді в розвитку систем централізованого опалення. Учасники обговорили моделі фінансування інфраструктури, які зменшать витрати для споживачів. Арсеній Блащук, президент асоціації «Укртеплокомуненерго», акцентував на важливості міжнародного досвіду:

«Нам потрібно враховувати приклади країн Балтії та Скандинавії, де централізоване теплопостачання є економічно вигідним. Це підкріплює необхідність впровадження двоскладового тарифу для стійкості інфраструктури. Учасники також наголосили на необхідності координації зусиль усіх рівнів — від держави до міжнародних партнерів».

 

 

Важливу роль відіграла панель про протидію дезінформації в енергетичному секторі. Експертки підкреслили, що фейкові новини можуть дестабілізувати суспільство в критичні моменти, і необхідно посилювати прозорість у комунікації щодо енергетичних питань.

 

 

В рамках події «Стійкі міста України. Підтримка громад у плануванні стійкого розвитку» акцентувалася координація зусиль між державними органами, місцевими громадами та міжнародними партнерами для досягнення стійкості. Окрім того, обговорювалися інструменти та підходи до планування сталого розвитку міст, а також важливість залучення місцевих мешканців у процес планування та реалізації проектів.

В межах Ukrainian Resilience Week до кінця тижня триватимуть події, і кожен охочий може приєднатися до публічних заходів та онлайн-дискусій для отримання унікальних знань та підтримки стійкості українських міст.

Детальніше на сайті: https://urw.com.ua/

Медіапартнер заходу: портал «Децентралізація» (https://decentralization.ua)


Ukrainian resilience week організовано КУ Інститут міста за підтримки проєкту «Посилення стійкості міст у сфері життєзабезпечення міських територіальних громад в Україні (SUR)», який є частиною німецької допомоги перехідного періоду, що надається на замовлення Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Views: 158
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: repair
Read more: