Балаклійська громада: про історію краю, окупацію та відродження життя (відео)

Балаклія – давнє місто, яке ще в 1663 році заснували українські козаки. Власні вироби та продукцію жителі продавали на торговиці з рядами цегляних крамниць у центрі міста. На початку ХІХ століття місто стало потужним торговельним центром. Пʼять разів на рік тут влаштовували масштабні гамірні ярмарки, куди з’їжджалися купці з Польщі, Німеччини, Валахії та Кавказу.

Сучасна Балаклійська громада спокійно жила й розвивалася. Тут виробляли цемент, шифер, бензин, деревину тощо. Доки будні не розірвалися від вибухів та окупації. Півроку здавалися вічністю – тут не було електроенергії, води та газу. 8 вересня 2022 року, в перший день визволення громади, головна насосна станція водоканалу зазнала ракетного обстрілу. Окрім цього, під час окупації ворог викрав або спалив техніку комунальних підприємств, а значну частину територій замінував… Громада опинилася на межі житлово-комунальної катастрофи. Найбільші промислові підприємства зупинилися. Здавалося, що повернути сюди людей неможливо.

Але громаді вдалося. Люди почали повертатися додому, незважаючи на значні руйнування в громаді. Адже вдома завжди краще. Місто почало наповнюватися життям.

Місцева влада допомагала відбудовувати житло, за підтримки партнерів почали відновлювати роботу комунальних підприємств. Громада потроху повертає втрачений ритм життя.

Як громаді вдається долати виклики та як вона живе сьогодні – дивіться у відеоролику від Програми USAID DOBRE:

 

 

Відео створено в партнерстві з ШоТам? на замовлення Українського кризового медіа-центру у межах Програми USAID DOBRE. Серія відео розповідає про те, як громадам заробляти та максимально використовувати всі можливості.

Views: 130
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: war stories
Read more: