Мале місто, яке не боїться великих проєктів -  досвід Чорткова
Мале місто, яке не боїться великих проєктів -  досвід Чорткова

15 управлінців громад із Харківської, Запорізької, Сумської, Одеської та інших областей України в рамках проєкту «Академія проєктного менеджменту» від Cities4Cities | United4Ukraine відвідали Івано-Франківськ, Чортків та Копичинці, де побачили зсередини, як працюють різні успішні моделі проєктного управління на місцевому рівні. У цьому матеріалі - детальніше про Чортків.


Сонячні панелі на садочках, школах і водоканалі, утеплені фасади багатоквартирних будинків, інклюзивний соціальний гуртожиток та соціальне таксі, університет срібного віку і постійні молодіжні табори для молоді Чорткова за кордоном, а ще оновлений парк комунальної техніки і автобусів - всього цього Чорткову вдалося досягти завдяки чіткому фокусу на міжнародну співпрацю.

 

Як таке можливо

 

Чортків - невелике мальовниче містечко на півдні Тернопільської області. В місті та 7 селах громади проживає не більше 35 тисяч людей. Незважаючи на віддаленість від фронту, впід час повномасштабної війни багато мешканців з громади виїхали за кордон. Цьому посприяла значна трудова міграція чоловічого населення в громаді ще до війни.

Місто має кілька підприємств, найбільше з них - виробник електропроводів для автомобілів ТОВ «СЕ Борднетце-Україна».

Однак без міжнародної співпраці досягти таких вагомих результатів власними силами та ще й в умовах війни було б складно, якщо взагалі можливо.

Міський голова Чорткова Володимир Шматько особисто приділяє міжнародній співпраці левову частку свого часу і самостійно веде комунікацію з усіма мерами, багато їздить за кордон і активно бере участь в міжнародних заходах. А ще приділяє багато уваги «звітуванню», але не в класичному розумінні, а постійно публічно і особисто розповідає партнерам про те, як їхня допомога використовується на благо громади.

«Маленькому місту важко довести, що воно може працювати з великими грошима і донорами. Треба переконати, що є команда, досвід і спроможність працювати з такими коштами», - ділиться досвідом роботи Володимир Шматько.

 

 

У міського голови надійний бек-офіс - за реалізацію ключових міжнародних проєктів в Чорткові відповідає Агенція місцевого розвитку, яку, до речі, очолює досвідчений проєткний менеджер з Бердянська Олександр Карпенко. Міській раді під час війни вдалося залучити понад 10 людей, які через війну переїхали до Чорткова. В громаді принципово не називають нових колег переселенцями чи ВПО. Голова громади говорить, що всім українцям має бути у місті комфортно, як вдома. Для громади зараз це величезний ресурс, особливо коли багато чортківщан з громади виїхало за кордон.

 

Міжнародна співпраця на перспективу

 

У Чорткова 16 міст-партнерів, які надали суттєву допомогу громаді під час війни - як комунальною технікою, так і приймаючи дітей з громади на відпочинок і реабілітацію.

З кожним партнером працюють в конкретному напрямку, активно подаючись на доступні національні фонди країн ЄС. Так, із шведською Карлскруною працюють через програми Шведського інституту (SI) та Міжнародного центру місцевої демократії (ICLD). З німецьким містом Бад Соден-Сальмюнстер через німецьку урядову програму GIZ та Engagement Global.

Налагоджують партнерства не лише з близькими територіально громадами в Європі, але й на перспективу з канадськими та американськими містами. Ціль міського голови - найближчим часом подвоїти кількість міжнародних партнерів та активно брати участь в програмах Європейського Союзу.

 

 

Кредитні кошти для малих громад

 

Цікавим для учасників стажування був досвід співпраці міста з NEFCO - зокрема, тому що Чортків чи не найперша невелика громада в Україні, яка не боїться брати кредити від міжнародних кредиторів. Міський голова зізнається, що почати співпрацю з кредитними установами було непросто, але коли донори бачать конкретний результат і відповідальне ставлення - все стає можливим.

«Донорство – це про благодійну допомогу, кредити це про win-win, це про довгострокове планування і відповідальність, - говорить Володимир Шматько. - Для мене виділити кошти на повну термомодернізацію ліцею з місцевого бюджету - це просто нереально. Разом з кредитом ми отримуємо ще частину грантових коштів, тож така співпраця є дуже вигідною для нас».

 

Чіткий фокус на енергоефективність

 

Місто є учасником Угоди мерів-Схід і добровільно взяло на себе зобов'язання зменшити викиди вуглецю. Як наслідок, місто за грантові кошти займається термомодернізацією навчальних закладів та комунальних установ, встановлює сонячні панелі для оптимізації роботи очисних споруд та забезпечення стійкості роботи критичної інфраструктури в час війни.

Цей чіткий фокус допомагає Чорткову досягати конкретних результатів у міжнародній співпраці та виходити на нові міжнародні рівні саме в цій сфері. Зокрема, це особливо важливо в контексті руху України в ЄС, де “Зелений перехід” та зменшення викидів вуглецю є сьогодні чи не основною темою місцевого розвитку.

Голова громади також наголошує на важливості системного й інтегрованого підходу до міжнародної співпраці.

«Відбудова - це не про ремонти. Ви повинні переконати партнерів в тому, що проєкт несе системні зміни в громаді. Проєкти для інтеграції нових жителів громади мають також нести користь й іншим жителям громади. Міжнародні проєкти повинні бути бустером місцевої економіки, та вливати гроші в місцевий бізнес», - зазначає Володимир Шматько.

 


Проєкт “Академія проєктного менеджменту та міжнародної співпраці” ініціативи Сities4Cities | United4Ukraine реалізовується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Зміцнення громадської довіри (UCBI)”.

Нагадаємо, ініціатива Cities4Cities | United4Ukraine запустила навчальну платформу ACADEMY  Cities4Cities. На платформі також можна пройти онлайн-курс “Міжнародна співпраця для громад”, який вже пройшли 1000 представників громад.

Сities4Cities | United4Ukraine — партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022. Сities4Cities було засновано містом Зіндельфінден (Німеччина) під патронатом Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи. United 4 Ukraine започаткували SALAR International та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida).

Views: 277
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: European integration
Read more: