52 викладачі профтехів завершили практичне навчання в межах Ініціативи «Кулінарні хаби. Навчання майстер-тренерів»
52 викладачі профтехів завершили практичне навчання в межах Ініціативи «Кулінарні хаби. Навчання майстер-тренерів»

52 викладачі профтехів завершили практичне навчання в межах Ініціативи «Кулінарні хаби. Навчання майстер-тренерів», яка реалізується за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE.


Відтепер учасники тренінгу навчатимуть працівників шкільних їдалень, а також ділитимуться знаннями з майстрами виробничого навчання, які викладатимуть у кулінарних хабах інших профтехів своїх областей.

Практичне навчання — завершальний етап курсу для майстрів виробничого навчання профтехів, які готують кухарів шкільних їдалень. Раніше команда Ініціативи провела онлайн-курси з підвищення кваліфікації для 286 майстрів профтехів. З-поміж них було обрано 52 кращих, які й пройшли тренінги для відпрацювання практичних навичок наприкінці серпня. Платформою для проведення тренінгів став кулінарний хаб при ДПТНЗ "Бориспільський професійний ліцей".

 

 

Під час офлайн навчання учасники вчилися організовувати виробничий процес відповідно до сучасних вимог, ознайомилися з нормами нового шкільного харчування, а також готували страви з оновленого шкільного меню.

"Проєкт DECIDE підтримує багато реформ в освіті. Ми переконалися, що можна оновити обладнання, розробити найкращі у світі рецепти, але без команди мотивованих людей, які по-справжньому вірять в зміни, жодної реформи не здійснити. Понад 50 майстрів виробничого навчання з усіх областей України стануть тими “агентами змін”, які не лише будуть навчати майбутніх кухарів та перенавчати тих, хто сьогодні працює на харчоблоках в українських школах, а також навчають своїх колег. Адже наша спільна мета, щоб діти в Україні були здоровими та щасливими!", — зазначила менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентина Полторак на заході з нагоди старту практичного навчання.

 

 

Ініціатива впроваджується каскадно. Незабаром учасники навчання отримають сертифікати майстер-тренерів кулінарного спрямування і зможуть викладати у кулінарних хабах. Крім цього, вони вчитимуть майстрів виробничого навчання інших кулінарних профтехів. А ті, згодом, будуть вчити кухарів закладів освіти.

Як результат, понад 200 майстрів виробничого навчання викладатимуть у 20 кулінарних хабах для майбутніх кухарів та працівників шкільних харчоблоків. Це дозволить не лише популяризувати професію кухаря, а й суттєво підвищить якість шкільного харчування на місцях. Відтак школярі отримають смачну й головне здорову їжу.

"Реформа шкільного харчування — це процес, в якому багато нюансів і дуже багато людей, яких не завжди можна проконтролювати. А тому створення такого спеціального навчання для майстер-тренерів якраз пришвидшить впровадження змін на місцях. Вже незабаром майстри-тренери почнуть змінювати Україну тут і зараз. Це одна з найважливіших місій нашої команди. Процес важкий і довготривалий, але такий приємний і крутий, що ми готові продовжувати. Щоб професійних змінотворців ставало тільки більше, — додає Євген Клопотенко.

 


Ініціатива «Кулінарні Хаби. Навчання майстер-тренерів» реалізується Громадською асоціацією "Культура" їжі за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, що впроваджується в Україні консорціумом у складі DOCCU та PHZH International Projects in Education за підтримки Посольства Швейцарії в Україні. Партнери Ініціативи - Міністерство освіти і науки України та Національна асоціація громадського харчування

Проєкт з навчання майстер-тренерів розроблено і впроваджується в межах втілення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року

Views: 145
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: DECIDE: PROFTECH
Read more: