Чому слід взяти участь в Європейському тижні регіонів та міст 2024
Чому слід взяти участь в Європейському тижні регіонів та міст 2024

Європейський тиждень міст і регіонів відбудеться 7-10 жовтня в Брюсселі. Реєстрація на цю наймасштабнішу для європейського місцевого самоврядування подію року вже розпочалася. Участь в торішньому тижні взяло понад 7 тисяч учасників  як з ЄС, так і з усього світу. На жаль з України було не більше десяти представників, включаючи делегацію Cities4Cities | United4Ukraine.


Своїм досвідом та порадами поділилася Марта Супрун, адвокаційна експертка Cities4Cities | United4Ukraine, SALAR International.

 

Що таке Європейський тиждень регіонів та міст

 

Ця подія присвячена одній із найважливіших політик ЄС — політиці згуртування (Cohesion policy), яка спрямована на рівномірний економічний, соціальний і територіальний розвиток всередині Європейського союзу та реалізацію Зеленого та цифрового переходу (Green and Digital transition) на місцях. Для досягнення цих цілей, політика згуртування опирається на мультирівневе управління (multilevel governance) — співпрацю між державним, регіональним і місцевим рівнем влади усіх країн-членів ЄС.

Організовує подію Директорат Європейської комісії з питань регіонального розвитку (DG Regio), який є своєрідним міністерством регіонального розвитку ЄС.

 

Кого можна зустріти на цьому заході

 

Участь в торішньому тижні взяло понад 7 тисяч учасників як з ЄС, так і з усього світу. На жаль, з України було не більше десяти представників.

Формати заходу вражають своєю різноманітністю — виступи перших осіб ЄС та Єврокомісії, мерів та голів регіонів, сотні стендів, воркшопи, вилазки, презентації, панельні дискусії, паралельні тематичні заходи в усіх європейських інституціях. Загалом, програма зазвичай включає понад 100 паралельних заходів. Все це для того, щоб обговорити виклики, які стоять перед Європейськими регіонами та містами, сприяти обміну досвідом та започаткувати нові партнерства.

Зустріти на цій події можна досить широку аудиторію — від Європейських комісарів і політиків, мерів та посадовців Європейських міст та регіонів, до європейських експертів з питань місцевого розвитку, журналістів та бізнес консультантів з питань реалізації Європейських проєктів. Атмосфера заходу цілком дружня, що дозволяє без перепон поспілкуватися з топовими політиками й посадовцями практично будь-кому.

Тож, Європейський тиждень міст і регіонів — це загалом подія, де ви можете:

  • дізнатися чим сьогодні живе Європа й особливо регіони та міста;
  • знайти партнера для Європейського проєкту — від проєктів Interreg до тематичних програм;
  • дізнатися про найактуальніші конкурси проєктів і нові програми з перших уст;
  • запланувати десяток корисних зустрічей “на полях”, які відповідають саме вашим потребам і бажанням, адже на цю подію з'їжджається буквально вся Європа.

 

Делегація Cities4Cities | United4Ukraine на Європейському тижні регіонів та міст 2023

 

Наприклад, під час минулого Європейського тижня міст і регіонів, делегації Cities4 Cities | United4Ukraine, вдалося започаткувати співпрацю з Італійським регіоном Свілумпрія і пізніше доєднати українське місто Вознесенськ до проєкту Interreg Europe, а також познайомитися з низкою інших організацій, зацікавлених у співпраці з Україною.

 

Чого очікувати від Тижня міст і регіонів 2024

 

Європейський тиждень міст і регіонів 2024 пройде 7-10 жовтня в Брюсселі. Програма заходу вже оприлюднена на сайті. Значна частина програми присвячена актуальним для Європи темам:

  • стимулювання енергетичного переходу (переходу від викопних до альтернативних видів палива) та декарбонізації;
  • партисипативним підходам до розв'язання проблем місцевого розвитку;
  • впровадженню інноваційних рішень на місцях;
  • подоланню відтоку трудових ресурсів з сільської місцевості та малих міст;
  • створенню функціональних зон (Functional Areas), або метрополій.

Також, у порівнянні з минулими роками, значну увагу в програмі виділяється темі побудови стійкості на місцях до можливих кризових ситуацій.

Окрім цього, у різних форматах чи то стендів, чи тематичних семінарів учасники зможуть дізнатися про актуальні програми й конкурси проєктів. Так, до прикладу, європейська агенція CINEA, яка управляє програмами так званої “Зеленої угоди”, розповідатиме про результати реалізації проєктів Horizon і Life та анонсуватиме нові конкурси, які стартують восени.

Кілька панельних дискусій стосуватимуться також України та процесу вступу нових кандидатів у ЄС. Зокрема, відбудеться дискусія щодо співпраці між Україною та ЄС на рівні університетів та перспектив транскордонного співробітництва. Також під час одного із заходів будуть обговорювати потенціал розвитку регіонів, які межують з країнами-агресорами.

Паралельно з основною програмою численні організації проводять свої тематичні заходи як в Брюсселі, так і по всьому світу. Зокрема, Асоціація міст України планує провести тематичний захід у Києві.

 

Як взяти участь

 

Якщо ви розглядаєте можливість взяти участь в цій міжнародних подій, вам слід поспішити з реєстрацією, адже вже за місяць до події зареєструватися буде практично неможливо.

Для того, щоб зареєструватися, необхідно спочатку створити профіль (кнопка у правому верхньому куточку сайті), а згодом сформувати свою індивідуальну програму, зареєструвавшись на кожен захід чи воркшоп окремо.

Заповнення профілю на сайті не означає автоматичну реєстрацію на подію, тож необхідно витратити трохи часу, щоб переглянути всю програму, та зареєструватися на кожен захід який вас цікавить.

 

На що варто звернути увагу при підготовці до заходу — досвід Cities4Cities | United4Ukraine

 

Делегація Cities4Cities | United4Ukraine на Європейському тижні регіонів та міст 2023

 

По-перше, на захід потрібно зареєструватися завчасно. Якщо ви спонтанно вирішите взяти участь в кінці вересня, це зробити буде неможливо, тому слід прийняти правила довгострокового планування, які є у Європі.

По-друге, подбайте завчасно про житло. Оскільки на захід з'їжджаються тисячі людей з цілого світу, вартість готелів суттєво зростає. Зекономити можна, поселившись в одному із сусідніх із Брюсселем міст (Мехелен, Лювен тощо), з якими є хороше залізничне сполучення. Також треба бути готовим, що під час конференції учасники не забезпечуються харчуванням — обід можна купити в одному з ресторанів вуличної їжі, які розміщуються поруч на площі.

По-третє, захід є англомовним з перекладом на французьку та в окремих випадках інші мови, однак перекладу на українську мову точно не буде. Тож, участь у заході варто брати лише якщо ви володієте англійською мовою хоча б на середньому рівні, або везете з собою особистого перекладача.

По-четверте, участь у заході буде для вас продуктивною, лише коли ви підготуєтеся до неї належним чином — детально проаналізуєте програму, заплануєте зустрічі, візьміть з собою візитки та промоційні матеріали. Про те, як готуватися до участі в міжнародних подіях Cities 4 Cities | United 4 Ukraine вже розповідали раніше.

У час європейської інтеграції України, Брюссель стає новою меккою для українських громад, тож участь у цьому важливому європейському заході точно буде корисною для усвідомлення того, який шлях нам треба буде пройти в напрямку  до Європи.


Цей матеріал підготовлено за підтримки SALAR International.

Cities4Cities | United4Ukraine – партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022.  United4Ukraine започаткували SALAR International  та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida). Сities4Cities було засновано містом Зіндельфінген (Німеччина) під патронатом Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Views: 908
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: European integration
Read more: