Інноваційний підхід до стратегічного розвитку в Казанківській громаді
Інноваційний підхід до стратегічного розвитку в Казанківській громаді

У світі, де швидкість змін постійно зростає, здатність громад адаптуватися та розвиватися стає ключовим фактором успіху. Казанківська громада Миколаївської області продемонструвала, як інноваційний підхід до стратегічного планування може стати потужним інструментом для розвитку та відновлення територій. Значною мірою цьому сприяла співпраця з Центром розвитку інновацій в рамках реалізації проєкту “Посилення демократичних процесів у територіальних громадах”, за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».


Перед Казанківською громадою постало завдання: як ефективно розробити та реалізувати стратегію розвитку, що охоплює різноманітні сфери життя - від житлово-комунального господарства до розвитку людського капіталу? Стало очевидним, що жоден окремий відділ чи фахівець не зможе охопити всі напрямки розвитку і потрібно залучити максимальну кількість фахівців! І не тільки фахівців з усіх структурних підрозділів виконкому, а й представників підприємницьких структур, навчальних закладів, громадських організацій, інших інституцій і навіть окремих мешканців - усіх зацікавлених в сталому розвитку громади.

При цьому зазвичай виникає декілька питань:

  • формування в кожному з проєктних напрямків групи фахівців, зацікавлених і здатних спільними зусиллями визначити найкращі шляхи подолання існуючих проблем і досягнення тих результатів, заради яких розробляється проєкт;
  • визначення менеджерів проєктів, здатних підготувати опис проєкту відповідно до існуючих вимог;
  • забезпечення навчально-консультаційної підтримки роботи проєктних команд;
  • організація паралельної діяльності проєктних команд для одночасної розробки усієї сукупності проєктів, необхідних для формування плану заходів з реалізації створюваного документа стратегічного планування.

Саме для вирішення усіх перелічених питань 21 березня, під час проведення у Києві експертного заходу "Посилення демократичних процесів на місцевому рівні під час війни", представники Казанківської громади, серед яких як представники ОМС, громадськості, ВПО, так і бізнесу, прийняли рішення - створити Мережевий проєктний офіс "Енергія зростання".

Враховуючи значну територію громади (понад 1000 кв. км), було вирішено організувати роботу офісу в дистанційному режимі за допомогою системи відеоконференцзв'язку Zoom. Це дозволило залучити до роботи максимальну кількість представників з усіх сіл і селищ громади. Загалом було проведено три навчально-дискусійних зібрання у форматі відеоконференцій усіх учасників Мережевого проєктного офісу і понад 80 індивідуальних консультацій ініціаторів проєктів по телефону та E-mail. 

При цьому діяльність Мережевого проєктного офісу було організованого за моделлю «SMART» (Specific, Measurable, Assignable, Realistic, Time-related) – за якою кожен проєкт повинен відповідати наступним вимогам: проєкт повинен бути конкретним; ціль проєкту повинна бути вимірюваною; проєкт повинен мати виконавця; мета проєкту повинна бути реалістичною; реалізація проєкту повинна бути обмеженою у часі. У якості формату первинного опису проєктів було використано вимоги, визначені у  постанові Кабінету Міністрів України від 18 липня 2023 р. № 731 «Порядок розроблення, реалізації та моніторингу плану відновлення та розвитку регіонів і планів відновлення та розвитку територіальних громад», а деталізований опис проєктів готувався у відповідності до вимог державної цифрової екосистеми управління відновленням - DREAM.

 

 

У роботі Мережевого проєктного офісу взяли участь 70 представників громади. Це були не лише фахівці з різних структурних підрозділів виконкому, а й представники бізнесу, навчальних закладів, громадських організацій та активні мешканці – усі, хто виявив бажання взяти участь у розробці проєктів відновлення та розвитку Казанківської громади. При цьому кожен бажаючий під час заповнення реєстраційної форми в Google Docs самостійно вирішував: ставати менеджером цікавого для нього проєкту, чи бути лише учасником команди під час обговорення і деталізації окремих складових обраного ним проєкту.

Результатом цієї спільної роботи стала розробка 66 проєктів, які увійшли до Плану заходів з реалізації Програми комплексного відновлення території Казанківської громади. Ці проєкти охопили всі ключові сфери життя громади, забезпечуючи:  відновлення житлового фонду, об’єктів соціальної інфраструктури, ЖКГ, і дорожньо-транспортної інфраструктури; захист навколишнього природного середовища; розвиток енергетичної інфраструктури та місцевої економіки. Серед них проєкти: «Створення у Новоданилівці на базі непрацюючого дитячого садка пансіонату для відпочинку дітей ВПО і школярів малозабезпечених сімей», «Дорога в майбутнє» – капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення (обласної) О151204 між населеними пунктами с. Михайлівка – с. Новофедорівка – с.Троянка», «Будівництво у селищі Казанка насосної станції з резервуаром чистої води на 1000 кубометрів», «Створення розумної системи управління побутовими відходами на території Казанківської селищної територіальної громади», «Створення хабу креативної економіки у реконструйованих підвальних приміщеннях  клубів Михайлівського, Троїцько-Сафонівського та Веселої  Балки», «Будівництво на базі Сафонівського родовища уранових руд комплексу з видобутку урану за технологією свердловинного підземного вилуговування», «Будівництво компанією «Козак Енерджі» вітряної електричної станції», «Створення Агентства соціально-економічного розвитку Казанківської громади «Енергія розвитку».

 

 

Однак головним досягненням стало не лише кількість розроблених проєктів. Створення Мережевого проєктного офісу мало значно ширший вплив на громаду:

  1. Він став платформою для співпраці, де різні фахівці змогли об'єднати свої зусилля для визначення найкращих шляхів подолання існуючих проблем.
  2. Процес розробки проєктів сприяв підвищенню компетенцій місцевих фахівців у сфері проєктного менеджменту.
  3. Активна участь мешканців у розробці проєктів сприяла підвищенню їхньої залученості до процесів розвитку громади.

“Проєктний офіс допоміг нам зменшити дублювання робіт, оптимізувати ресурси та забезпечити більш ефективне виконання проєктів. Завдяки допомозі учасникам, які знаходились в різних частинах не тільки населеного пункту, а й країни, ми змогли підвищити якість проєктів та досягнути кращих результатів. Також проєктний мережевий офіс сприяв навчанню та розвитку проєктних менеджерів, що допоміг підвищити їхні навички та компетенції. Це крутий інструмент у стратегічному плануванні розвитку громади та визначенні пріоритетних напрямків”, - зазначає Наталя Довгін, головна спеціалістка фінансового відділу Казанківської громади.

 

 

 

Досвід Казанківської громади демонструє, як інноваційний підхід до стратегічного планування та ефективне використання місцевих ресурсів можуть стати інструментом для сталого розвитку та відновлення територій. Створення Мережевого проєктного офісу не лише дозволило розробити конкретні проєкти, але й заклало фундамент для подальшого розвитку громади, створивши сприятливі умови для залучення інвестицій та реалізації творчих задумів мешканців.


Впровадження цього проєкту стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). ГС “Центр розвитку інновацій” реалізує проєкт «Посилення демократичних процесів у територіальних громадах» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Views: 405
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: stratehiia rozvytku
Read more: